Μακρή στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν εξετάζουμε μείωση της ύλης των εξετάσεων - Τι είπε για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Πού απέδωσε την καθυστέρηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου σώματος
Όσον αφορά την ύλη των εξετάσεων η κ. Μακρή είπε πως το υπουργείο δεν έχει εξετάσει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο μείωσής της, όπως έγινε πέρυσι λόγω των συνθηκών για τον κοροναϊό. Για την εξέλιξη της πανδημίας στο σχολικό περιβάλλον η υφυπουργός είπε πως είναι απειροελάχιστα τα τμήματα των σχολείων που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κοροναϊού. Επίσης, τόνισε πως το υπουργείο καταγράφει τις ανάγκες για να προχωρήσει σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία σε διορισμούς και προσλήψεις εκπαιδευτικών. Μιλώντας για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανάληψη καθηκόντων από την πανεπιστημιακή αστυνομία η κ. Μακρή την απέδωσε στο ότι «χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και ειδικό τρόπο αντιμετώπισης τυχόν παραβατικών συμπεριφορών». Σε ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι δυσάρεστη και δεν έχει σχέση με την ποιότητα της δημοκρατίας που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ για το ζήτημα του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως ήταν συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει παρών. Για την ακρίβεια είπε ότι φέρνει φτώχεια και γκρίνια, ωστόσο πρόσθεσε πως θα γίνουν πράξη τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Τέλος, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στον αγροτικό τομέα και πρόσθεσε πως γίνονται κάποιες κινήσεις.
Ολόκληρη η συνέντευξη
Για την χαλάρωση των μέτρων και την επαναφορά των σχολικών εκδρομών
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Έχει βγει ήδη ανακοίνωση από το υπουργείο μας επιτρέπονται οι σχολικές εκδρομές, από την 1η Μαρτίου και οι εκδρομές με διανυκτέρευση βεβαίως θα πρέπει 48 ώρες πριν εμβολιασμένοι ή μη μαθητές και οι συμμετέχοντες καθηγητές να κάνουν rapid test, και αυτό δεν τους αποκλείει και από την υποχρέωση να κανουν και τα τακτικά τεστ όπως ορίζονται μέχρι τώρα. Επίσης σε ότι αφορά τις μεταφορές θα ισχύουν όλα εκείνα τα μέτρα που ισχύουν για τα λεωφορεία, για τα αυτοκίνητα δηλαδή οτιδήποτε άλλο δηλαδή δεν αποκλείεται. Οι εκδρομές δεν είναι μόνο ψυχαγωγικές, είναι και παιδαγωγικές.
Για την ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Προφανώς και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αν ήταν θα την ξέρανε και ούτε είμαι σε θέση να προαναγγείλω κάτι. Το υπουργείο έχει ευαισθησία στα θέματα που διαφοροποιούν τις μαθησιακές δυνάμεις των μαθητών και το απέδειξε πέρυσι γιατί πέρυσι πράγματι υπήρχε πρόβλημα και μειώθηκε η ύλη και έγινε ήδη γνωστό από το Φεβρουάριο κατά 30% .
Φέτος όμως επανήλθαμε στη δια ζώσης διδασκαλία, δεν είναι οι ίδιες συνθήκες ώστε να επιβάλλουν την ίδια αντιμετώπιση. Δεν κρίθηκε δηλαδή μέχρι στιγμής ότι πρέπει ως μέτρο επιβεβλημένο από τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά διδάχτηκαν να υπάρχει μείωση της ύλης. Είναι κάτι που το υπουργείο δεν το έχει εξετάσει.
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Δεν υπάρχουν εισηγήσεις στο υπουργείο και δεν υπάρχει σκέψη αυτή τη στιγμή και δεν νομίζω ότι τα δεδομένα που έχουμε υπόψη μας θα επιτρέψουν διαφορετική σκέψη στο μέλλον. Δεν υπάρχουν δεδομένα τα οποία αυτή τη στιγμή θα επέτρεπαν στο υπουργείο να εξετάσει κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχύει γενικώς.
