ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Θεσσαλονίκη του Ιβάν και τα «ορφανά» της βίας - Η αμφιλεγόμενη πορεία και η συνεργασία με Τσίπρα και Καμμένο
Τα σχέδια για «Λέγκα του Βορρά» και οι τακτικές διχασμού
Όταν ο Ιβάν Σαββίδης
αφίχθη στην Ελλάδα για να εμπλακεί στα κοινά του ΠΑΟΚ, αλλά και στα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας, επεδίωξε να αναδείξει εαυτόν ως... μεσσία του «Δικεφάλου του Βορρά» και ταυτόχρονα ως... εκπρόσωπο του «ξανθού γένους» και του Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα χρησιμοποιούσε την επιρροή του στα κέντρα αποφάσεων στη Μόσχα προς όφελος της... δήθεν ταλαιπωρημένης από τη Δύση Ελλάδας.
Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εμφάνισή του στα δρώμενα της χώρας, η Ιστορία έγραψε μερικές ευκαιριακές επενδύσεις στα media, καταδικασμένες να αποτύχουν, και ένα τοξικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον στη συμπρωτεύουσα, απότοκο του οποίου ήταν η μετατροπή των δρόμων της πόλης (και όχι μόνο, αφού δεν ξεχνά κανείς τα γεγονότα στον Βόλο ή τη φερόμενη εμπλοκή στελέχους του ΠΑΟΚ σε ανατίναξη αυτοκινήτου στην Ξάνθη) σε πεδία άγριων επιθέσεων και βαριών παραβατικών συμπεριφορών τα τελευταία χρόνια.
Κάπως έτσι προέκυψε και ο πρώτος πυρήνας των «προθύμων» στις τάξεις του κοινοβουλευτικού σκηνικού να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις του. Πρώτος και καλύτερος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης Σαμαρά, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος είχε το προνόμιο να συνομιλεί απευθείας μαζί του στα ρωσικά, μιας και είχε πραγματοποιήσει σπουδές χημικού μηχανικού στη Μόσχα.
Ο Ευβοιώτης πολιτικός υπήρξε ένας από τους βασικούς διαύλους επικοινωνίας της τότε ηγεσίας του Μεγάρου Μαξίμου με την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη, η οποία οδήγησε, εκτός των άλλων, στις διαδικασίες για το πέρασμα της προβληματικής ΣΕΚΑΠ στα χέρια του Πόντιου ολιγάρχη.
Ας αναψηλαφήσουμε κάποιες: Η ατάκα του Ιβάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού θυμίζει τον Πούτιν και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα εκλεγόταν ποτέ πρωθυπουργός, σε μια πρωτοφανή στα χρονικά επιχειρηματική παρέμβαση στην πολιτική ζωή του τόπου. Η διαρκής αποθέωση του ιδιοκτήτη του Open από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος μάλιστα είχε συνοδεύσει τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ στην πρώτη του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του καναλιού μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τον Φίλιππο Βρυώνη.
