ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα σε 32 κλίκ - Η υποδοχή, το... φιατάκι και ο Κολοκοτρώνης
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, είπε η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως «ιδιαίτερης σημασίας» εν μέσω και πανδημίας
Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πάπας Φραγκίσκος
, για 2η φορά από το 2016, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα.
Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκ μέρους της κυβέρνησης, και τέσσερα παιδιά-σύμβολα αγνότητας και αγάπης, με ελληνικές φορεσιές. Κατόπιν μετέβη στο Προεδρικό όπου έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, είπε η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως «ιδιαίτερης σημασίας» εν μέσω και πανδημίας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Ποντίφικας είχε κατόπιν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ακολούθησε ομιλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αμέσως μετά απηύθυνε ο ίδιος σύντομη ομιλία.
Αμφότεροι αναφέρθηκαν στα μεγάλα ζητήματα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής. Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε επίσης στην ειρήνη, στην αδελφοσύνη, στην κοινωνική δικαιοσύνη στην «εκτεταμένη φτώχεια που θα πρέπει όλοι με κοινό όραμα να αντιμετωπίσουμε» και ιδιαιτέρως στο προσφυγικό που όπως είπε «έχει χωρίσει την Ευρώπη στα δύο, σε βορρά και νότο».
Αποκάλεσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αδερφούς μας και κάλεσε την Ευρώπη να τους αντιμετωπίσει ως τέτοιους. Μίλησε για αναβλητικότητα από την πλευρά της ΕΕ. «Σήμερα το μεταναστευτικό ζήτημα έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ του Νότου και του Βορά. Θα ήθελα να προτρέψω για άλλα μια φορά να έχουμε ένα συνολικό κοινοτικό όραμα και να ενθαρρύνω να δώσουν προσοχή στους πιο άπορους, να προστατεύονται να ενσωματώνονται με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περισσότερο από εμπόδιο για το παρόν συνιστά εγγύηση για το μέλλον», είπε.
Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του, για συνολική, κοινοτική πολιτική ενώπιον του μεταναστευτικού, και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προσοχή σ’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας, να γίνουν δεκτοί, να προστατευθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν, στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους. «Περισσότερο από ένα κώλυμα για το παρόν, αυτό αντιπροσωπεύει μια εγγύηση για το μέλλον, για να καταστεί σημείο ειρηνικής συμβιώσεως με όσους, που όλο και περισσότερο αναγκάζονται να αποδημήσουν αναζητώντας οικία και ελπίδα. Είναι οι πρωταγωνιστές μιας τρομερής σύγχρονης οδύσσειας. Με ευχαρίστηση αναπολώ, ότι όταν ο Οδυσσέας έφθασε στην Ιθάκη, δεν αναγνωρίσθηκε από τους άρχοντες του τόπου, που του είχαν σφετερισθεί οικία και αγαθά, αλλά από εκείνους που τον είχαν φροντίσει. Η τροφός του κατάλαβε ότι ήταν αυτός βλέποντας τα σημεία στις επουλωμένες πληγές του. Τα βάσανα μάς φέρουν κοντά και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα θα μας βοηθήσει για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον πιο ολοκληρωμένο και ειρηνικό. Ας μετατρέψουμε σε τολμηρή επικαιρότητα ό,τι φαίνεται άτυχη αντιξοότητα» τόνισε.
Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, ο Πάπας τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αντιξοότητα. «Η πανδημία είναι μια μεγάλη αντιξοότητα. Μας έκανε να ξαναβρούμε τους αδύναμους και άπορους και σε τούτη τη χώρα είναι πρόκληση. Αναφέρομαι στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Αναδύθηκε ένα αξιοσημείωτο αίσθημα αλληλεγγύης. Λέξεις του Ιπποκράτη μοιάζουν σαν να έχουν γραφτεί σήμερα», είπε. Μίλησε για υποχώρηση της Δημοκρατίας παγκοσμίως με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό που αναπτύσσεται, αλλά και για το πόσο μακριά αισθάνονται οι άνθρωποι από τους θεσμούς, κάτι το οποίο τα κράτη πρέπει να αντιπαρέλθουν με άξονα τη φροντίδα των αδυνάτων. Να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή, από το εγώ, στον άλλο, είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε δε ότι έρχεται ως προσκυνητής, και ότι η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα ενά δεν υπήρχε η Ελλάδα, «Θα ήταν λιγότερο σοφός και χαρούμενος» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός».
Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθανουν. Αυτοί ειναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζω όπως είπε ότι οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν θα περιοριστούν σε μια προσποιητή δέσμευση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία καί τόνισε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων ενώ αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που όπως είπε είναι «ένδειξη της σοφιας ενός λαού». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους χρησιμοποίησε φραση του Θεόδωρου Κολοκοτρωνη: «Ο θεος έβαλε την υπογραφή του στην ελευθερία της Ελλάδας». «Ο Θεός να ευλογεί την Ελλλάδα», είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Τον Πάπα υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και κατόπιν ακολούθησε η τελετή υποδοχής με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Βατικανού και της Ελλάδος. «Η επίσκεψή σας υποδηλώνει τον ενδιαφέρον σας για την περιοχή και για τον διαθρησκευτικό διάλογο. Μεταφέρεται ισχυρό μήνυμα αδελφοσύνης σε καιρούς δύσκολους» , υπογράμμισε η κα.Σακελλαροπούλου.
Στην ομιλία της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία, την κλιματική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα. Στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για την πανδημία αλλά και τα εμβόλια. Σχετικά με την πανδημία, υποστήριξε ότι κατέδειξε πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι παραμένουμε στις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης, καθώς και πόσο επίσης αναγκαία καθίσταται η διεθνής εγρήγορση και η αρωγή μεταξύ των κρατών. «Ταυτόχρονα, η υγειονομική κρίση συνιστά μια άσκηση ευθύνης για όλους μας, ιδίως μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των συνανθρώπων μας. Στην αστείρευτη ενέργεια και έμπνευση των επιστημόνων, την αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών, την υπομονή και την προσαρμοστικότητα των πολλών, αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα και τον πλούτο της ανθρώπινης φύσης ενώπιον μιας πρωτοφανούς και μακράς δοκιμασίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι « Σήμερα, η προοπτική του εμβολιασμού για όλο τον πλανήτη, ειδικά για τους μη προνομιούχους πληθυσμούς, ανάγεται στο πιο μεγάλο και επείγον ζήτημα διανεμητικής δικαιοσύνης. Ο ιός θρέφεται και μεταλλάσσεται από την ανορθολογική άρνηση της πραγματικότητας και τις ανισότητες του πολιτισμού μας».
Αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για τη θέση που πήρε. «Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην Αγία Σοφία και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή στήριξη σας ώστε να παραμείνει σύμβολο λατρείας προσβάσιμο σε όλους» σημείωσε. Σε σχεση με το προσφυγικό ζήτημα εξήρε στη συμβολή του. «Έχετε συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης και αναγνωρίσει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων και το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί», είπε.
Ο Πάπας έφθασε στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ένα ταξίδι προσκυνηματικό σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως ο ίδιος έχει πει στα χνάρια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα. Πεντέμισι χρόνια από την τελευταία επίσκεψη, το μοτίβο είναι σταθερό. Πρόσφυγες, αλληλεγγύη, ανθρωπιά.
Ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ευχαριστεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψη του στην χώρα μας σε μια χρονιά με υψηλή συμβολική σημασία λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε μείζονα παγκόσμια θέματα.
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια σε αίθουσα του αεροδρομίου. Στην επίσημη τελετή υποδοχής στο παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, από την Καθολική Εκκλησία, ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδα και, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών.
Ομιλία απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος στο πλαίσιο της συνάντησής του με επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Αθήνα. Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Πάπας Φραγκίσκος έψαλλε το “Πάτερ Ημών” στα ελληνικά.
Νωρίτερα ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Αρχικά πήρε το λόγο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποιός μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα και για την πανδημία λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να παύσουν να φοβούνται και να ακούσουν την επιστήμη.
Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου και είχαν μια κατ' ιδίαν συζήτηση, ενώ ακολούθως το λόγο πήρε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, επισήμανε ότι έχει προκαλέσει ανασφάλεια, απογοήτευση και βία στους ανθρώπους και τόνισε ότι η συνεργασία της Εκκλησίας με την επιστήμη συμβάλλει στη μάχη κατά της πανδημίας, υπενθυμίζοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε στείλει το μήνυμα ότι από τον ιό δεν απειλείται η ψυχή, αλλά η ζωή των ανθρώπων.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξήρε την ευαισθησία του Ποντίφικα και υπενθύμισε την ιστορική επίσκεψή του, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ίδιο στη Λέσβο το 2016, αναφέρθηκε στις ελληνίδες μάνες που περιέθαλψαν και συνεχίζουν να περιθάλπουν πρόσφυγες. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αν οι ισχυροί του κόσμου δεν λάβουν τολμηρές αποφάσεις, τότε το προσφυγικό και μεταναστευτικό θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ επέστησε ιδιαίτερα τον κίνδυνο εργαλειοποίησης των προσφύγων από το Αφγανιστάν από την Τουρκία. «Αρκετά με τα όμορφα λόγια», υπογράμμισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας, λέγοντας ότι είναι χρέος όλων να σταματήσουν οι ροές τώρα.
Ο κ. Ιερώνυμος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, λέγοντας, μάλιστα, ότι πολλοί απογοητεύτηκαν από τη συμφωνία της Γλάσκώβης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, και έθεσε το δίλλημα τόλμη ή ζοφερό μέλλον. Κατά τα λοιπά, είπε ότι τρέφει σεβασμό και αγάπη για το πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο χαρακτήρισε ως ικανό και ταπεινό εργάτη του ευαγγελίου, και τον υποδέχθηκε με «αδελφοσύνη και τιμή» στον τόπο όπου ο απόστολος Παύλος μίλησε για τον «άγνωστο Θεό», τον «Ιησού Χριστό».
Τον Πάπα συνοδεύουν και 80 δημοσιογράφοι που παρακολουθούν την επίσκεψη.
Λόγω της επίσημης επίσκεψης του Πάπα, απαγορεύτηκαν από την αστυνομία όλες ο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. Κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.
Αύριο ο Πάπας θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, μαζί με την κα. Σακελλαροπούλου, ενώ τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τον συναντήσει στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.
Με πληροφορίες από το ertnews.gr
Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκ μέρους της κυβέρνησης, και τέσσερα παιδιά-σύμβολα αγνότητας και αγάπης, με ελληνικές φορεσιές. Κατόπιν μετέβη στο Προεδρικό όπου έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, είπε η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως «ιδιαίτερης σημασίας» εν μέσω και πανδημίας, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Ποντίφικας είχε κατόπιν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ακολούθησε ομιλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αμέσως μετά απηύθυνε ο ίδιος σύντομη ομιλία.
Μηνύματα αλληλεγγύης
Αμφότεροι αναφέρθηκαν στα μεγάλα ζητήματα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής. Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε επίσης στην ειρήνη, στην αδελφοσύνη, στην κοινωνική δικαιοσύνη στην «εκτεταμένη φτώχεια που θα πρέπει όλοι με κοινό όραμα να αντιμετωπίσουμε» και ιδιαιτέρως στο προσφυγικό που όπως είπε «έχει χωρίσει την Ευρώπη στα δύο, σε βορρά και νότο». Αποκάλεσε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αδερφούς μας και κάλεσε την Ευρώπη να τους αντιμετωπίσει ως τέτοιους. Μίλησε για αναβλητικότητα από την πλευρά της ΕΕ. «Σήμερα το μεταναστευτικό ζήτημα έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ του Νότου και του Βορά. Θα ήθελα να προτρέψω για άλλα μια φορά να έχουμε ένα συνολικό κοινοτικό όραμα και να ενθαρρύνω να δώσουν προσοχή στους πιο άπορους, να προστατεύονται να ενσωματώνονται με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Περισσότερο από εμπόδιο για το παρόν συνιστά εγγύηση για το μέλλον», είπε.
Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του, για συνολική, κοινοτική πολιτική ενώπιον του μεταναστευτικού, και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προσοχή σ’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ώστε, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας, να γίνουν δεκτοί, να προστατευθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν, στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους. «Περισσότερο από ένα κώλυμα για το παρόν, αυτό αντιπροσωπεύει μια εγγύηση για το μέλλον, για να καταστεί σημείο ειρηνικής συμβιώσεως με όσους, που όλο και περισσότερο αναγκάζονται να αποδημήσουν αναζητώντας οικία και ελπίδα. Είναι οι πρωταγωνιστές μιας τρομερής σύγχρονης οδύσσειας. Με ευχαρίστηση αναπολώ, ότι όταν ο Οδυσσέας έφθασε στην Ιθάκη, δεν αναγνωρίσθηκε από τους άρχοντες του τόπου, που του είχαν σφετερισθεί οικία και αγαθά, αλλά από εκείνους που τον είχαν φροντίσει. Η τροφός του κατάλαβε ότι ήταν αυτός βλέποντας τα σημεία στις επουλωμένες πληγές του. Τα βάσανα μάς φέρουν κοντά και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα θα μας βοηθήσει για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον πιο ολοκληρωμένο και ειρηνικό. Ας μετατρέψουμε σε τολμηρή επικαιρότητα ό,τι φαίνεται άτυχη αντιξοότητα» τόνισε.
Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, ο Πάπας τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αντιξοότητα. «Η πανδημία είναι μια μεγάλη αντιξοότητα. Μας έκανε να ξαναβρούμε τους αδύναμους και άπορους και σε τούτη τη χώρα είναι πρόκληση. Αναφέρομαι στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Αναδύθηκε ένα αξιοσημείωτο αίσθημα αλληλεγγύης. Λέξεις του Ιπποκράτη μοιάζουν σαν να έχουν γραφτεί σήμερα», είπε. Μίλησε για υποχώρηση της Δημοκρατίας παγκοσμίως με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό που αναπτύσσεται, αλλά και για το πόσο μακριά αισθάνονται οι άνθρωποι από τους θεσμούς, κάτι το οποίο τα κράτη πρέπει να αντιπαρέλθουν με άξονα τη φροντίδα των αδυνάτων. Να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή, από το εγώ, στον άλλο, είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε δε ότι έρχεται ως προσκυνητής, και ότι η Ευρώπη, αλλά και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα ενά δεν υπήρχε η Ελλάδα, «Θα ήταν λιγότερο σοφός και χαρούμενος» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι αναφορές του Πάπα στον Σωκράτη και τον Κολοκοτρώνη
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε μία συγκινητική ομιλία ανέφερε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι σε αυτή την ένδοξη πόλη. Έρχομαι ως προσκυνητής σε αυτά τα χώματα. Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Από εδώ πέρασαν οι δρόμοι του Ευαγγελίου που ένωσαν Ανατολή και Δύση». Οπως είπε «εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο ανθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία», ανέφερε «και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να χτιστεί ένα κοινό σπίτι, η Ευρώπη. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων ειναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε».Και συνέχισε: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός».
Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθανουν. Αυτοί ειναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζω όπως είπε ότι οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν θα περιοριστούν σε μια προσποιητή δέσμευση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία καί τόνισε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων ενώ αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που όπως είπε είναι «ένδειξη της σοφιας ενός λαού». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους χρησιμοποίησε φραση του Θεόδωρου Κολοκοτρωνη: «Ο θεος έβαλε την υπογραφή του στην ελευθερία της Ελλάδας». «Ο Θεός να ευλογεί την Ελλλάδα», είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Τον Πάπα υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και κατόπιν ακολούθησε η τελετή υποδοχής με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Βατικανού και της Ελλάδος. «Η επίσκεψή σας υποδηλώνει τον ενδιαφέρον σας για την περιοχή και για τον διαθρησκευτικό διάλογο. Μεταφέρεται ισχυρό μήνυμα αδελφοσύνης σε καιρούς δύσκολους» , υπογράμμισε η κα.Σακελλαροπούλου.
