ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο «άλλος» γιος του Θεοδωράκη σπάει τη σιωπή του και δίνει απαντήσεις σε όλους και για όλα
Ο Νίκος Κουρής - Θεοδωράκης, με μία επιστολή του που έφερε στη δημοσιότητα το Mega, προσπάθησε να ρίξει φως στα «σκοτεινά» σημεία της ζωής του
Τον αποκαλεί Μεγάλο Διδάσκαλο και Δωρητή. Γράφει ότι μέσω αυτού κληρονόμησε το καλύτερο DNA του κόσμου. Επαναλαμβάνει ότι δεν θέλει τίποτα από την περιουσία του συνθέτη και ότι αποτελεί ύψιστη τιμή γι’ αυτόν να διαδώσει τη μουσική του σε ολόκληρο τον κόσμο
μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου Mikis Radio.
Ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης, με μία επιστολή του που έφερε στη δημοσιότητα το Mega, προσπάθησε να ρίξει φως στα «σκοτεινά» σημεία της ζωής του, αλλά και της σχέσης του με τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά στη μητέρα του, την αξιοπρέπεια της οποίας, όπως γράφει, θέλει να αποκαταστήσει μέσω του τεστ DNA που ζήτησε να κάνει από κοινού με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Το ραντεβού είχε κλειστεί για χθες, σε εργαστήριο δικανικής γενετικής στη Γλυφάδα, ωστόσο η Μαργαρίτα είχε προαναγγείλει ότι δεν επρόκειτο να πάει. Ο Νίκος Θεοδωράκης, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Κυριάκος Ροζάκης, επρόκειτο να μεταβεί χθες στο εργαστήριο, με την πρόσκληση να παραμένει ανοιχτή σε όποιο μέλος της οικογένειας Θεοδωράκη ήθελε να μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Τι αναφέρει στην επιστολή του ο 54χρονος μουσικός παραγωγός
Στην αρχή της επιστολής του ο 54χρονος μουσικός παραγωγός αναφέρεται στη σχέση του με τον αείμνηστο συνθέτη χρησιμοποιώντας τον υπότιτλο «Η ρίζα μου»: «Από την πληθώρα των στοιχείων που έχω στη διάθεσή μου, αλλά και μεγάλο αριθμό μαρτυριών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτές της μητέρας μου Αλεξάνδρας Σαμοΐλη, και της εξαδέλφης μου Άννας-Ασπασίας θυγατέρας Ιωάννη Θεοδωράκη, μαρτυρίες τις οποίες ουδέποτε αμφισβήτησε ο διαθέτης, είμαι βιολογικό τέκνο του».
Και συνεχίζει: «Πέρα, όμως, από την δικαστική αναγνώριση της βιολογικής μου σχέσης μαζί του, υπάρχει και κάτι άλλο, για μένα εξίσου σημαντικό. Όταν ακούω και όταν παίζω τη μουσική του, θεωρώ ότι νιώθω ακριβώς όπως ένιωθε ο ίδιος τη στιγμή που την έγραφε. Και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τότε που πληροφορήθηκα ότι είμαι βιολογικό του τέκνο. Συνέβαινε από όταν ήμουν μικρό παιδάκι και δεν είχα καν ιδέα ότι ο συνθέτης αυτών των τραγουδιών που με συγκινούσαν τόσο πολύ, είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή του την αγαπημένη μου μητέρα» γράφει στην επιστολή του ο 54χρονος μουσικός παραγωγός.
«Επομένως, και η διενέργεια του τεστ DNA, το οποίο με συμβούλεψε ο δικηγόρος μου να ζητήσω, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόδειξης του βιολογικού μας δεσμού, πριν ακόμα δημοσιευθεί η διαθήκη στην οποία με αποκαλεί ο Δωρητής μου και ως Νίκο Θεοδωράκη, θα είχε ίσως μεγαλύτερη σημασία αν ζούσε η μητέρα μου. Θα ήταν το μέσον να αποκατασταθεί η δική της αξιοπρέπεια, και να επιβεβαιωθεί ότι οι ισχυρισμοί της ήταν αληθινοί».
