Γεωργαντάς στα Παραπολιτικά 90,1: Η Αττική Οδός ευθύνεται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων πολιτών εν μέσω χιονιά-Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο (Ηχητικό)
Τι δήλωσε για τις ψηφιακές ταυτότητες και το δίπλωμα οδήγησης
Ευθύνες στην Αττική Οδό για την ταλαιπωρία των πολιτών που εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο
επέρριψε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στον Παναγιώτη Τζένο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.«Σίγουρα η εικόνα η οποία παρατηρήθηκε από όλους μας δεν ικανοποιεί κανέναν από το πολιτικό προσωπικό, για αυτό το λόγο άλλωστε ζητήθηκε συγνώμη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προς τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν όμως νομίζω ότι αν εστιάσουμε και δούμε τη διαχείριση εκείνης της συγκεκριμένης ημέρας θα δούμε ότι υπήρχε μια συγκεκριμένη αστοχία στην Αττική οδό. Και λεω συγκεκριμένη αστοχία στην Αττική οδό γιατί με τον ίδιο τρόπο έγινε διαχείριση και στο εθνικό δίκτυο όπου ήταν πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα. Θα διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες της παραχωρησιούχου εταιρείας, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός έτσι όπως είχε σχεδιαστεί συνολικά», είπε.
Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στους δήμους αλλά και στην περιφέρεια, χαρακτηρίζοντας πάντως σωστή την απόφαση της για κλείσιμο των σχολείων.
Πάντως, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών.
Για την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο και ανησυχία για την άνοδο του ΚΙΝΑΛ.
Τόνισε πως παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας ενώ έχουν μειωθεί τα κρούσματα.
Απέδωσε την μείωση των εμβολιασμών και στην κακοκαιρία ενώ είπε πως το 80 με 83% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση.
Επανέλαβε πως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού τους άνω των 60 ετών έγινε για συγκεκριμένους λόγους καθώς οι περισσότεροι που νοσηλεύονται ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως από την 1η Φεβρουαρίου δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την Τρίτη δόση του εμβολίου εντός 7μηνου.
Τέλος, επανέλαβε πως στο τέλος Μαρτίου θα έχουμε στο κινητό μας τηλέφωνο και το δίπλωμα οδήγησης, ενώ σύντομα θα περάσει στο ψηφιακό πορτοφόλι και η αστυνομική ταυτότητα μας για κάθε νόμιμη χρήση.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Γεωργαντά
Απέτυχε το επιτελικό κράτος;
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Σίγουρα η εικόνα η οποία παρατηρήθηκε από όλους μας δεν ικανοποιεί κανέναν από το πολιτικό προσωπικό, για αυτό το λόγο άλλωστε ζητήθηκε συγνώμη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προς τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν όμως νομίζω ότι αν εστιάσουμε και δούμε τη διαχείριση εκείνης της συγκεκριμένης ημέρας θα δούμε ότι υπήρχε μια συγκεκριμένη αστοχία στην Αττική οδό. Και λεω συγκεκριμένη αστοχία στην Αττική οδό γιατί με τον ίδιο τρόπο έγινε διαχείριση και στο εθνικό δίκτυο όπου ήταν πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα. Θα διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες της παραχωρησιούχου εταιρείας, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός έτσι όπως είχε σχεδιαστεί συνολικά.