Σταθμό, δε, στον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας αποτέλεσε η απροσχημάτιστη υπεράσπιση που του παρείχαν οι κυβερνητικοί εταίροι σε εκείνη την αξιομνημόνευτη συζήτηση στη Βουλή, όπου αναδείχθηκε το θέμα της απαίτησής του να του χαριστεί το πρόστιμο ύψους 40.000.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, πριν η καπνοβιομηχανία Ξάνθης περάσει στον έλεγχό του. Το πιο... ηχηρό αντάλλαγμα που προσέφερε ο Ιβάν Σαββίδης στον Αλέξη Τσίπρα (ο Καμμένος είχε μείνει εκτός εξίσωσης στο μεταξύ) γι’ αυτή την προνομιακή μεταχείριση ήταν η -στα όρια της αδιαφορίας-ουδετερότητα που είχαν επιδείξει τα ΜΜΕ της επιρροής του τον καιρό των συλλαλητηρίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Επιπλέον, πολύ κοντά στον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Open βρισκόταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης (μάλιστα, στον γάμο του υιού του ο Ιβάν Σαββίδης καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη), ο συνάδελφός του του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός (που, παρά τη στήριξη του «συστήματος Ιβάν», δεν κατάφερε να μπει ούτε στον δεύτερο γύρο των εκλογών), ενώ άνθρωποι του περιβάλλοντος του επιχειρηματία φρόντιζαν να διαφημίζουν τακτικά τις επαφές του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ένας από τους ανθρώπους στους οποίους φέρεται να εκμυστηρεύθηκε ο Ι. Σαββίδης τους πολιτικούς του σχεδιασμούς ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (που, για την ιστορία, ήταν παρών στον γάμο του Γιώργου Σαββίδη), ο οποίος, όπως λένε οι γνωρίζοντες, σχεδόν τον... έδιωξε αγανακτισμένος από το γραφείο του. Απόλυτα ταυτισμένη με αυτή την τακτική ήταν η σταθερή επένδυση του διοικητικού ηγέτη του ΠΑΟΚ και των συνεργατών του στο δίπολο Βορρά-Νότου και στην εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα απαξίωση περί «κράτους των Αθηνών», που αντιμάχεται την προοπτική της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Ήταν ο ίδιος μάλιστα που είχε δώσει το πρώτο ισχυρό δείγμα γραφής όταν, μετά από έναν αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, έμπλεξε τις αποφάσεις του διαιτητή με ευθείες αναφορές περί... κοσοβοποίησης της Βορείου Ελλάδος. Αποκορύφωμα της στρατηγικής αυτής ήταν η αντίδραση του επίσημου ΠΑΟΚ και των συνδέσμων των οπαδών του στη διερεύνηση για την πολύκροτη υπόθεση της συνιδιοκτησίας με την Ξάνθη, όταν στον δημόσιο λόγο των παραγόντων της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, στα πανό των οργανωμένων κατά τις σχετικές διαδηλώσεις, αλλά και στα social media φιγουράριζαν συνθήματα που παρέπεμπαν ξεκάθαρα στη διχοτόμηση της Ελλάδας.
Στον βωμό της επιτυχίας του εγχειρήματος, ουδείς υπολόγισε ότι οι επικίνδυνοι πυρήνες βίας, που ανατράφηκαν και ισχυροποιήθηκαν στο πλαίσιο των συγκεκριμένων λογικών και των πρακτικών και στο όνομα της άνευ όρων ποδοσφαιρικής επικράτησης, θα καθίσταντο απολύτως επικίνδυνοι, με ό,τι αυτό συνεπάγετο για την πιθανότητα μιας πρωτοφανούς έξαρσης βιαιότητας με ποδοσφαιρικό πρόσημο. Επρόκειτο αναμφισβήτητα για τη φυσική εξέλιξη και συνέπεια εικόνων όπως η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας ή ορισμένες ακραίες αναρτήσεις του υιού του στο Instagram και εν γένει συμπεριφορές, οι οποίες, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι αρκετές για να εκπέμψουν, αν μη τι άλλο, μηνύματα ανάληψης «εξτρεμιστικής» δράσης σε κάθε χούλιγκαν.
Μέσα στα υπόλοιπα, η παράμετρος αυτή έχει άμεση επιρροή και στη δράση των εγκληματικών ομάδων υπό το λάβαρο του οπαδικού κινήματος του ΠΑΟΚ, οι οποίες είναι ολοφάνερο ότι, εν τη απουσία θεσμικού φρένου, πλέον βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε ελέγχου.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Φεβρουαρίου 2022.
Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εμφάνισή του στα δρώμενα της χώρας, η Ιστορία έγραψε μερικές ευκαιριακές επενδύσεις στα media, καταδικασμένες να αποτύχουν, και ένα τοξικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον στη συμπρωτεύουσα, απότοκο του οποίου ήταν η μετατροπή των δρόμων της πόλης (και όχι μόνο, αφού δεν ξεχνά κανείς τα γεγονότα στον Βόλο ή τη φερόμενη εμπλοκή στελέχους του ΠΑΟΚ σε ανατίναξη αυτοκινήτου στην Ξάνθη) σε πεδία άγριων επιθέσεων και βαριών παραβατικών συμπεριφορών τα τελευταία χρόνια.