Ουδέποτε θέλησε ή θα θελήσει στο μέλλον οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο
Σε πολλά σημεία της επιστολής του ο Νίκος Κουρής επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε θέλησε ή θα θελήσει στο μέλλον οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του Μίκη Θεοδωράκη: «Αντίθετα είμαι ενθουσιασμένος που δεν μου αφήνει με τη διαθήκη του υλικά αγαθά, διότι θα έχανα χρόνο από το χρόνο που έχω στη διάθεση μου για την προώθηση του πνευματικού του έργου και ίσως να είχαν δημιουργηθεί υπόνοιες ότι τον είχα προσεγγίσει για ωφελιμιστικούς λόγους» γράφει, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα εμφανιστεί σε δικαστήριο:
«Εφόσον λοιπόν προσωπικά δεν αντιδικώ με κανένα, και σεβόμενος τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, θα προσπαθήσω να αποφύγω, κατά το δυνατόν, να παρευρεθώ σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία, και, όπου χρειαστεί, να με εκπροσωπήσει αποκλειστικά ο δικηγόρος μου. Εκτιμώ ότι η φυσική μου παρουσία στις δικαστικές αίθουσες για τα αυτονόητα, θα σημαίνει ότι θα προσβάλλω την μνήμη και την εμπιστοσύνη την οποία έδειξε στο πρόσωπό μου, ο Μεγάλος Διδάσκαλος και Δωρητής μου».
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Νίκος Κουρής- Θεοδωράκης αποκάλυψε τα όσα βίωσε την ημέρα της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων: «Η δικαστική διαμάχη την οποία ξεκίνησε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ασφαλώς με απασχολεί, αλλά η στενοχώρια μου για την ενέργειά της αυτή, δεν είναι η μεγαλύτερη που έχω βιώσει. Για να εξηγήσω τι εννοώ θα μοιραστώ μαζί σας το πιο οδυνηρό γεγονός στη ζωή μου.
Αυπνος και κατάκοπος
Συνέβη ακριβώς πριν 46 μέρες, όταν άυπνος και κατάκοπος, από τα χαράματα ήμουν στο Γαλατά, χωρίς να έχω το δικαίωμα να μπω όχι μέσα στην εκκλησία, αλλά ούτε στον προαύλιο χώρο της, ώστε να αποτίσω φόρο τιμής με την παρουσία μου στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μου. Στον άνθρωπο που, σύμφωνα με τις διηγήσεις της μητέρας μου, μου χάρισε το καλύτερο DNA του κόσμου. […] Εκείνες τις στιγμές της Εξόδιας Ακολουθίας θεώρησα ότι έπρεπε να τον τιμήσω με τη σιωπή και τη διακριτικότητα μου. Συναισθάνθηκα ότι κάποιοι από το οικείο περιβάλλον Του, λόγω του πένθους θα αδυνατούσαν ίσως να διαχειριστούν τη δική μου παρουσία με κατανόηση και ψυχραιμία».
Ο Νίκος Κουρής μέσω της επιστολής του δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο («τίτλο» όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος) «Θεοδωράκης»: «Μπορεί να τρέφω απεριόριστα αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού απέναντι στην Μαργαρίτα Θεοδωράκη αλλά σε καμία περίπτωση, η εκτίμησή μου όχι μόνο προς το πρόσωπό της αλλά και προς το πρόσωπο οποιουδήποτε άλλου φυσικού ατόμου, δεν θα υπερισχύσει της επιθυμίας του Διδασκάλου και Δωρητή μου, ο οποίος στην Διαθήκη του με ιδιόγραφη σημείωση, για να είναι αδύνατον στον οποιονδήποτε να το αμφισβητήσει, με προσφωνεί ως Νίκο Θεοδωράκη», γράφει ο Νίκος Κουρής και προσθέτει:
«Θα σεβαστώ την απόφαση του δικαστηρίου, όποια και αν είναι. Όμως εγώ γνωρίζω την ταυτότητά μου, και δεν περιμένω κάποια δικαστική απόφαση για να την μάθω. […] Όσον αφορά την προσωπικότητά μου είμαι από μικρός στο δρόμο. Δεν χρειάζομαι να εξαρτώμαι από κάποιο όνομα, οποιουδήποτε φυσικού προσώπου για να μην πεθάνω απ’ την πείνα. Εργάζομαι από μικρό παιδί και από την εργασία μου εξασφαλίζω ότι χρειάζομαι για εμένα και την οικογένειά μου. […] Οι δυσκολίες για μένα άρχισαν απ’ όταν γεννήθηκα. Γνώρισα τον κόσμο μέσα σε ιδρύματα. Και αυτό με δυνάμωσε».