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Αυτή τη στιγμή ό,τι υπάρχει σε σχέση με τους δρόμους θα συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι ευθύνη των Δήμων. Υπήρχαν κάποιοι δρόμοι που ήταν ευθύνη της Περιφέρειας οι οποίοι νομίζω αρκετά γρήγορα καθαρίστηκαν. Αν δεν υπήρχε η Αττική Οδός θα μιλούσαμε για ένα πολύ μεγάλο φαινόμενο το οποίο πέρασε χωρίς μεγάλες συνέπειες, το
θέμα της Αττικής Οδού και η εικόνα των εγκλωβισμένων συμπολιτών μας για πολλές ώρες είναι κάτι το οποίο μας στεναχώρησε όλους και έδειξε ότι πρέπει κάποια πράγματα να γίνουν διαφορετικά. Αυτή η κυβερνηση με νόμο του 2020, τον 4663, έδωσε τη δυνατότητα να γίνεται η διερεύνηση των ευθυνών όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες έχουν την ευθύνη για ένα δρόμο, αυτό θα γίνει εντός 20 ημερών πρέπει να βγει το πόρισμα, έχει δώσει την εντολή ο κ. Καραμανλής θα κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα για τις επικοινωνίες, για τις εντολές που δόθηκαν ή δεν δόθηκαν και θα βγάλουν συμπεράσματα. Όμως οι ίδιες εντολές δόθηκαν στη Νέα οδό, οι ίδιες δόθηκαν και στην Αττική Οδό, στην Αττική οδό απλά κάποιοι έλεγαν ότι έχουν τη διαχείριση των πραγμάτων ενώ δεν την είχαν ή τελικά έδειξαν ότι έχουν τα μέσα να την αντιμετωπίσουν ενώ δεν τα είχαν.
Για τις διακοπές ρεύματος
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Πρέπει συνολικά να δούμε τι δεν πήγε καλά. Πέρυσι σε ένα φαινόμενο της ίδιας έντασης , τη Μήδεια, είχαμε ανθρώπους οι οποίοι μείναν χωρίς ρεύμα για πολλές μέρες. Το κράτος εντόπισε μια σημαντική παρέμβαση που έπρεπε να γίνει, να γίνουν κλαδεύσεις στα σημεία που έπρεπε έτσι ώστε να μην έχουμε τόσες πολλές καταστροφές και διακοπές. Αυτό νομίζω ότι παρατηρήθηκε ότι σε μικρότερη ένταση έγινε από ότι είχε γίνει πέρυσι, δεν μας αρκεί, δεν μας ικανοποιεί σίγουρα είναι πού μικρότερης εντάσεως τα προβλήματα τα φετινά. Όμως παράλληλα με τις μεγάλες κλαδεύσεις ξεκινάει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την υπογειοποίηση των καλωδίων και του δικτύου πολύ σημαντικό που μέχρι το 2025 θα έχουμε πάνω από 2.150 χιλιόμετρα του δικτύου που θα υπογειοποιηθεί οπότε νομίζω ότι τότε θα έχουμε μια ουσιαστική παρέμβαση για να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα.
Απόδοση ευθυνών για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Σε σχέση με τις ευθύνες των δημάρχων ή της Περιφέρειας που να σημειώσουμε την πολύ σωστή απόφαση της Περιφέρειας για το κλείσιμο των σχολείων γιατί σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν ήταν ανοιχτά τα σχολεία τη Δευτέρα. Πρέπει να διερευνήσουμε τις όποιες ευθύνες δεν είπα ότι είναι δεδομένο ότι υπάρχουν οι όποιες ευθύνες γιατί υπάρχει ένα φαινόμενο το οποίο ηταν πολύ μεγάλης εντάσεως και πάντα τα όρια των κρατικών υποδομών ειναι συγκεκριμένα και μερικές φορές ξεπερνιούνται. Πρέπει να δούμε αν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει κάτι καλύτερο ή όχι πέραν της Αττικής Οδού, παντού πρέπει να το δούμε αυτό και βεβαίως να βελτιωθούμε και να διορθώσουμε τα πράγματα πάνω σε αυτό, να υπάρχει καλύτερος συντονισμός πάνω σε αυτό γιατί πάνω από όλα δεν μπορούμε να έχουμε την ανασφάλεια ότι μπορεί να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο αργότερα και να έχουμε μια διαχείριση η οποία δεν μας ικανοποιεί. Πρέπει να μας ικανοποιεί απόλυτα.
