Υπό παρακολούθηση έχουν τεθεί δεκάδες Κούρδοι, Ιρακινοί, Σύριοι και µετανάστες ασιατικής καταγωγής, ύποπτοι για σχέσεις µε τροµοκράτες του ISIS, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί σε Ελλάδα και Γαλλία , καθώς εκφράζεται ανησυχία αναζωπύρωσης της µεταξύ τους διαµάχης λόγω των αιµατηρών γεγονότων των τελευταίων ηµερών στη Βορειοανατολική Συρία.

Η ∆ιεθνής Αµνηστία και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ ενηµέρωσαν έγκαιρα για το «µακελειό» στις φυλακές του Γκουαϊράν της επαρχίας Χασάκα, που τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων των Συριακών ∆ηµοκρατικών ∆υνάµεων (SDF). Συνολικα από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε εξαπολύθηκε η πρώτη επίθεση Ιρακινών εξτρεµιστών εναντίον Κούρδων φρουρών, µε σκοπό την απελευθέρωση συντρόφων τους, έως σήµερα έχουν καταγραφεί 420 νεκροί εκατέρωθεν και εκτιµάται ότι ο αριθµός τους θα υπερβεί τους 600, καθώς υπάρχουν πολλοί ακρωτηριασµένοι, µη αναγνωρίσιµοι έως τώρα.

Πρόκειται για τη µεγαλύτερη πολεµική επιχείρηση των τζιχαντιστών µετά την ήττα της οργάνωσης, το 2018. Οι διπλωµάτες εκτιµούν ότι οι εναποµείναντες µαχητές του «Ισλαµικού Κράτους» έχουν ήδη ζητήσει από τους «πυρήνες» τους στην Ελλάδα και την Ε.Ε. αντίποινα σε βάρος των κουρδικών κοινοτήτων, επειδή οι κουρδικές δυνάµεις στη Συρία έχουν στείλει τελεσίγραφα στρατιωτικής εκκαθάρισης στην υπό εξέγερση φυλακή και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Επιφυλακή

Στο Λαύριο, στα Εξάρχεια, στο Παγκράτι, στον Νέο Κόσµο, στην Καλλιθέα, στους Αγίους Αναργύρους και στο παράκτιο τόξο του Μαραθώνα η ΕΥΠ και η Ασφάλεια έθεσαν υπό επιτήρηση ακόµα και οικογένειες φιλήσυχων Κούρδων, που ζουν επί δεκαετίες στην Ελλάδα, έχουν όµως χαρακτηριστεί δολοφόνοι - αξιωµατούχοι παραστρατιωτικών οµάδων στην Τουρκία από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Μεγάλη προσοχή δίνεται σε άτοµα που είχαν συλληφθεί τις παραµονές της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, τον Νοέµβριο του 2017, και είχαν κατηγορηθεί µεταξύ άλλων ότι απεργάζονταν σχέδιο δολοφονίας του.

Βέβαια, το Τριµελές Εφετείο Κακουργηµάτων, τον Μάιο του 2019, έκρινε ότι και οι 9 δεν είχαν καµία σχέση µε τις κατηγορίες. Απάντηση, ωστόσο, δεν έχει δοθεί ακόµη για έναν εξ αυτών (54 ετών σήµερα), σε βάρος του οποίου εκκρεµούσε ένταλµα σύλληψης από το 2013 για εµπλοκή του στη µεταφορά οπλισµού και εκρηκτικών µε φουσκωτό σκάφος σε Οινούσσες και Χίο, ενώ κυκλοφορούσε µε τέσσερα διαφορετικά ονοµατεπώνυµα.

Συνεργασία

Σηµαντικός κρίκος στην αλυσίδα θεωρείται ένας Ιρακινός, προφυλακισµένος από τον περασµένο Νοέµβριο. Ο συγκεκριµένος αλλοδαπός έχει συνεργαστεί µε την ελληνική ∆ικαιοσύνη και περιγράφεται στα διεθνή εντάλµατα ως ενεργό µέλος του ISIS, ακόµα δε χειρότερα του µυστικού δικτύου «Amiyat» της δολοφονικής οργάνωσης.

Στο διάστηµα της προφυλάκισής του, ο 34χρονος φέρεται ότι έχει αναγνωρίσει συνεργούς και άλλα µέλη του δικτύου, µε αποτέλεσµα η Ολοµέλεια Εφετών, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, να αναθέσει την υπόθεση σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Από τις έρευνες της Αντιτροµοκρατικής και της ΕΥΠ, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π», προέκυψε ότι διατηρούσε επαφές, µεταξύ άλλων, µε τρία άτοµα, έναν 27χρονο υπήκοο Τατζικιστάν, που είχε συλληφθεί τον Νοέµβριο του 2020 στην Τρίπολη, έναν Σύριο από τον καταυλισµό του Ελαιώνα και έναν Αφγανό κρατούµενο

Η δράση του

Πιθανολογείται ότι ο Ιρακινός και ο Σύριος είχαν έρθει µε τις πολυµελείς οικογένειές τους µαζί στην Ελλάδα το 2018, την περίοδο κατάρρευσης των φονταµενταλιστικών τους οµάδων, χρησιµοποιώντας ως δίοδο εξόδου την περιοχή Μπαρίσα, όπου έχει ανακοινωθεί ότι σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 ο αρχηγός του «Ισλαµικού Κράτους», Αµπού αλ Μπαγκντάντι. Τότε, το υλικό που εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ (σ.σ.: στρατοπέδευαν στη Βορειοδυτική Συρία), την Αίγυπτο και τη γαλλο-αραβική ηµινόµιµη οµάδα κεφαλών «Allat» έδειξε συνέργεια και των τριών σε θανατώσεις αµάχων.

Εκείνο, όµως, που κινούσε την περιέργεια των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ ήταν η επίµονη δράση του Ιρακινού, ο οποίος και στην Ελλάδα συνέχιζε να µάχεται για λογαριασµό του ISIS από το πόστο του διεκπεραιωτή (πλαστά έγγραφα, διακίνηση λαθροµεταναστών κ.τ.λ.) λόγω της καθηλωτικής αναπηρίας που είχε στο µεταξύ αποκτήσει.

Ηταν δραστήριος στις επαφές του, τις οποίες πραγµατοποιούσε στο σπίτι του, στα Κάτω Πατήσια, ή σε γειτονικό κατάστηµα, ανταλλάσσοντας συνήθως προφορικά µηνύµατα, ενώ στα ψηφιακά του αρχεία ανιχνεύθηκαν διαρκείς συνοµιλίες µε οµοεθνείς του στην Ευρώπη. Ανάµεσα στα άλλα, εντοπίστηκαν και πολλές διευθύνσεις Κούρδων και άλλων αλλοδαπών που ζουν µόνιµα στην Αθήνα.



Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 5 Φεβρουαρίου 2022