Στην ομιλία της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία, την κλιματική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα. Στο έργο του Πάπα Φραγκίσκου και στην προσφορά στον πλησίον αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για την πανδημία αλλά και τα εμβόλια. Σχετικά με την πανδημία, υποστήριξε ότι κατέδειξε πόσο ευάλωτοι και εκτεθειμένοι παραμένουμε στις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης, καθώς και πόσο επίσης αναγκαία καθίσταται η διεθνής εγρήγορση και η αρωγή μεταξύ των κρατών. «Ταυτόχρονα, η υγειονομική κρίση συνιστά μια άσκηση ευθύνης για όλους μας, ιδίως μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των συνανθρώπων μας. Στην αστείρευτη ενέργεια και έμπνευση των επιστημόνων, την αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών, την υπομονή και την προσαρμοστικότητα των πολλών, αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα και τον πλούτο της ανθρώπινης φύσης ενώπιον μιας πρωτοφανούς και μακράς δοκιμασίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι « Σήμερα, η προοπτική του εμβολιασμού για όλο τον πλανήτη, ειδικά για τους μη προνομιούχους πληθυσμούς, ανάγεται στο πιο μεγάλο και επείγον ζήτημα διανεμητικής δικαιοσύνης. Ο ιός θρέφεται και μεταλλάσσεται από την ανορθολογική άρνηση της πραγματικότητας και τις ανισότητες του πολιτισμού μας».
Αναφέρθηκε ακόμη και στην Αγία Σοφία και ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για τη θέση που πήρε. «Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην Αγία Σοφία και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή στήριξη σας ώστε να παραμείνει σύμβολο λατρείας προσβάσιμο σε όλους» σημείωσε. Σε σχεση με το προσφυγικό ζήτημα εξήρε στη συμβολή του. «Έχετε συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης και αναγνωρίσει τον ανθρωπισμό των Ελλήνων και το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί», είπε.
Ο Πάπας έφθασε στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ένα ταξίδι προσκυνηματικό σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως ο ίδιος έχει πει στα χνάρια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα. Πεντέμισι χρόνια από την τελευταία επίσκεψη, το μοτίβο είναι σταθερό. Πρόσφυγες, αλληλεγγύη, ανθρωπιά.
Ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ευχαριστεί τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψη του στην χώρα μας σε μια χρονιά με υψηλή συμβολική σημασία λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει σε μείζονα παγκόσμια θέματα.
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια σε αίθουσα του αεροδρομίου. Στην επίσημη τελετή υποδοχής στο παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, από την Καθολική Εκκλησία, ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδα και, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών.
Ομιλία απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος στο πλαίσιο της συνάντησής του με επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων και της Αφιερωμένης Ζωής, ιεροσπουδαστές και κατηχητές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στην Αθήνα. Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Πάπας Φραγκίσκος έψαλλε το “Πάτερ Ημών” στα ελληνικά.
Νωρίτερα ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Αρχικά πήρε το λόγο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποιός μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα και για την πανδημία λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να παύσουν να φοβούνται και να ακούσουν την επιστήμη.
Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου και είχαν μια κατ' ιδίαν συζήτηση, ενώ ακολούθως το λόγο πήρε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού, επισήμανε ότι έχει προκαλέσει ανασφάλεια, απογοήτευση και βία στους ανθρώπους και τόνισε ότι η συνεργασία της Εκκλησίας με την επιστήμη συμβάλλει στη μάχη κατά της πανδημίας, υπενθυμίζοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε στείλει το μήνυμα ότι από τον ιό δεν απειλείται η ψυχή, αλλά η ζωή των ανθρώπων.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξήρε την ευαισθησία του Ποντίφικα και υπενθύμισε την ιστορική επίσκεψή του, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ίδιο στη Λέσβο το 2016, αναφέρθηκε στις ελληνίδες μάνες που περιέθαλψαν και συνεχίζουν να περιθάλπουν πρόσφυγες. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αν οι ισχυροί του κόσμου δεν λάβουν τολμηρές αποφάσεις, τότε το προσφυγικό και μεταναστευτικό θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ επέστησε ιδιαίτερα τον κίνδυνο εργαλειοποίησης των προσφύγων από το Αφγανιστάν από την Τουρκία. «Αρκετά με τα όμορφα λόγια», υπογράμμισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας, λέγοντας ότι είναι χρέος όλων να σταματήσουν οι ροές τώρα.