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ίσως και σε σχέση με τις
αρμοδιότητες των δημάρχων και των περιφερειαρχών σε τέτοιας μεγάλης εντάσεως φαινόμενα που ακριβώς παρεμβαίνει ο καθένας γιατί είχαμε και αυτά τα ζητήματα. Έξω από το συντονισμό ο οποίος είναι αναγκαίος πρέπει να είναι ένα καθαρό πλαίσιο στο οποίο ο καθένας θα λειτουργήσει αλλά με στόχο πάντα να βελτιωνόμαστε από τα παθήματα των προηγούμενων φαινομένων.
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Έχουμε δύο πράγματα που γίνονται για πρώτη φορά, έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο πλέον που μας επιτρέπει να διερευνήσουμε τις ευθύνες των ιδιωτικών εταιρειών σε αυτές τις περιπτώσεις, και έχουμε για πρώτη φορά την περίπτωση που μια ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, πιεζόμενη από την κυβέρνηση, αναλαμβάνει να πληρώσει μια αποζημίωση σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. Δεν έχει ξαναγίνει αυτο και δεν γίνεται εύκολα πουθενά στον κόσμο.
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολλές , δεν λεω ότι το μόνο πρόβλημα είναι η Αττική Οδός αλλά σίγουρα είναι αυτό που ενόχλησε περισσότερο και είναι αυτό που ταλαιπώρησε και περισσότερο τον κόσμο μαζί με τις διακοπές της ΔΕΗ οι οποίες σε σχέση με το περσινό φαινόμενο με αυτό που ήταν μεγαλύτερης εντάσεως είχαμε μικρότερα προβλήματα. Δεν μας ικανοποιεί αυτό πρέπει να μην έχουμε αθόλου προβλήματα, αυτή είναι η προσπάθειά μας .
Πρόταση δυσπιστίας
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Είναι εμφανέστατοι οι λόγοι για τους οποίους έγινε η συγκεκριμένη πρόταση, υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα τόσο σε σχέση με την απήχηση στην κοινωνία του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σε σχέση με εσωτερικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν οπότε επιχειρεί να συσπειρώσει το κόμμα του, επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα. Εχει ζητήσει εκλογές άλλωστε πριν από λίγο καιρό οπότε είναι μια φυσιολογική κορύφωση αυτής της προσπάθειας. Υπάρχει μια ανησυχία σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ , νομίζω ότι τη δείχνει πλέον εμφανέστατα αλλά σίγουρα για μένα είναι απονενοημένη όλη αυτή η προσπάθεια καθώς δεν θα μπορέσει τελικά να κεφαλαιοποιήσει τίποτε από την όποια δυσαρέσκεια του κόσμου μπορεί να υπάρχει αλλά σίγουρα δεν βλέπει την προοπτική για κάτι καλύτερο στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Ο κόσμος είναι καλό να παρακολουθήσει τη συζήτηση που θα γίνει και να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα γιατί ουσιαστικά έχουμε ένα αποτυχημένο χθες, το οποίο είναι ξεκάθαρο το αποτυχημένο χθες η διακυβέρνηση που είχαμε από το ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κυβέρνηση η οποία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με πολλά προβλήματα διαχειριζόμενη πολλαπλές κρίσεις, πραγματικά προσπαθεί και έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο.
Χαλάρωση των μέτρων
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Υπάρχει η εισήγηση της επιτροπής των
εμπειρογνωμόνων ,έχει ληφθεί υπόψη η πορεία της πανδημίας σε σχέση με τα κρούσματα όπου εχουμε μια μείωση η οποία παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει αλλά υπάρχει πλέον μια ισορροπία μεταξύ εισιτηρίων και εξιτηρίων, τα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον δείχνουν ότι είναι ηπιότερη νόσηση και απαιτεί και μικρότερο χρόνο νοσηλεία . Σίγουρα τα επιστημονικά δεδομένα είναι αυτά που έδωσαν τη δυνατότητα στην επιτροπή να εισηγηθεί τη συγκεκριμενη προσαρμογή των μέτρων οπότε μπορούμε να την παρακολουθήσουμε.
