Προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού , που σχετίζεται με την «Όμικρον» και πιθανολογείται ότι είναι πιο μεταδοτική.

Οι Αρχές στην Ελλάδα είναι καθησυχαστικές και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ωστόσο, η νέα μετάλλαξη που φαίνεται ότι είναι συγγενική με την «Όμικρον» εκτιμάται ότι μεταδίδεται πιο εύκολα και δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να είναι πιο βαριά.

Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία. Μάλιστα στη Γαλλία οι Αρχές υποψιάζονται ότι ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τάσεις αποκλιμάκωσης.

Παγώνη: Δεν χρειάζεται πανικός

«Δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε-έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και τη Δανία και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την “Όμικρον”, λίγο πιο επιθετική. Θα τη δούμε, θα τη μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα», είπε στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Και συνέχισε: «Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε».

Σαρηγιάννης: Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα 

Για τη νέα μετάλλαξη προειδοποίησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Φαίνεται να είναι μία μετάλλαξη η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του ΑΠΘ και τόνισε ότι το κρύο βοηθάει στη διασπορά του ιού. «Είναι αυτό που περιμέναμε, ότι θα συμβούν κι άλλες μεταλλάξεις.

Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την “Όμικρον” και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης. Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξήγησε ότι δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τον κορωνοϊό. «Δεν έχουμε τελειώσει με την “Όμικρον”, μην πανηγυρίζουμε, ο ιός κρύβει άσο στο μανίκι κι είμαι σίγουρος ότι θα τον βγάλει το επόμενο διάστημα» προειδοποίησε.