Λιγνάδης: Ο αδελφός του τον προέτρεψε να μην πάει στην κηδεία της μητέρας τους
Αν και εγκρίθηκε το αίτημα να παραστεί, ο Δημήτρης Λιγνάδης παρέμεινε στις φυλακές της Τρίπολης
Η κηδεία της μητέρας του Δημήτρη Λιγνάδη, Ευγενίας, πραγματοποιήθηκε χθες στις 2 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η μητέρα του σκηνοθέτη και ηθοποιού, που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, όπως Πάρκινσον, γι’ αυτό και δεν είχε πλήρη επίγνωση των όσων συνέβαιναν με το γιο της.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης, αν και αρχικά, όπως αποκάλυψε και ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας, είχε καταθέσει αίτημα ώστε να του δοθεί άδεια για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του, τελικά αποφάσισε να μην πάει.
Ύστερα από την προτροπή του αδελφού του Γιάννη, ο Δημήτρης Λιγνάδης επέλεξε να μην παραστεί στην κηδεία για να μην «κανιβαλιστεί» αυτή η ιερή στιγμή. Η οικογένεια δεν ήθελε την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων σε αυτή τη δύσκολη ώρα. Και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί αν στην κηδεία παρευρισκόταν και ο Δημήτρης Λιγνάδης.
Όπως είπε ο κ. Αλέξης Κούγιας, αν και το αίτημα που είχαν υποβάλει στις φυλακές Τρίπολης για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του είχε εγκριθεί, την τελευταία στιγμή η οικογένεια το μετάνιωσε μετά από συνεννόηση των δύο αδελφών. Πρόσθεσε επίσης ότι Δημήτρης Λιγνάδης, όπως είναι φυσικό, είναι σε άσχημη κατάσταση. «Η απώλεια της μητέρας για όλους είναι μεγάλη και ο πόνος δεν ξεπερνιέται». Ο αδελφός του κατηγορούμενου σκηνοθέτη, Γιάννης Λιγνάδης, δήλωσε ότι η υγεία της μητέρας τους είχε επιδεινωθεί μετά τις εξελίξεις στο ελληνικό #MeToo και τις καταγγελίες εις βάρος του γιου της.
«Ήταν πολύ ταλαιπωρημένη, έδωσε αγώνα εδώ και πολύ καιρό. Η κατάστασή της παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση μετά και τις εξελίξεις που αφορούσαν τον Δημήτρη. Είχα επίγνωση της κατάστασης, ωστόσο, η απώλεια είναι μεγάλη. Κλείνει ένας κύκλος ζωής με αναμνήσεις από τον άνθρωπο που σε έφερε στη ζωή, έναν γλυκύτατο άνθρωπο, τη μητέρα μου». Αξίζει να σημειωθεί πως η Ευγενία Λιγνάδη αποτέλεσε για τον Δημήτρη Λιγνάδη σημείο αναφοράς στη ζωή του, ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε αναφέρει: «Η μητέρα μου, απολύτως ρεαλίστρια, μου επισήμαινε τις δεξιότητες επιβίωσης και μου έλεγε: “Μάθε να φτιάχνεις κάνα μακαρόνι, γιατί εκεί σε βλέπω”. Εκείνη μου έμαθε πώς να διατηρούμαι στη ζωή».
Σε μία άλλη του συνέντευξη, αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια, είχε πει: «Η ζωή μου όταν ήμουν παιδί φαινόταν τότε δύσκολη. Δεν ανήκα σε μια τυπική οικογένεια, μπαμπάς, μαμά, που βγαίνουν μαζί. Είχαμε καταλάβει από νωρίς ότι υπήρχαν σύννεφα στη σχέση του πατέρα μας με τη μάνα μας… Πάντοτε θυμάμαι με τον αδελφό μου ότι είχαμε το φόβο, επειδή ο πατέρας μου έμενε κοντά μας, αλλά αλλού από τη μάνα μου, μη φύγει και η μάνα μας. Τον θυμάμαι αυτόν το φόβο».
Ο Δημήτρης Λιγνάδης μίλησε σε εκείνη τη συνέντευξη και για τη νεφελώδη σχέση των γονιών του που επηρέασε την ψυχολογία του: «Όταν ήμουν δεκατριών ετών, ο πατέρας μου έφυγε από το σπίτι και πήγε να μείνει στο ισόγειο. Ήταν μια νεφελώδης σχέση των γονιών μου, μια δύσκολη σχέση αρσενικού και θηλυκού, με πολλή αγάπη. Η μάνα μου τον κατανοούσε».
Επίσης είχε προσθέσει σχετικά με το χωρισμό των γονιών του: «Ναι, με επηρέασε η σχέση των γονιών μου αλλά δεν το κάνω και σημαία, όπως άλλοι επικαλούνται δύσκολα παιδικά χρόνια. Άλλοι έχουν περάσει πολύ πιο δύσκολα από μένα. Γιατί εγώ είχα τη μεγάλη τύχη να εισπράξω πολλή αγάπη από τους γονείς μου πέραν της πνευματικής και ηθικής καλλιέργειας. Άλλα παιδιά δεν έχουν εισπράξει αγάπη - κι άλλα δεν έχουν ούτε γονείς. Τότε το διαζύγιο ήταν και λίγο κατακριτέο και σπάνιο».