Μίκης και Νίκος είχαν συζητήσει το θέμα της αναγνώρισης
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκου Κουρή, Κυριάκος Ροζάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συζητήσει με τον Νίκο για το θέμα της αναγνώρισης του τελευταίου ως βιολογικό του παιδί. Ο κ. Ροζάκης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ πρόσθεσε ότι όταν γεννήθηκε ο Νίκος Θεοδωράκης, η μητέρα του ήταν ανήλικη κι εκείνος μεγάλωσε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του στο ΠΙΚΠΑ του Πειραιά.
«Δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ η δικαστική απόφαση, δεν την αγνοεί, θα τη σεβαστεί όπως έχει πει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι αυτό που του άφησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η ύψιστη τιμή που του έχει κάνει. Να διαχειρίζεται το Mikis Radio. Είναι σημαντικό ότι ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης αποδέχεται τη χρήση του επιθέτου. Όμως τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν στόχο να αποκλείσουν τον Νίκο Θεοδωράκη να υποστηρίζει ότι είναι γνήσιο τέκνο του», κατέληξε.
«Μια πορσελάνινη κούκλα που έσπασε..»
Η Αλεξάνδρα Σαμοΐλη ήταν μόλις 16 ετών, το 1967, όταν έφερε στον κόσμο το γιο της Νίκο. Είχε γνωρίσει τον Μίκη Θεοδωράκη μέσω του αδελφού της, συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη, ο οποίος εκείνη την εποχή μαθήτευε δίπλα στο μεγάλο δημιουργό. Η νεαρή κοπέλα εργάστηκε ως οικιακή βοηθός στο σπίτι της Νέας Σμύρνης.
Σύμφωνα με έγγραφα της εποχής, από τα αρχεία της Ασφάλειας της χούντας, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης βρισκόταν τότε υπό καθεστώς παρακολούθησης, το βρέφος παραδόθηκε στο ΠΙΚΠΑ Πειραιά όπου έζησε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. Όπως αναφέρεται, ο συνθέτης εξουσιοδότησε τον αδελφό του Γιάννη να παρακολουθεί την εξέλιξη του Νίκου αναλαμβάνοντας εκ μέρους του την οικονομική του υποστήριξη. Ζήτησε, μάλιστα, να τοu δώσουν το όνομα Μιχαήλ Θεοδωράκης. Το αγοράκι, μετά την ενηλικίωση της μητέρας του, επιστρέφει κοντά της. Εκείνη έχει ήδη παντρευτεί τον Γιάννη Κουρή που τον μεγαλώνει σαν δικό του γιο. Λίγα χρόνια πριν από το θάνατό της, το 2009, σε ηλικία μόλις 58 ετών, η Αλεξάνδρα Σαμοΐλη εκμυστηρεύτηκε στο γιο της την αληθινή ταυτότητα του πατέρα του. Ο Νίκος Κουρής ήταν τότε 35 ετών.
