ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ατσαλάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Tέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα η μεταδοτικότητα της Όμικρον
Για «επιθετική αύξηση των κρουσμάτων» έκανε λόγο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης
«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον
του κοροναϊού, δείχνουν επιθετική αύξηση των κρουσμάτων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής καθηγητής ανάλυσης δεδομένων και πρόβλεψης στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η μεταδοτικότητα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Δέλτα, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως όποια μέτρα θα ληφθούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια.
Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι δύσκολο να υπάρξει lockdown, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για τον περιορισμό των επαφών.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον: «Η μεταδοτικότητα, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι σημαντικοί για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Όμικρον, προς το παρόν έχουμε στοιχεία μόνο για τη μεταδοτικότητα τα οποία είναι κυρίως από την Αγγλία όπου βλέπουμε ότι τα κρούσματα σε μια εβδομάδα από 32 πήγαν στα 536 και την επόμενη εβδομάδα ξεπέρασαν τις 15.000. Μέσα σε τρεις εβδομάδες έγινε μια πολύ επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κάτι τέτοιο κάποια στιγμή θα συμβεί και σε εμάς. Περίπου όταν θα έχουμε τα πρώτα 50 με 100 κρούσματα αμέσως μετά θα δούμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και δυστυχώς μας βρίσκει σε ένα σημείο που έχουμε πολλούς θανάτους».
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μεταδοτικότητα είναι 4 φόρες μεγαλύτερη σε σχέση με τη Δέλτα, για να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με τη Δέλτα θα πρέπει οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι τέσσερις φορές μικρότερη από ότι της Δέλτα».
Για τα δεδομένα που έρχονται από τη Νότια Αφρική σε σχέση με την Όμικρον
«Τα στοιχεία πάνω στα διάγραμμα δείχνουν ότι πήρε ενάμιση μήνα να φτάσει στην κορυφή και θα πάρει περίπου και ενάμιση μήνα να αποκλιμακωθεί. Αυτοί όμως σήμερα μπαίνουν στο καλοκαίρι ενώ εμείς σήμερα μπαίνουμε στο χειμώνα για αυτό ότι μέτρα θα παρθούν θα πρέπει να έχουνε αρκετή διάρκεια διότι ειμαστε σε δύσκολη θέση επειδή ήδη το σύστημα υγείας είναι σε μεγάλη πίεση».
Για το αν εκτιμά ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο lockdown
«Στα lockdowns κρυβόμαστε από τον ιό, ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον ιό ήταν ο εμβολιασμός. Η μετάλλαξη Όμικρον δίνει μικρότερα ποσοστά στον εμβολιασμό, η τρίτη δόση είναι σημαντική διότι μας προστατεύει πολύ περισσότερο από τη βαριά νοσηλεία. Τα lockdown έχουμε δει τη καταστροφή δημιούργησαν στην οικονομία με την απορρύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις αυξήσεις των τιμών οπότε είναι πολύ δύσκολο να τα ξαναδούμε στην μορφή που τα είχαμε δει στο παρελθόν όμως εστιασμένες αποφάσεις οι οποίες θα περιορίζουν τις επαφές θα πρέπει να παρθούν για να προστατευτούμε από την εξάπλωση. Οπωσδήποτε η τρίτη δόση και οι μη εμβολιασμένοι να τρέξουν να εμβολιαστούν».
Ακούστε τη συνέντευξή του
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η μεταδοτικότητα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Δέλτα, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως όποια μέτρα θα ληφθούν θα πρέπει να έχουν διάρκεια.
Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι δύσκολο να υπάρξει lockdown, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις για τον περιορισμό των επαφών.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον: «Η μεταδοτικότητα, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι σημαντικοί για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Όμικρον, προς το παρόν έχουμε στοιχεία μόνο για τη μεταδοτικότητα τα οποία είναι κυρίως από την Αγγλία όπου βλέπουμε ότι τα κρούσματα σε μια εβδομάδα από 32 πήγαν στα 536 και την επόμενη εβδομάδα ξεπέρασαν τις 15.000. Μέσα σε τρεις εβδομάδες έγινε μια πολύ επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κάτι τέτοιο κάποια στιγμή θα συμβεί και σε εμάς. Περίπου όταν θα έχουμε τα πρώτα 50 με 100 κρούσματα αμέσως μετά θα δούμε μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και δυστυχώς μας βρίσκει σε ένα σημείο που έχουμε πολλούς θανάτους».«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μεταδοτικότητα είναι 4 φόρες μεγαλύτερη σε σχέση με τη Δέλτα, για να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με τη Δέλτα θα πρέπει οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι τέσσερις φορές μικρότερη από ότι της Δέλτα».