Για τον ρυθμό εμβολιασμού
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Είχαμε στους εμβολιασμούς μια μικρή μείωση του ρυθμού ο οποίος οφείλεται και στην κακοκαιρία των ημερών. Αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση 4 εκατομμύρια 706 χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι αποτελούν περίπου το 80 με 83% που έχουν των δικαίωμα να εμβολιαστούν. Είμαστε από τα πολύ υψηλά ποσοστά συνολικά στην Ευρώπη σε αυτό τον τομέα και τον τομέα γενικά του εμβολιασμού πλέον έχουμε φτάσει τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους. Έχουμε 7 εκατομμύρια 725 χιλιαδες συμπολίτες μας με τη μια δόση, το ποσοστό αυτό είναι στον ενήλικο πληθυσμό το 84% και στον γενικό πληθυσμό το 74% . Είμαστε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο στον εμβολιασμό και στις υψηλότερες θέσεις στην αναμνηστική δόση.
Σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Η υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 έγινε για συγκεκριμένους λόγους και οι συγκεκριμένοι λόγοι ήταν ότι παρατηρήθηκε ότι το 90% των περιπτώσεων που φτάνουν στα νοσοκομεία είτε διασωληνώνονται ήταν άνω των 60 ετών ανεμβολίαστοι. Η υποχρεωτικότητα πήγε ικανοποιητικά είμαστε στο 50%. Συνεχίζουν και εμβολιάζονται οι άνω των 60 ετών, 5-6 χιλιαδες κάθε μέρα από αυτούς αυτό το διάστημα, θα αφαιρεθούν και αυτοί οι οποίοι νοσούν αυτό το διάστημα οπότε δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν , θα αφαιρεθούν κάποιοι οι οποίοι έχουν κάνει τις αιτήσεις για να απαλλαγούν για λόγους υγείας θεωρώ ότι σίγουρα το 50% μπορέσαμε και το καλύψαμε από την πιο ευπαθή ομάδα του πληθυσμού και φτάσαμε πλέον να έχουμε σε ένα ποσοστό κάλυψης εμβολιασμένων στους άνω των 60 ετών περίπου στο 92 με 93% όταν ήμασταν 10 μονάδες πίσω πριν από δύο μήνες . Βεβαίως να σημειώσω εδώ ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού στο το ποσοστό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι 99%.
Πότε θα αρθούν στο σύνολό τους οι περιορισμοί
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πορεία της πανδημίας είναι αυτή που καθορίζει τις αποφάσεις υποχρεωτικά, το πλαίσιο
δημιουργείται από εκεί και μετά υπάρχουν οι πολιτικές αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων είμαστε αισιόδοξοι, για αυτό θέλουμε να γίνεται η αναμνηστική δόση που φάνηκε ότι προστατεύει πάρα πολύ τον πληθυσμό. Θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου η ρύθμιση που έχει αποφασιστεί για την ακύρωση του πιστοποιητικού για όποιον εμβολιασθέντα δεν κάνει μέσα στους 7 μήνες την τρίτη δόση ή τη δεύτερη αν έχει κάνει το μονοδοσικό. Να σημειώσω ότι με απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής όποιος έχει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα δικαιούται να ταξιδέψει εντός των ευρωπαϊκών χωρών για 9 μήνες από τότε που εμβολιάστηκε. Δηλαδή 7 μήνες θα ισχύει εντός της χώρας το πιστοποιητικό για τη συμμετοχή σε όποιες δραστηριότητες προβλέπεται να το φέρεις μαζί σου αλλά για 9 μήνες θα μπορείς να ταξιδέψεις. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους να αποφασίσει για το εσωτερικό ότι μέτρο αυτό νομίζει ότι είναι καλύτερο για την προστασία από την πανδημία αλλά συνολικά τα ευρωπαϊκά κράτη αποφάσισαν την εννεάμηνη ισχύ μόνο για μετακινήσεις.
Πότε θα έχουμε ψηφιακά τις ταυτότητες και τα διπλώματα οδήγησης
Γ.ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου θα τα έχουμε στο κινητό μας.