Σε μια τρυφερή του ανάρτηση στις 18 Μαΐου του 2020 ο Νίκος Θεοδωράκης, λίγες ημέρες μετά τη Γιορτή της Μητέρας, ανέβασε φωτογραφία της μητέρας του στο Facebook γράφοντας: «Τις προάλλες γιόρταζαν οι μάνες, όλοι ανέβαζαν φωτογραφίες έγραφαν διάφορα ωραία... ευγνωμονούσαν... βλέπεις μάνα μόνο μία... Εγώ δεν είπα τίποτα, βλέπεις δεν ήθελα να σε μπερδέψω με όλες τις άλλες... Γιατί εσύ δεν ήσουν σαν όλες τις άλλες... Ήσουν το χαμόγελο μας, ήσουν Ουρανός με μια καρδιά γεμάτη αστέρια, μα κυρίως ήσουν η μάνα γη, η μάνα θάλασσα, ποιος δεν έφαγε από τα χέρια σου ποιος δεν ήπιε... Σε θυμάμαι ήσουν 16 χρονών το 1967... Μια πορσελάνινη κούκλα που έσπασε...».
«Kοινό μυστικό» η βιολογική του σχέση με τον αείμνηστο συνθέτη
Όλη η οικογένεια του Νίκου Θεοδωράκη βρίσκεται στο πλευρό του, καθώς στο ευρύτερο περιβάλλον του ήταν «κοινό μυστικό» η βιολογική του σχέση με τον αείμνηστο συνθέτη, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης» εδώ και 20 χρόνια. Ξαδέλφη του από την πλευρά της μητέρας του έγραψε χθες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: «Όχι, δεν έχουμε βαλθεί να καταστρέψουμε την γνωστή οικογένεια, θέλουμε μόνο να αποκατασταθεί η αλήθεια! Και η αλήθεια μέσα από την δική μου μαρτυρία, που υπεύθυνα κ σώας τα φρένας καταθέτω αυτή την στιγμή δημόσια, είναι ότι ναι, γνώριζα από την εφηβική ηλικία ότι ο ξάδερφός μου είναι γιος του Μίκη, μου το είχε εκμυστηρευτεί η μητέρα μου. Σε πολλούς ανθρώπους και από τις δυο εμπλεκόμενες οικογένειες είχε γίνει αυτή η αποκάλυψη κάποια στιγμή.
Σαν οικογένεια γνωρίζουμε το μαρτύριο της θείας, αλλά και του Νίκου και όλα όσα προέκυψαν στις ζωές τους, από αυτό το θέμα, όχι μόνο αυτών των δυο προσώπων, αλλά και των δυο άλλων παιδιών που προέκυψαν μέσα από τον γάμο της θείας μου. Υπάρχουν και έμμεσα θύματα στην υπόθεση που δεν τα ξεχνώ, κι αν ελπίζω κάτι με όλη μου την ψυχή, είναι η αποκατάσταση της αλήθειας».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time
Ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης, με μία επιστολή του που έφερε στη δημοσιότητα το Mega, προσπάθησε να ρίξει φως στα «σκοτεινά» σημεία της ζωής του, αλλά και της σχέσης του με τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά στη μητέρα του, την αξιοπρέπεια της οποίας, όπως γράφει, θέλει να αποκαταστήσει μέσω του τεστ DNA που ζήτησε να κάνει από κοινού με τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Το ραντεβού είχε κλειστεί για χθες, σε εργαστήριο δικανικής γενετικής στη Γλυφάδα, ωστόσο η Μαργαρίτα είχε προαναγγείλει ότι δεν επρόκειτο να πάει. Ο Νίκος Θεοδωράκης, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Κυριάκος Ροζάκης, επρόκειτο να μεταβεί χθες στο εργαστήριο, με την πρόσκληση να παραμένει ανοιχτή σε όποιο μέλος της οικογένειας Θεοδωράκη ήθελε να μπει σε αυτή τη διαδικασία.