Απώλειες ζωών
Αποκορύφωμα, βεβαίως, αυτής της τοξικής κατάστασης ήταν η απώλεια ανθρώπινων ζωών, αρχικά με τον Βούλγαρο Τόσκο Μποζατζίσκι και στη συνέχεια με την αδιανόητη υπόθεση του άτυχου Άλκη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά... Η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΠΑΟΚ από τον επιχειρηματία από το Ροστόφ συνοδεύτηκε από μεγαλοστομίες για τα σχέδιά του εντός κι εκτός γηπέδων, αλλά και από... προειδοποιήσεις εναντίον της εγχώριας «καθεστηκυΐας τάξης» για τις προθέσεις του να δώσει ισχυρό στίγμα σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και φυσικά αθλητικό επίπεδο.Κάπως έτσι προέκυψε και ο πρώτος πυρήνας των «προθύμων» στις τάξεις του κοινοβουλευτικού σκηνικού να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις του. Πρώτος και καλύτερος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί διακυβέρνησης Σαμαρά, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος είχε το προνόμιο να συνομιλεί απευθείας μαζί του στα ρωσικά, μιας και είχε πραγματοποιήσει σπουδές χημικού μηχανικού στη Μόσχα.
Ο Ευβοιώτης πολιτικός υπήρξε ένας από τους βασικούς διαύλους επικοινωνίας της τότε ηγεσίας του Μεγάρου Μαξίμου με την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη, η οποία οδήγησε, εκτός των άλλων, στις διαδικασίες για το πέρασμα της προβληματικής ΣΕΚΑΠ στα χέρια του Πόντιου ολιγάρχη.
Οι εκφραστές
Πολύ σύντομα, όμως, και με δεδομένο ότι η «γαλάζια» διακυβέρνηση του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού δεν διήρκεσε περισσότερο από δυόμισι χρόνια, ο Σαββίδης βρήκε τους ιδανικούς εκφραστές του οράματός του στα πρόσωπα των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, οι οποίοι από την πλευρά τους εξασφάλισαν έναν ισχυρό υποστηρικτή στην προσπάθειά τους να θεμελιώσουν την πολιτική τους κυριαρχία μέσω της εξόντωσης κάθε «ενοχλητικού» εχθρού. Πλειάδα αναφορών από εκείνη την αλησμόνητη περίοδο.Ας αναψηλαφήσουμε κάποιες: Η ατάκα του Ιβάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού θυμίζει τον Πούτιν και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα εκλεγόταν ποτέ πρωθυπουργός, σε μια πρωτοφανή στα χρονικά επιχειρηματική παρέμβαση στην πολιτική ζωή του τόπου. Η διαρκής αποθέωση του ιδιοκτήτη του Open από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος μάλιστα είχε συνοδεύσει τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ στην πρώτη του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του καναλιού μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τον Φίλιππο Βρυώνη.
Παρεμβάσεις
Οι προσωπικές παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, για την ολοκλήρωση του deal, με τις σχετικές ζυμώσεις και συναντήσεις να πραγματοποιούνται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, από την πίσω πόρτα του οποίου μπαινόβγαιναν οι εμπλεκόμενοι. Είχαν μεσολαβήσει βεβαίως ο ατυχής διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η δήλωση-ομολογία Σαββίδη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ότι ο ίδιος είχε λειτουργήσει σαν... λαγός προκειμένου να ανέβει το αντίτιμο για τους ανταγωνιστές του.Η υπόσχεση του Τσίπρα
Ξεχωριστή, φυσικά, από κάθε άποψη ήταν η στιγμή της υπόσχεσης Τσίπρα προς τον Σαββίδη, και μάλιστα με φόντο τη ΔΕΘ, περί κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ μαζί με την ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό της Θεσσαλονίκης (το πρώτο σκέλος εκπληρώθηκε, ενώ για το δεύτερο γελάνε ακόμη στην πόλη με τους μουσαμάδες του Σπίρτζη), με τον τότε πρωθυπουργό να ποζάρει περήφανος με τη φανέλα του «Δικεφάλου» στα χέρια.Σταθμό, δε, στον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας αποτέλεσε η απροσχημάτιστη υπεράσπιση που του παρείχαν οι κυβερνητικοί εταίροι σε εκείνη την αξιομνημόνευτη συζήτηση στη Βουλή, όπου αναδείχθηκε το θέμα της απαίτησής του να του χαριστεί το πρόστιμο ύψους 40.000.000 ευρώ που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, πριν η καπνοβιομηχανία Ξάνθης περάσει στον έλεγχό του. Το πιο... ηχηρό αντάλλαγμα που προσέφερε ο Ιβάν Σαββίδης στον Αλέξη Τσίπρα (ο Καμμένος είχε μείνει εκτός εξίσωσης στο μεταξύ) γι’ αυτή την προνομιακή μεταχείριση ήταν η -στα όρια της αδιαφορίας-ουδετερότητα που είχαν επιδείξει τα ΜΜΕ της επιρροής του τον καιρό των συλλαλητηρίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πρωτάθλημα των Πρεσπών
