Σε κρίσιμη καμπή η χώρα λόγω της έξαρσης της πανδημίας - Πιέζεται ασφυκτικά το ΕΣΥ - Μικρή ανάσα από την αύξηση των εμβολιασμών
Τη Δευτέρα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων με 7.335 νέες μολύνσεις
Τη Δευτέρα καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων με 7.335 νέες μολύνσεις με την Αττική, την Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία να είναι στο κόκκινο.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι ΜΕΘ βρίσκονται σε οριακό σημείο και οι νέες εισαγωγές οδηγούν ειδικούς και κυβέρνηση σε σκέψεις για νέα, έκτακτα μέτρα.
Από την 1η Νοεμβρίου έχουν διαγνωστεί 50.051 νέα κρούσματα ενώ 410 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή του με το συνολικό νούμερο των νεκρών να φτάνει τους 16.361.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 477, εκ των οποίων οι 402 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 75 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο ήταν 407 και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι κρίσιμη εξαιτίας του μικρού ποσοστού των εμβολιασμένων.
Υπό πίεση το ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα
Γεμάτες είναι οι ΜΕΘ σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εντατικές στη Θεσσαλονίκη έιναι γεμάτες ενώ η εφημερία της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει ούτε μία κενή κλίνη.Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Σκάι μέχρι τις 6 το απόγευμα έγιναν περίπου 25 εισαγωγές. Όπως αναφέρουν οι γιατροί 4 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ 8 ακόμη περιμένουν να διασωληνωθούν.
Παράλληλα, ανοίγουν ακόμη 9 εντατικές με γιατρούς από την Αθήνα. Σύμφωνα με τους γιατρούς στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν το 100% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 έγκυες με κορονοϊό ενώ τον φετινό Οκτώβριο οι ασθενείς ήταν διπλάσιοι σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Εργαζομένων του νοσοκομείου Χρήστος Τζελέπης, «ο πόλεμος συνεχίζεται. Ζούμε στιγμές του περσινού Νοέμβρη. Είχαμε μία πολύ δύσκολη εφημερία. 70 εισαγωγές περίπου θετικά και ύποπτα. Η μονάδα είναι πάντα γεμάτη και έχουμε και 4 περιστατικά που περιμένουν έξω στα χειρουργεία».
Στα 28 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης νοσηλεύονται 1048 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες και 159 σε ΜΕΘ.
Συναγερμός στη Θεσσαλία
Ίδια κατάσταση και στον Βόλο με το νοσοκομείο να μην μπορεί να δεχθεί άλλα περιστατικά ενώ όπως τόνισε ο Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας «το νοσοκομείο έχει καταρρεύσει και κάποιοι φοβούνται να το πουν. Χθες, ήταν ένας γιατρός για 110 ασθενείς».Μέσα σε όλα οι γιατροί έδωσαν μάχη με μια 70χρονη ανεμβολίαστη, η οποία έπεσε λιπόθυμη στον διάδρομο, αρνούμενη να διασωληνωθεί. Με παρέμβαση του εισαγγελέα, ωστόσο, διασωληνώθηκε και η κατάστασή της είναι σταθερή. Επίσης υπάρχουν και 5 περιπτώσεις ασθενών που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, καθώς δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα.
Γεμάτες είναι όλες οι κλίνες ΜΕΘ και στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας με τον διευθυντή Α’ Παθολογικής Κλινικής να λέει πως«την Κυριακή διακόμισα στο Σισμανόγλειο έναν ασθενή και σήμερα διασωληνώσαμε έναν 50χρονο. Ο ίδιος ήταν ανεμβολίαστος». Από Τρίτη ανοίγουν 23 κρεβάτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όμως και αυτά δεν είναι αρκετά.
Γεμίζουν οι ΜΕΘ στην Αττική
Στην Αττική τα κρούσματα τη Δευτέρα έφτασαν τα 1455. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς οιθ κλίνες των ΜΕΘ γεμίζουν.Με νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου παρομοίωσε την εφημερία στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας την Κυριακήη Ματίνα Παγώνη, καθώς χρειάστηκε να δανειστεί ράντζα από το «Σωτηρία».
«Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου πήραμε ράντζα δανεικά από το Σωτηρία. Μπήκαν δήλωσε δε, ράντζα και στην οφθαλμολογική κλινική που εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στη διαχείριση των ασθενών» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Ωστόσο, την χθεσινή δραματική εικόνα στο «Γεννηματάς» διέψευσε η διοίκηση του νοσοκομείου.
Νέα ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε και στην Αχαΐα, ενώ στο νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται πάνω από 150 ασθενείς. Στην κυριακάτικη εφημερία πάνω από 40 ασθενείς με κορονοϊό έφτασαν στο νοσοκομείο και από αυτούς εισήχθησαν οι 17 εκ των οποίων οι 14 ήταν ανεμβολίαστοι. «Ένα 80-85% καταλαμβάνεται από ανεμβολίαστους συμπολίτες μας που πάσχουν βαριά», εξήγησε η υπεύθυνη της κλινικής covid στο νοσοκομείο του Ρίου.
Αισιοδοξία από την αύξηση των εμβολιασμών
Αισιοδοξία προκαλεί η αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες. Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους «τις τελευταίες 7 μέρες παρατηρείται μία πολύ σημαντική αύξηση στα ραντεβού. Σε σχέση με τα ραντεβού πρώτης δόσης, κλείστηκαν 175.000 ραντεβού- τις προηγούμενες 7 μέρες είχαν κλειστεί 60.000- και έτσι έχουμε μία αύξηση της τάξης του 185%».Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα μας ξεπέρασε τους 13.130.000 εμβολιασμούς, περισσότεροι από 6.715.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 69,2% στο γενικό πληθυσμό και 80,7% στον ενήλικο πληθυσμό.
Συνολικά 6.430.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή ποσοστό 61,2% επί του γενικού πληθυσμού και 70,2% επί του ενήλικου πληθυσμού. Αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 65,6% για το γενικό πληθυσμό και 75,5% για τον ενήλικο πληθυσμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών στους εμβολιασμούς, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 17ηθέση στους εμβολιασμούς μίας δόσης.
Θεοδωρίσου: Ο εμβολιασμός έσωσε 8.500 ανθρώπους
Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους απασχολεί καθημερινά τους ειδικούς, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Σχετικά με την τρίτη δόση, ανέφερε τα σημαντικά οφέλη, λόγω της αποφυγής σοβαρής νόσησης και θανάτου. Ωστόσο, όπως είπε, παρατηρείται αναβολή για την τρίτη δόση, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι έχουν αντισώματα, και τόνισε ότι τα τεστ αντισωμάτων αρκετές φορές παραπλανούν.
Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε αρχικά πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει γίνει πιο σύνθετο με την πάροδο του χρόνου, ενώ, όπως σημείωσε, «το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συζητείται καθημερινά, οι προσπάθειες να πειστούν είναι συνεχείς».
Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός πως μεταξύ των ανεμβολίαστων είναι και έγκυοι, «εκθέτοντας τον εαυτό τους και το παιδί τους σε κίνδυνο. Έχουμε αναφερθεί κατ' επανάληψη σε εγκύους, θηλάζουσες, σε γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν. Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή, με τα αντισώματα που μεταβιβάζονται στο νεογνό να το προστατεύουν».
Πόσο σημαντική είναι η τρίτη δόση
Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην αναμνηστική δόση, η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε πως η χημική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια.
Μάλιστα, σημείωσε πως η χορήγηση αναμνηστικής σχετίζεται με την ενίσχυση την ανοσίας, αυξάνει την αντισωματική απάντηση και μειώνει το ποσοστό λοίμωξης από τον κορωνοϊό, συμπληρώνοντας πως «παρατηρείται ότι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους λόγω αντισωμάτων», με την κ. Θεοδωρίδου να τονίζει πως τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να ελέγχουν την ανοσία, με αποτέλεσμα να παραπλανούν τα εμβολιασμένα άτομα.
Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη φράση μιας φοιτήτριας ότι «πρέπει να ακούμε την επιστήμη, διότι έτσι βελτιώνουμε τη ζωή μας», με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να δηλώνει πως «κάνοντας το εμβόλιο, σώζουμε τη ζωή μας».