Τι αναφέρει στην επιστολή του ο 54χρονος μουσικός παραγωγός
Στην αρχή της επιστολής του ο 54χρονος μουσικός παραγωγός αναφέρεται στη σχέση του με τον αείμνηστο συνθέτη χρησιμοποιώντας τον υπότιτλο «Η ρίζα μου»: «Από την πληθώρα των στοιχείων που έχω στη διάθεσή μου, αλλά και μεγάλο αριθμό μαρτυριών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτές της μητέρας μου Αλεξάνδρας Σαμοΐλη, και της εξαδέλφης μου Άννας-Ασπασίας θυγατέρας Ιωάννη Θεοδωράκη, μαρτυρίες τις οποίες ουδέποτε αμφισβήτησε ο διαθέτης, είμαι βιολογικό τέκνο του». Και συνεχίζει: «Πέρα, όμως, από την δικαστική αναγνώριση της βιολογικής μου σχέσης μαζί του, υπάρχει και κάτι άλλο, για μένα εξίσου σημαντικό. Όταν ακούω και όταν παίζω τη μουσική του, θεωρώ ότι νιώθω ακριβώς όπως ένιωθε ο ίδιος τη στιγμή που την έγραφε. Και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τότε που πληροφορήθηκα ότι είμαι βιολογικό του τέκνο. Συνέβαινε από όταν ήμουν μικρό παιδάκι και δεν είχα καν ιδέα ότι ο συνθέτης αυτών των τραγουδιών που με συγκινούσαν τόσο πολύ, είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή του την αγαπημένη μου μητέρα» γράφει στην επιστολή του ο 54χρονος μουσικός παραγωγός.
«Επομένως, και η διενέργεια του τεστ DNA, το οποίο με συμβούλεψε ο δικηγόρος μου να ζητήσω, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος απόδειξης του βιολογικού μας δεσμού, πριν ακόμα δημοσιευθεί η διαθήκη στην οποία με αποκαλεί ο Δωρητής μου και ως Νίκο Θεοδωράκη, θα είχε ίσως μεγαλύτερη σημασία αν ζούσε η μητέρα μου. Θα ήταν το μέσον να αποκατασταθεί η δική της αξιοπρέπεια, και να επιβεβαιωθεί ότι οι ισχυρισμοί της ήταν αληθινοί».
Ουδέποτε θέλησε ή θα θελήσει στο μέλλον οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο
Σε πολλά σημεία της επιστολής του ο Νίκος Κουρής επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε θέλησε ή θα θελήσει στο μέλλον οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του Μίκη Θεοδωράκη: «Αντίθετα είμαι ενθουσιασμένος που δεν μου αφήνει με τη διαθήκη του υλικά αγαθά, διότι θα έχανα χρόνο από το χρόνο που έχω στη διάθεση μου για την προώθηση του πνευματικού του έργου και ίσως να είχαν δημιουργηθεί υπόνοιες ότι τον είχα προσεγγίσει για ωφελιμιστικούς λόγους» γράφει, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα εμφανιστεί σε δικαστήριο:«Εφόσον λοιπόν προσωπικά δεν αντιδικώ με κανένα, και σεβόμενος τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, θα προσπαθήσω να αποφύγω, κατά το δυνατόν, να παρευρεθώ σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία, και, όπου χρειαστεί, να με εκπροσωπήσει αποκλειστικά ο δικηγόρος μου. Εκτιμώ ότι η φυσική μου παρουσία στις δικαστικές αίθουσες για τα αυτονόητα, θα σημαίνει ότι θα προσβάλλω την μνήμη και την εμπιστοσύνη την οποία έδειξε στο πρόσωπό μου, ο Μεγάλος Διδάσκαλος και Δωρητής μου».
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Νίκος Κουρής- Θεοδωράκης αποκάλυψε τα όσα βίωσε την ημέρα της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων: «Η δικαστική διαμάχη την οποία ξεκίνησε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ασφαλώς με απασχολεί, αλλά η στενοχώρια μου για την ενέργειά της αυτή, δεν είναι η μεγαλύτερη που έχω βιώσει. Για να εξηγήσω τι εννοώ θα μοιραστώ μαζί σας το πιο οδυνηρό γεγονός στη ζωή μου.