Ο κ. Ιερώνυμος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, λέγοντας, μάλιστα, ότι πολλοί απογοητεύτηκαν από τη συμφωνία της Γλάσκώβης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, και έθεσε το δίλλημα τόλμη ή ζοφερό μέλλον. Κατά τα λοιπά, είπε ότι τρέφει σεβασμό και αγάπη για το πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο χαρακτήρισε ως ικανό και ταπεινό εργάτη του ευαγγελίου, και τον υποδέχθηκε με «αδελφοσύνη και τιμή» στον τόπο όπου ο απόστολος Παύλος μίλησε για τον «άγνωστο Θεό», τον «Ιησού Χριστό».
Η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου
Στην αντιφώνησή του, ο ποντίφικας αφού και αυτός υπενθύμισε την ιστορική συνάντηση του 2016, επισήμανε ότι «τώρα ξαναβρισκόμαστε για να μοιραστούμε τη χαρά της αδελφοσύνης και να κοιτάξουμε τη Μεσόγειο, όχι μόνο ως τόπο που μας ανησυχεί και μας χωρίζει, αλλά και ως θάλασσα που ενώνει». Ο Πάπας σε μια μείζονα συμβολική κίνηση, μιλώντας για τη σχέση των δύο Εκκλησιών σημείωσε ότι «κοσμικά δηλητήρια μας μόλυναν, το ζιζάνιο της υποψίας μεγάλωσε την απόσταση και παύσαμε να καλλιεργούμε την μεταξύ μας κοινωνία. […] Με ντροπή, το αναγνωρίζω για την Καθολική Εκκλησία, πράξεις και επιλογές που λίγο ή τίποτα δεν έχουν να κάνουν με τον Ιησού και το Ευαγγέλιο, προερχόμενες μάλλον από δίψα για κέρδος και ισχύ, μάραναν τη μεταξύ μας κοινωνία. […] Η ιστορία έχει το δικό της βάρος και σήμερα εδώ αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από το Θεό και τους αδελφούς μας για τα σφάλματα που διέπραξαν τόσοι καθολικοί». Πάντως, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μίλησε εκ νέου για «συνάντηση», διερωτώμενος «πώς μπορούμε να μαρτυρήσουμε στον κόσμο τη συμφωνία με το Ευαγγέλιο, αν εμείς οι χριστιανοί είμαστε ακόμα χωρισμένοι; Πώς μπορούμε να αναγγείλουμε την αγάπη του Χριστού που ενοποιεί τα έθνη, αν δεν είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας;» και συμπλήρωσε ότι «μόλις αρχίσαμε, ως Καθολικοί, μια οδοιπορία για να εμβαθύνουμε την έννοια της συνοδικότητας και αισθανόμαστε ότι έχουμε τόσα να μάθουμε από εσάς. Το επιθυμούμε με ειλικρίνεια, βέβαιοι ότι όταν οι αδελφοί εν τη πίστει πλησιάζουν μεταξύ τους, κατέρχεται στις καρδιές τους η παρηγορία του Αγίου Πνεύματος».Τον Πάπα συνοδεύουν και 80 δημοσιογράφοι που παρακολουθούν την επίσκεψη.
Λόγω της επίσημης επίσκεψης του Πάπα, απαγορεύτηκαν από την αστυνομία όλες ο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. Κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.
Αύριο ο Πάπας θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, μαζί με την κα. Σακελλαροπούλου, ενώ τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τον συναντήσει στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.
Με πληροφορίες από το ertnews.gr