Κοροναϊός: Oι προβλέψεις των ειδικών για τη νέα χρονιά
Οι ειδικοί μιλούν στο ertnews.gr για την πορεία της πανδημίας το νέο έτος
Ο κοροναϊός και η μετάλλαξη Όμικρον «καλπάζουν» και το ένα μετά το άλλο σπάνε τα μαύρα ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα, αφού σήμερα ξεπεράσαμε τα 40.000. Έτσι, λίγες ώρες πριν αποχαιρετήσουμε το 2021, ο κοροναϊός είναι ακόμη ανάμεσά μας.
Από την εμφάνισή του έχει διαμορφώσει πρωτόγνωρες συνθήκες στην καθημερινότητά μας, ενώ το χειρότερο όλων είναι ότι συνδέεται με την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Το ertnews.gr απευθύνθηκε σε τρεις Έλληνες επιστήμονες ζητώντας τους να εκτιμήσουν πώς θα είναι η νέα χρονιά με την Covid. H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Νίκος Τζανάκης, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, καταθέτουν τις απόψεις τους για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση τη νέα χρονιά δεδομένης και της παρουσίας της παραλλαγής Όμικρον.
Παγώνη: Οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι
«Οι πρώτοι μήνες του 2022 θα είναι δύσκολοι γιατί η μετάλλαξη Όμικρον θα είναι αυτή που θα επικρατήσει. Επομένως θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, θα πρέπει να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί όσο γίνεται πιο γρήγορα και βέβαια πάνω από όλα η τρίτη δόση. Θεωρώ ότι αν η τρίτη δόση φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά τα πράγματα θα είναι καλύτερα προς το τέλος Φλεβάρη αρχές Μαρτίου γιατί θα υπάρχει μια υψηλή κάλυψη και ιδιαίτερα για την Όμικρον γιατί όπως λένε οι μελέτες τουλάχιστον η τρίτη δόση δίνει μια μεγάλη ασφάλεια για την μετάλλαξη Όμικρον.
Περιμένουμε νεότερα άμεσα
Περιμένουμε νεότερα δεδομένα από μελέτες για την Όμικρον ιδιαίτερα από το εξωτερικό όπου εκεί είναι πολλά τα κρούσματα. Ξέρουμε ότι προς το παρόν είναι πάρα πολύ μεταδοτική, αλλά τα συμπτώματα είναι ενός κοινού κρυολογήματος και πιστεύω μέχρι αρχές Μάρτη να υπάρχει μια ύφεση μετά και την Όμικρον ενώ αν δεν υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις σημαίνει ότι μετά τον Μάιο – Ιούνιο τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν.
Ο ιός βέβαια εδώ θα είναι, αλλά με τους εμβολιασμούς και με ό,τι επιστημονικά δεδομένα καινούρια θα έχουμε, θα πορευτούμε. Τα φάρμακα ήδη έχουν ξεκινήσει από τώρα, σιγά – σιγά και σταδιακά θα τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι να νοσήσουμε για να πάρουμε τα φάρμακα είναι το να προλάβουμε να μη νοσήσουμε κι αυτό θα γίνει μόνο με τους εμβολιασμούς. Εάν βέβαια νοσήσει τότε θα χρησιμοποιηθούν και τα αντιικά φάρμακα και τα μονοκλωνικά τα οποία θα έχουμε στα χέρια μας.
Το αν θα τα καταφέρουμε αυτή τη φορά με τους εμβολιασμούς θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα τι ακριβώς θα γίνει γιατί θέλουμε να δούμε σε τι ποσοστό θα φτάσει η τρίτη δόση και μετά αποφασίζοντας τι θα γίνει από εκεί και πέρα».
Τζανάκης: Νομίζω ότι τελικά η επιστήμη θα δώσει τη λύση
«Νομίζω ότι θα είναι μια χρονιά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τον ιό. Ένα ξεκαθάρισμα το οποίο πιστεύω ότι θα είναι πανηγυρικά νικηφόρο με τη βοήθεια της επιστήμης. Εμβολιασμοί, αντιικά φάρμακα κι άλλα μέτρα τα οποία θα μας δώσουν απόλυτη υπεροχή εναντίον του με συνέπεια να μπορούμε να ζούμε μαζί του -εάν δεν εξαφανιστεί- με τρόπο όμως που να μη μας δημιουργεί προβλήματα. Δε νομίζω ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα προκαλέσει κάτι διαφορετικό από τις άλλες και με την τρίτη δόση εκτιμώ ότι θα είμαστε καλυμμένοι.