Κι όλα αυτά από έναν μιντιακό όμιλο ο ιδιοκτήτης του οποίου επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα. Τελικώς, όμως, απεδείχθη περίτρανα ότι το... Πρωτάθλημα των Πρεσπών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τότε, ήταν σημαντικότερο από το ομώνυμο κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Ζάεφ... Ωστόσο, η εξεύρεση κοινών κωδίκων με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάθε άλλο παρά αποπροσανατόλιζε τον Ιβάν Σαββίδη από τον απώτερο στόχο του, που δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία ενός... προσωποκεντρικού «προτεκτοράτου» στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Για τον σκοπό αυτόν επιστρατεύτηκε μια σαφώς διχαστική ρητορική στον χώρο του ποδοσφαίρου και ταυτόχρονα μια επιχείρηση προσέλκυσης πολιτικών παραγόντων της Βόρειας Ελλάδας.«Λέγκα του Βορρά»
Πρόκειται για το διάστημα εκείνο που έδιναν κι έπαιρναν τα δημοσιεύματα περί... σχεδίου της πλευράς Σαββίδη για τη σύσταση της εγχώριας -φιλορωσικών χαρακτηριστικών- «Λέγκας του Βορρά». Εξάλλου, ήταν κοινό μυστικό ότι τις πολιτικές φιλοδοξίες του επιχειρηματία συζητούσαν μαζί του τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο πρώην γραμματέας της Ν.Δ. και σύζυγος της ανιψιάς του Ιβάν Σαββίδη, Σόνιας, Ανδρέας Παπαμιμίκος.Επιπλέον, πολύ κοντά στον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Open βρισκόταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Σάββας Αναστασιάδης (μάλιστα, στον γάμο του υιού του ο Ιβάν Σαββίδης καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη), ο συνάδελφός του του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, και ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός (που, παρά τη στήριξη του «συστήματος Ιβάν», δεν κατάφερε να μπει ούτε στον δεύτερο γύρο των εκλογών), ενώ άνθρωποι του περιβάλλοντος του επιχειρηματία φρόντιζαν να διαφημίζουν τακτικά τις επαφές του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ένας από τους ανθρώπους στους οποίους φέρεται να εκμυστηρεύθηκε ο Ι. Σαββίδης τους πολιτικούς του σχεδιασμούς ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (που, για την ιστορία, ήταν παρών στον γάμο του Γιώργου Σαββίδη), ο οποίος, όπως λένε οι γνωρίζοντες, σχεδόν τον... έδιωξε αγανακτισμένος από το γραφείο του. Απόλυτα ταυτισμένη με αυτή την τακτική ήταν η σταθερή επένδυση του διοικητικού ηγέτη του ΠΑΟΚ και των συνεργατών του στο δίπολο Βορρά-Νότου και στην εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα απαξίωση περί «κράτους των Αθηνών», που αντιμάχεται την προοπτική της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Ήταν ο ίδιος μάλιστα που είχε δώσει το πρώτο ισχυρό δείγμα γραφής όταν, μετά από έναν αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, έμπλεξε τις αποφάσεις του διαιτητή με ευθείες αναφορές περί... κοσοβοποίησης της Βορείου Ελλάδος. Αποκορύφωμα της στρατηγικής αυτής ήταν η αντίδραση του επίσημου ΠΑΟΚ και των συνδέσμων των οπαδών του στη διερεύνηση για την πολύκροτη υπόθεση της συνιδιοκτησίας με την Ξάνθη, όταν στον δημόσιο λόγο των παραγόντων της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, στα πανό των οργανωμένων κατά τις σχετικές διαδηλώσεις, αλλά και στα social media φιγουράριζαν συνθήματα που παρέπεμπαν ξεκάθαρα στη διχοτόμηση της Ελλάδας.