Αυπνος και κατάκοπος
Συνέβη ακριβώς πριν 46 μέρες, όταν άυπνος και κατάκοπος, από τα χαράματα ήμουν στο Γαλατά, χωρίς να έχω το δικαίωμα να μπω όχι μέσα στην εκκλησία, αλλά ούτε στον προαύλιο χώρο της, ώστε να αποτίσω φόρο τιμής με την παρουσία μου στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μου. Στον άνθρωπο που, σύμφωνα με τις διηγήσεις της μητέρας μου, μου χάρισε το καλύτερο DNA του κόσμου. […] Εκείνες τις στιγμές της Εξόδιας Ακολουθίας θεώρησα ότι έπρεπε να τον τιμήσω με τη σιωπή και τη διακριτικότητα μου. Συναισθάνθηκα ότι κάποιοι από το οικείο περιβάλλον Του, λόγω του πένθους θα αδυνατούσαν ίσως να διαχειριστούν τη δική μου παρουσία με κατανόηση και ψυχραιμία».Ο Νίκος Κουρής μέσω της επιστολής του δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο («τίτλο» όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος) «Θεοδωράκης»: «Μπορεί να τρέφω απεριόριστα αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού απέναντι στην Μαργαρίτα Θεοδωράκη αλλά σε καμία περίπτωση, η εκτίμησή μου όχι μόνο προς το πρόσωπό της αλλά και προς το πρόσωπο οποιουδήποτε άλλου φυσικού ατόμου, δεν θα υπερισχύσει της επιθυμίας του Διδασκάλου και Δωρητή μου, ο οποίος στην Διαθήκη του με ιδιόγραφη σημείωση, για να είναι αδύνατον στον οποιονδήποτε να το αμφισβητήσει, με προσφωνεί ως Νίκο Θεοδωράκη», γράφει ο Νίκος Κουρής και προσθέτει:
«Θα σεβαστώ την απόφαση του δικαστηρίου, όποια και αν είναι. Όμως εγώ γνωρίζω την ταυτότητά μου, και δεν περιμένω κάποια δικαστική απόφαση για να την μάθω. […] Όσον αφορά την προσωπικότητά μου είμαι από μικρός στο δρόμο. Δεν χρειάζομαι να εξαρτώμαι από κάποιο όνομα, οποιουδήποτε φυσικού προσώπου για να μην πεθάνω απ’ την πείνα. Εργάζομαι από μικρό παιδί και από την εργασία μου εξασφαλίζω ότι χρειάζομαι για εμένα και την οικογένειά μου. […] Οι δυσκολίες για μένα άρχισαν απ’ όταν γεννήθηκα. Γνώρισα τον κόσμο μέσα σε ιδρύματα. Και αυτό με δυνάμωσε».
Μίκης και Νίκος είχαν συζητήσει το θέμα της αναγνώρισης
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκου Κουρή, Κυριάκος Ροζάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συζητήσει με τον Νίκο για το θέμα της αναγνώρισης του τελευταίου ως βιολογικό του παιδί. Ο κ. Ροζάκης απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ πρόσθεσε ότι όταν γεννήθηκε ο Νίκος Θεοδωράκης, η μητέρα του ήταν ανήλικη κι εκείνος μεγάλωσε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του στο ΠΙΚΠΑ του Πειραιά.«Δεν τον ενδιαφέρει τόσο πολύ η δικαστική απόφαση, δεν την αγνοεί, θα τη σεβαστεί όπως έχει πει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι αυτό που του άφησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η ύψιστη τιμή που του έχει κάνει. Να διαχειρίζεται το Mikis Radio. Είναι σημαντικό ότι ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης αποδέχεται τη χρήση του επιθέτου. Όμως τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν στόχο να αποκλείσουν τον Νίκο Θεοδωράκη να υποστηρίζει ότι είναι γνήσιο τέκνο του», κατέληξε.
«Μια πορσελάνινη κούκλα που έσπασε..»
