Παπαευαγγέλου: Το 93, 4% των θανάτων στη χώρα αφορούσε ανεμβολίαστους ή άτομα που δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση
Το 80 - 90% των νέων κρουσμάτων είναι μετάλλαξη Όμικρον - Μειώθηκε στο 5,7 από 9% το ποσοστό θετικότητας
Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ανέφεραν στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.869 νέα κρούσματα, ενώ 81 συμπολίτες μας «έχασαν τη μάχη» με τη νόσο και 688 είναι διασωληνωμένοι.
«Έχασε τη μάχη» με τη νόσο βρέφος, μόλις 52 ημερών
Η κα Γκάγκα για το μόλις 52 ημερών βρέφος που «έχασε τη μάχη με τη φονική νόσο», ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν σε ανεμβολίαστο περιβάλλον και δυστυχώς,τα βρέφη είναι λιγότερο προστατευμένα.
170.000 τα ενεργά κρούσματα σήμερα
Η κα Παπαευαγγέλου από την πλευρά της ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. 170.000 είναι τα ενεργά κρούσματα σήμερα, είπε, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, ενώ ακόμη μίλησε για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα.
Μίλησε επίσης για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων στην Ελλάδα. Ακολούθως, είπε πως 1/3 που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε με έμφαση και σημείωσε ότι το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση. Ο εμβολιασμός προστατεύει τους εφήβους, αλλά και τα παιδιά 5 - 11 ετών ανέφερε.
Το 80-90% των νέων κρουσμάτων είναι μετάλλαξη Όμικρον, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να κυκλοφορεί και πιέζει το ΕΣΥ.Δεν έχει τελειώσει η πανδημία
Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί, ώστε να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις.
Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα παιδιά, λέγοντας πως ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορονοϊού. Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο.
Μαγιορκίνης: Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης
«Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή» είπε ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του, μιλώντας για σημάδια σταθεροποίησης, με την κατάσταση όμως να παραμένει κρίσιμη. «Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης. Το κατά πόσο θα συνεχιστεί, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, όμως περιμένουμε σταθεροποίηση και κάμψη της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση».Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας».
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης, ότι πλέον παρατηρείται μείωση κατά -31% στη διασπορά των κρουσμάτων αλλά η πίσεη στο ΕΣΥ παραμένει καθώς αυξήθηκαν κατά +24% οι θάνατοι.Γιατί είναι αυξημένος ο αριθμός των θανάτων
Σε σχετική ερώτηση για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι», είπε.
«Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά. Ο κοροναϊός δεν είναι κρυολόγημα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η υποπαραλλαγή της Όμικρον
Σε ερώτηση εάν έχει καταγραφεί παραλλαγή «Όμικρον 2», ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε, ότι οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πως το συγκεκριμένο στέλεχος έχει δύο κλάδους.«Ο κρυφός κλάδος της Όμικρον έχει πεκταθεί αρκετά στη Νορβηγία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, αλλά σημείωσε ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει στοιχεία για την εμφάνισή της ή την διασπορά της σε άλλες χώρες.