«Μια πόλη, μια ομάδα»
Παράλληλα με αυτές τις διεργασίες «έτρεχαν» και οι ενέργειες για την ολική -και με κάθε κόστος και μέσο- επικράτηση του ΠΑΟΚ του Σαββίδη στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των επιχειρηματικών -και όχι μόνο- σχεδιασμών του. Υπό την επωδό «Μία πόλη, μία ομάδα» και με την προπαγάνδα των Μέσων του επιχειρηματία στην πρώτη γραμμή της μάχης, προεξαρχόντων βεβαίως του site SDNA και των σκληροπυρηνικών αρθρογράφων Κόλκα, Βασιλόπουλου και σία, ξεκίνησε μια πρωτοφανής πολεμική κατά του αντίπαλου δέους του ΠΑΟΚ στη συμπρωτεύουσα, του Αρη, που τα τελευταία χρόνια αφήνει πάλι το δικό του αποτύπωμα στο ποδόσφαιρο.Στον βωμό της επιτυχίας του εγχειρήματος, ουδείς υπολόγισε ότι οι επικίνδυνοι πυρήνες βίας, που ανατράφηκαν και ισχυροποιήθηκαν στο πλαίσιο των συγκεκριμένων λογικών και των πρακτικών και στο όνομα της άνευ όρων ποδοσφαιρικής επικράτησης, θα καθίσταντο απολύτως επικίνδυνοι, με ό,τι αυτό συνεπάγετο για την πιθανότητα μιας πρωτοφανούς έξαρσης βιαιότητας με ποδοσφαιρικό πρόσημο. Επρόκειτο αναμφισβήτητα για τη φυσική εξέλιξη και συνέπεια εικόνων όπως η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας ή ορισμένες ακραίες αναρτήσεις του υιού του στο Instagram και εν γένει συμπεριφορές, οι οποίες, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι αρκετές για να εκπέμψουν, αν μη τι άλλο, μηνύματα ανάληψης «εξτρεμιστικής» δράσης σε κάθε χούλιγκαν.
Στο μακρινό Ροστόφ
Η κλιμάκωση των φαινομένων αυτών εσχάτως έχει, εκτός των άλλων, την εξήγησή της και στη σιωπηλή αποχώρηση του Ιβάν Σαββίδη από το προσκήνιο, ο οποίος έχει αποφασίσει να περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο μακρινό Ροστόφ. Απογοητευμένος από το ότι έχασε τα μεγάλα του εν Ελλάδι στοιχήματα, όπως η εμπλοκή με τα media (το «Εθνος» έκλεισε, το Open παραπαίει και τα sites ιδιοκτησίας του χαρακτηρίζονται περιθωριακά από πλευράς επισκεψιμότητας), η διεύρυνση της επιρροής του μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ο αμερικανικός παράγων ουδέποτε είδε με καλό μάτι τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα, κάνοντας λόγο για αγνώστου προελεύσεως κεφάλαια) και η δημιουργία μιας «ασπρόμαυρης» ποδοσφαιρικής ηγεμονίας, δείχνει να ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα τουριστικά του projects κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής.Μέσα στα υπόλοιπα, η παράμετρος αυτή έχει άμεση επιρροή και στη δράση των εγκληματικών ομάδων υπό το λάβαρο του οπαδικού κινήματος του ΠΑΟΚ, οι οποίες είναι ολοφάνερο ότι, εν τη απουσία θεσμικού φρένου, πλέον βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε ελέγχου.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Φεβρουαρίου 2022.