Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές λόγω της αυξανόμενης πίεσης που ασκεί η πανδημία στη χώρα, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ανεμβολίαστων που εμποδίζουν την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας της αγέλης.

Η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη, κυρίως στις «κόκκινες» περιοχές. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν φτάσει τους 421, ενώ ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 1,72%.

Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και στη Θεσσαλία, ενώ αυξητική είναι η τάση στο ιικό φορτίο της Αττικής.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή νέων μέτρων, που αφορούν εμπόδια στην είσοδο των ανεμβολίαστων σε μεικτούς ανοιχτούς χώρους εστίασης. Σε καφέ – μπαρ και εστιατόρια που λειτουργούν και σε εξωτερικό χώρο εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και να κάθονται σε αυτά λιγότερα άτομα.

Επιπλέον, εφόσον οι εξωτερικοί χώροι είναι κλεισμένοι με τέντες και πλαϊνά προστατευτικά, αναμένεται να λογίζονται ως κλειστοί, κι έτσι να μην επιτρέπεται πλέον οι είσοδος σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι έλεγχοι για το αν οι ιδιοκτήτες κάνουν έλεγχους στους πελάτες για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης πρόκειται να αυξηθούν ενώ θα προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, που θα φτάνουν ως το λουκέτο. Παράλληλα εξετάζεται ξανά η απαγόρευση της μουσική στους εξωτερικούς χώρους.

Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να κάνουν 2 αντί για 1 rapid test την εβδομάδα, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Ειδικά για τους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν συζητήσεις για ακόμη πιο συχνό διαγνωστικό έλεγχο (ως και 3 rapid test εβδομαδιαίως).

Σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες και σε αριθμό κρουσμάτων και σε εισαγωγές ή διασωληνωμένους, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων - μπαρ.

Οι ανακοινώσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να γίνουν στα μέσα της εβδομάδας.