Σε συναγερμό έχουν τεθεί κυβέρνηση και ειδικοί καθώς η μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό στη χώρα μας, διπλασιάζοντας  τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δύο με τρεις ημέρες. Στην Ελλάδα, έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα 26 μολύνσεις της παραλλαγής Όμικρον σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία.

Υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το έκτακτο μέτρο του υποχρεωτικού rapid test στην εστίαση για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους για την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ θα αυξήσει τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από την πανδημία με στόχο να ανασχεθεί η μετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ένστολοι που θα διατεθούν για την αστυνόμευση της πρωτεύουσας υπολογίζονται σε 10.000, αριθμός αυξημένος κατά 2.500 συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.




Στο επίκεντρο θα βρίσκονται η εστίαση, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, όπως επίσης και άλλοι χώροι συνωστισμού όπως τα λιμάνια και οι σταθμοί του ΟΣΕ. Οι αστυνομικοί έχουν εντολή να ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και τον αριθμό ατόμων που συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους.

Η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα Τρίτη, την εισήγησή της και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα  άφησε ανοικτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων.

«Η Επιτροπή συνεδριάζει, θα συνεδριάσει και αύριο και θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα τοποθετηθεί. Η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, είναι μια κατάσταση που δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή πανδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας. 




Τρόμος για νέο lockdown

Την ίδια στιγμή ανησυχία σε όλους, και πολύ περισσότερο στους συνεπείς και υπεύθυνους πολίτες, δηλαδή τους εμβολιασμένους, προκαλούν οι συζητήσεις για ενδεχόμενη επιβολή ενός ακόμα lockdown στην Ελλάδα, την ώρα που βλέπουμε πως άλλες χώρες την Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη αυτού του μέτρου.

Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση διαψεύδουν σε κάθε τόνο ότι η χώρα θα πάει σε νέο lockdown, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για απρόβλεπτες συνέπειες, εφόσον ξεφύγει η Όμικρον.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι όσο δεν καταφέρνουμε να πάμε σε ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας, προφανώς θα έχουμε και άλλα κύματα. Να ακούμε τους γιατρούς και να εμβολιαστούμε, είναι ύπουλη νόσος και σκοτώνει. Ας σταματήσουμε να μιλάμε για κούραση» είπε στο MEGA.

«Μπορεί να ξαναζήσουμε lockdown, είναι ρεαλιστικό σενάριο. Μελετάμε τη δυνατότητα να πάρουμε άλλα μέτρα πριν το lockdown. Το μέτρο του rapid πριν από μια έξοδο την Πρωτοχρονιά είναι σημαντικό και χρήσιμο» συμπλήρωσε.

«Την Πρωτοχρονιά θα έχουμε κυριαρχία της Όμικρον στην Ελλάδα. Μείωση της Δέλτα και γρήγορη αύξηση της Όμικρον. Έχουμε μια κατάσταση πραγματικά δύσκολη και για αυτό είναι σημαντικό να είμαστε σοβαροί», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Υποχρεωτικό rapid test για όλους

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού rapid test και σε εμβολιασμένους για την περίοδο των εορτών προκειμένου να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε ότι στις σκέψεις τις κυβέρνησης είναι και ρεβεγιόν με τεστ και για εμβολιασμένους - με κόστος δικό τους - σε κλειστούς χώρους (όπου μπορούν να μπαίνουν μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης). Οπως είπε, ο σχεδιασμός προσαρμόζεται προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν: «Τι σκέψεις έχουμε; Έχουμε πει ότι στο επόμενο διάστημα, στα βασικά, σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, την κίνηση, τον κόσμο, τα ωράρια, πάμε όπως είμαστε, με το υπάρχον πλαίσιο».




Και προσέθεσε: «Εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων -θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά-, εκτός από το ότι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Δεδομένου ότι αυτό θα τούς εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο "στεγανοποιημένος" ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να το διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα».

Μέχρι στιγμής, με βάση τα όσα γνωρίζουμε, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, η Όμικρον παρουσιάζει «αυξημένη μεταδοτικότητα και διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες», ενώ «στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι». Ακόμη, σημείωσε ότι «και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα. Τα άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».