«Ο έλεγχος της πανδημίας θα επέλθει τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Φάουτσι» , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ειδικότερα, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα πάμε και σε τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού ενώ είπε πως η τρίτη δόση καλύπτει την πιθανότητα νόσησης και από την Όμικρον.

Παράλληλα, ανέφερε πως αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων, ενώ τόνισε πως όποιος έχει ακόμα και ένα μικρό κρυολόγημα θα πρέπει να κάνει τεστ και να αποφύγει την οποιαδήποτε επαφή.

Αναλυτικά η συνέντευξή του 

«Νομίζω ότι το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Φάουτσι ο οποίος είπε ότι βλέπει μια πραγματική προοπτική ο έλεγχος της πανδημίας να επέλθει τους επόμενους μήνες, προσδιόρισε και τον Απρίλιο. Αυτό βεβαίως με δύο προϋποθέσεις ότι όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον θα μπορούν να προστατεύονται και από τη Δέλτα και η δεύτερη και πιο δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί είναι ο εμβολιασμός σε ικανοποιητικό βαθμό τουλάχιστον πολυπληθών κρατών της Ασίας και ιδίως της Αφρικής που όπως είδαμε και με την Όμικρον όταν μένουν τεράστιες περιοχές του πλανήτη ακάλυπτες δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία σε κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού να επικρατήσει και να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο».

Για το αν πιστεύει ότι θα χρειαστεί και τέταρτη δόση

«Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι ότι η Τρίτη δόση καλύπτει Θα πρέπει την πιθανότητα νόσησης και από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. Θα πρέπει να περιμένουμε. Τα στοιχεία όπως συγκεντρώνονται σιγά-σιγά δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι και εφόσον δεν έχουν άλλους λόγους να παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, χημειοθεραπεία και λοιπά καλύπτονται τουλάχιστον από την πιθανότητα νόσησης με το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον».

Για το αν εκτιμά ότι μπορεί να φτάσουμε τα 50 με 60 χιλιάδες κρούσματα 

«Βλέπουμε ότι ο ρυθμός πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων είναι πολύ ταχύς και γνωρίζουμε ότι υποεκτιμάται η πιθανότητα αυτή με την έννοια ότι υπάρχουν πολλοί που με ένα self test ή με ένα rapid test βγαινουν θετικοί και αυτό δεν καταγράφεται πάντα επομένως είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει, σίγουρα περιμένουμε μια αύξηση. Δεν θέλω να πω νούμερο σημασία έχει να δούμε την πίεση που θα προκύψει στο εθνικό σύστημα υγείας και ιδιαίτερα στους ασθενείς οι οποίοι θα χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας».

Για το άνοιγμα των σχολείων

«Αυτό που πρέπει να πούμε ότι όταν τα παιδιά είναι στα σχολεία μπαίνουν σε μια σειρά δηλαδή φορούν τη μάσκα, γίνονται self test οπότε νομίζω ότι ίσως να είναι πιο «προστατευμένα» με τη συνέχιση της διαδικασίας που έχουμε παρά με την αναστολή όπου πλέον δεν θα υπάρχει ούτε εικόνα για το τι κρούσματα έχουμε και θα έχουμε όλα τα προβλήματα που γνωρίζουμε με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις επιπτώσεις στη μάθηση αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν στα παιδιά».

«Όλοι γνωρίζουμε πια ότι όταν έχουμε και το παραμικρό σύμπτωμα που θυμίζει το κοινό κρυολόγημα θα κάνουμε την απαραίτητη εξέταση, θα αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με οικεία πρόσωπα και θα προσπαθήσουμε να είμαστε με άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι δεν είναι φορείς ή δεν έχουν μολυνθεί σε αυτή τη φάση. Κρατάμε τις αποστάσεις , ανοίγουμε τα παράθυρα παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες ότι μπορούμε περισσότερο για να μειώσουμε τη διασπορά».