«Θεωρούμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον , με βάση αυτά που είδαμε στη Νότια Αφρική, θα είναι σύντομη. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα». Την εκτίμηση αυτή έκανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Tι ανέφερε για τη μετάλλαξη και τα σχολεία

Σημείωσε δε, ότι τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται την περίοδο των γιορτών «προβληματίζουν, γιατί μπορεί να οδηγήσουν αρκετά άτομα στα εξωτερικά ιατρεία» και πρόσθεσε: «Το παρακολουθούμε το φαινόμενο κι αν δούμε ότι αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας θα δούμε τι επιπλέον θα χρειαστεί να κάνουμε».

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέστησε σε όσους έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα να αποφεύγουν για τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες τις επαφές με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους, ενώ αν είναι απαραίτητο να τους συναντήσουν, να κάνουν νωρίτερα self-test και να φορούν μάσκες. «Για όσους έχουν εμβολιαστεί, ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην δημιουργηθεί πίεση από τις ηλικίες των 60 ετών άνω, αλλά και από τους ανεμβολίαστους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει αναφορικά με το άνοιγμα ή όχι των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, απάντησε πως «μέχρι τώρα δεν βλέπουμε ότι θα υπάρξει μεγάλο όφελος από τα σχολεία, είτε ανοίξουν αυτή την εβδομάδα, είτε την επόμενη. Η διακοπή των σχολείων προκαλεί τεράστιο στρες σε όλη την κοινωνία και θα πρέπει να τα ζυγίσουμε όλα. Δεν έχει παρουσιαστεί ένα σενάριο που να λέει ποιο είναι το όφελος από το να πάει μία εβδομάδα αργότερα το άνοιγμα και θα πρέπει να το δούμε σε σχέση με τις άλλες χώρες».

Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε πως «το κλείσιμο των σχολείων ως μέτρο ήταν πάντα για να προστατευτούν οι μεγαλύτερες ηλικίες από πιθανή διασπορά. Η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή και θεωρητικά, όποτε και ν' ανοίξουν τα σχολεία, η μετάδοση θα συμβεί. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο που μπορεί να τη διακόψει».

Τι είπε για την τέταρτη δόση

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα, τέταρτη δόση εμβολίου, είπε πως το θέμα του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες «είναι κάτι που το κοιτάμε δυναμικά. Δεν αποκλείεται να χρειαστούν και επιπλέον δόσεις αναλόγως με τη δυναμική της πανδημίας. Η συζήτηση για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή γίνεται για ανοσοκατασταλμένους και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες».

Τέλος, για το πώς μπορεί να κυλήσει το 2022 αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε σίγουρος ότι «θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να βγει μια παραλλαγή που θα είναι πιο μεταδοτική, πιο παθογόνος, όπως ήταν η Δέλτα. Θεωρώ, όμως, ότι είναι εξαιρετικά μικρή αυτή η πιθανότητα. Μπροστά μας έχουμε έναν χρόνο που κεφαλοποιούμε αυτά που κερδίσαμε και μας έρχονται και τα φάρμακα από το στόμα που θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα. Είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λήξη της πανδημίας».