Όσο δεν σκεφτόμαστε οικουμενικά και δημιουργούμε ανισότητες εμβολιαστικής κάλυψης τόσο θα δυσκολέψει να φύγει η πανδημία διότι μπορεί κάποιοι να είμαστε εξασφαλισμένοι έναντι του συγκεκριμένου στελέχους του κορονοϊού και κάπου αλλού, στον υπόλοιπο κόσμο, να αναπτύσσεται μια νέα μετάλλαξη η οποία σε λίγες ώρες να έρθει στην πόλη μας. Καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο και θα καθυστερήσει το τέλος της πανδημίας.
Να εμπιστευτούμε την επιστήμη
Νομίζω ότι τελικά η επιστήμη θα δώσει τη λύση αρκεί να την εμπιστευτούμε. Καλώ όσους δεν την εμπιστεύονται να το κάνουν όπως θα το πράξουν τη στιγμή που θα έρθει ο ιός και θα τους χτυπήσει και θα αναγκαστούν να πάνε στο νοσοκομείο και να πάρουν κοκτέιλ φαρμάκων με πολύ βαριές επιπλοκές προκειμένου να σωθούν. Από αυτό να πάρουν παράδειγμα και να εμπιστευθούν την επιστήμη και στο απλούστερο μέρος που είναι το εμβόλιο.
Είμαστε τώρα μπροστά σε μια νέα πρόκληση που είναι η Όμικρον, φαίνεται ότι έχει χτυπήσει όλες τις χώρες κι όπου υπάρχει καλή εμβολιαστική κάλυψη, κι εκεί συμπεριλαμβάνω λίγο και τη δικιά μας, δεν φαίνεται να αυξάνει υπερβολικά την πίεση στο υγειονομικό σύστημα. Πιστεύω αυτό να επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας και το νέο πανδημικό κύμα από την Όμικρον να μην προκαλέσει ουσιαστικό πρόβλημα στο υγειονομικό σύστημα».
Λουκίδης: Οι τρεις βασικοί πυλώνες του πρώτου τριμήνου
«Θεωρώ πολύ κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο κυρίως γιατί θα δούμε αν η Όμικρον που από ότι φαίνεται θα επικρατήσει της Δέλτα και θα είναι η επικρατούσα μετάλλαξη παγκοσμίως, επιβεβαιωθεί ότι έχει την ισχυρή μεταδοτικότητα μεν αλλά έχει πιο ήπια μόλυνση. Αυτό θα αποπιέσει τα συστήματα υγείας και σίγουρα θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα είναι πολύ πιο θετικό από αυτό που είναι σήμερα. Αυτό μόνο εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά που γράφονται σε προκαταρκτικό επίπεδο για το θέμα της βαρύτητας.
Από εκεί και πέρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο νομίζω ότι και με βάση τη βιβλιογραφία του τελευταίου μήνα θα δούμε σίγουρα παρεμβάσεις φαρμακευτικές που φαίνεται να έχουν στόχευση το πρώτο τριήμερο με πενθήμερο της νόσου είτε αυτές λέγονται μονοκλωνικά, είτε λέγονται τα δύο χάπια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, είτε λέγονται ήδη χρησιμοποιούμενα φάρμακα όπως η ρεμδεσιβίρη η οποία φαίνεται ότι έχει μια μελέτη πολύ ισχυρή που δείχνει ότι η χορήγησή της σε πρώιμο στάδιο σε εξωτερικούς ασθενείς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης.
Άρα θα μπούμε και σε ένα περιβάλλον όπου η παρέμβαση απέναντι στον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης θα πρέπει να γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων ή από την ταυτοποίηση με θετική PCR,
Τα νεότερα για τα εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων
Το τρίτο είναι ότι θα πρέπει να δούμε αν μέσα στο 2022 παραχθούν διαφορετικά εμβόλια με σκοπό να μειωθεί η οποιαδήποτε αναποτελεσματικότητα που μπορεί να υπάρχει στις μεταλλάξεις. Αυτά νομίζω ότι είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες που θα πορευτούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο με τετράμηνο γιατί νομίζω ότι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την παρουσία νέων μεταλλάξεων, θεωρώ όμως ότι κάποια στιγμή κάποια από τις μεταλλάξεις με βάση την ιστορία των μεταλλάξεων και των πανδημιών θα είναι πιο αδύνατη με αποτέλεσμα εκεί να είναι ίσως και η ύφεση της πανδημίας και η ενδημικότητά της πλέον».