Η Αλεξάνδρα Σαμοΐλη ήταν μόλις 16 ετών, το 1967, όταν έφερε στον κόσμο το γιο της Νίκο. Είχε γνωρίσει τον Μίκη Θεοδωράκη μέσω του αδελφού της, συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη, ο οποίος εκείνη την εποχή μαθήτευε δίπλα στο μεγάλο δημιουργό. Η νεαρή κοπέλα εργάστηκε ως οικιακή βοηθός στο σπίτι της Νέας Σμύρνης.Σύμφωνα με έγγραφα της εποχής, από τα αρχεία της Ασφάλειας της χούντας, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης βρισκόταν τότε υπό καθεστώς παρακολούθησης, το βρέφος παραδόθηκε στο ΠΙΚΠΑ Πειραιά όπου έζησε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. Όπως αναφέρεται, ο συνθέτης εξουσιοδότησε τον αδελφό του Γιάννη να παρακολουθεί την εξέλιξη του Νίκου αναλαμβάνοντας εκ μέρους του την οικονομική του υποστήριξη. Ζήτησε, μάλιστα, να τοu δώσουν το όνομα Μιχαήλ Θεοδωράκης. Το αγοράκι, μετά την ενηλικίωση της μητέρας του, επιστρέφει κοντά της. Εκείνη έχει ήδη παντρευτεί τον Γιάννη Κουρή που τον μεγαλώνει σαν δικό του γιο. Λίγα χρόνια πριν από το θάνατό της, το 2009, σε ηλικία μόλις 58 ετών, η Αλεξάνδρα Σαμοΐλη εκμυστηρεύτηκε στο γιο της την αληθινή ταυτότητα του πατέρα του. Ο Νίκος Κουρής ήταν τότε 35 ετών.
Σε μια τρυφερή του ανάρτηση στις 18 Μαΐου του 2020 ο Νίκος Θεοδωράκης, λίγες ημέρες μετά τη Γιορτή της Μητέρας, ανέβασε φωτογραφία της μητέρας του στο Facebook γράφοντας: «Τις προάλλες γιόρταζαν οι μάνες, όλοι ανέβαζαν φωτογραφίες έγραφαν διάφορα ωραία... ευγνωμονούσαν... βλέπεις μάνα μόνο μία... Εγώ δεν είπα τίποτα, βλέπεις δεν ήθελα να σε μπερδέψω με όλες τις άλλες... Γιατί εσύ δεν ήσουν σαν όλες τις άλλες... Ήσουν το χαμόγελο μας, ήσουν Ουρανός με μια καρδιά γεμάτη αστέρια, μα κυρίως ήσουν η μάνα γη, η μάνα θάλασσα, ποιος δεν έφαγε από τα χέρια σου ποιος δεν ήπιε... Σε θυμάμαι ήσουν 16 χρονών το 1967... Μια πορσελάνινη κούκλα που έσπασε...».
«Kοινό μυστικό» η βιολογική του σχέση με τον αείμνηστο συνθέτη
Όλη η οικογένεια του Νίκου Θεοδωράκη βρίσκεται στο πλευρό του, καθώς στο ευρύτερο περιβάλλον του ήταν «κοινό μυστικό» η βιολογική του σχέση με τον αείμνηστο συνθέτη, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης» εδώ και 20 χρόνια. Ξαδέλφη του από την πλευρά της μητέρας του έγραψε χθες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: «Όχι, δεν έχουμε βαλθεί να καταστρέψουμε την γνωστή οικογένεια, θέλουμε μόνο να αποκατασταθεί η αλήθεια! Και η αλήθεια μέσα από την δική μου μαρτυρία, που υπεύθυνα κ σώας τα φρένας καταθέτω αυτή την στιγμή δημόσια, είναι ότι ναι, γνώριζα από την εφηβική ηλικία ότι ο ξάδερφός μου είναι γιος του Μίκη, μου το είχε εκμυστηρευτεί η μητέρα μου. Σε πολλούς ανθρώπους και από τις δυο εμπλεκόμενες οικογένειες είχε γίνει αυτή η αποκάλυψη κάποια στιγμή. Σαν οικογένεια γνωρίζουμε το μαρτύριο της θείας, αλλά και του Νίκου και όλα όσα προέκυψαν στις ζωές τους, από αυτό το θέμα, όχι μόνο αυτών των δυο προσώπων, αλλά και των δυο άλλων παιδιών που προέκυψαν μέσα από τον γάμο της θείας μου. Υπάρχουν και έμμεσα θύματα στην υπόθεση που δεν τα ξεχνώ, κι αν ελπίζω κάτι με όλη μου την ψυχή, είναι η αποκατάσταση της αλήθειας».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time