Για τα κρούσματα κοροναϊού στα σχολεία
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Η εικόνα η γενική την οποία έχουμε είναι ότι αυτά τα πρωτόκολλα που υποχρεώνουν έναν πληθυσμό της τάξεως του 1 εκ. 600χιλ. πολιτών δυο φορές την εβδομάδα να εξετάζονται δείχνει ότι και επιδημιολογική καταγραφή γίνεται αλλά και ότι αφορά στον τομέα της ευθύνης μας γίνεται η ασφαλέστερη δυνατή εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης. Τα πρωτόκολλα έχουν αποτέλεσμα και τα τμήματα τα οποία κλείνουν είναι σε σχέση με τον αριθμό των τμημάτων απειροελάχιστα ακριβώς γιατί οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς με πολύ πειθαρχία τα εφαρμόζουν. Το ότι πέτυχε και δεν σταμάτησε η εκπαιδευτική διαδικασία στην πανδημία είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά οφείλεται στους εκπαιδευτικούς κατά κύριο λόγο, στους γονείς και στα παιδιά.
Για τη διαδικασία προσλήψεων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Προσλήφθηκαν επί των ημερών μας 12 χιλιαδες και πλέον εκπαιδευτικοί, πρώτη φορά στην ειδική αγωγή και μετά από δεκαετίες στην γενική παιδεία που είναι κάτι το οποίο ξεπερνούσε τις δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε και οφείλαμε να τηρήσουμε. Διορίσαμε εκπαιδευτικούς υπερδιπλάσιους, επίσης και μεγάλο αριθμό που ξεπερνάει τους 40 χιλιαδες αναπληρωτές. Βεβαίως και φέτος κάνοντας, και την κάνουμε ήδη στο υπουργείο, καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν θα συνεννοηθούμε με τα συναρμόδια υπουργεία για να προχωρήσουμε και σε διορισμούς και σε προσλήψεις.
ΔΗΜ: Είναι στόχος να γίνουν και μόνιμοι διορισμοί;
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Βεβαίως και διορισμοί και προσλήψεις. Η τάση του υπουργείου και η κυβερνητική πολιτική είναι να υπάρχουν διορισμοί και οι προσλήψεις να βαίνουν μειούμενες.
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Δεν έχει τραβήξει πολύ, έπρεπε να γίνει η προκήρυξη, μετά έπρεπε να ανακηρυχθούν οι επιτυχόντες, έπρεπε να εξεταστούν από το ΑΣΕΠ οι τυχόν ενστάσεις και εν συνεχεία να γίνει η εκπαίδευσή τους. Ο
τομέας αυτός ειναι ένας ευαίσθητος τομέας η ΟΠΙ θέλει ειδική εκπαίδευση, δεν είναι μόνο ότι δεν θα φορά στολές θέλει και ειδικό τρόπο αντιμετώπισης τυχόν παραβατικών συμπεριφορών. Είναι κάτι πολύ ευαίσθητο και είναι καλύτερα να αργήσει κάποιους μήνες παρά τυχόν ελλειπής εκπαίδευση να οδηγήσει κάποιον σε μια συμπεριφορά που θα πυροδοτήσει εκρήξεις. Καλύτερα να είναι πλήρως κατοχυρωμένοι και εκπαιδευτικά και με όποιο άλλο τρόπο απαιτείται επιχειρησιακά εκείνοι που θα αναλάβουν αυτό τον ευαίσθητο τομέα παρά να υπάρχει κάποια συμπεριφορά η οποία ενδεχομένως θα δημιουργήσει προβλήματα.
Για τη στάση της αντιπολίτευσης
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο και δεν έχει να κάνει επειδή με την αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε ιδεολογικές και ουσιαστικές πολιτικές διαφορές, έχει να κάνει με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Εγω θυμάμαι ότι μια εποχή αγωνιζόμασταν για να θεμελιωθεί η δημοκρατία στη χώρα τώρα αυτό είναι δεδομένα και αγωνιζόμαστε ακόμα να βελτιώσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας. Έχουμε μια τόσο πλούσια γλώσσα οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί πρέπει να κατέχουν καλά τη γλώσσα και να μπορούν να αποδομήσουν έναν πολιτικό αντίπαλο με πάρα πολλές λέξεις που δεν προσβάλουν. Είναι τόσο πλούσια η γλώσσα και τόσες πολλές οι δυνατότητες και τόσο λεπτές ή ηχηρές οι αποχρώσεις τις λέξεις που δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να καταφεύγουν σε ύβρεις. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει παρών στα Rafalle
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Η επιλογή να ψηφίσουν παρών ήταν συνειδητή και δεν νομίζω ότι αντιλαμβάνονται πως αυτό τους κάνει πολιτικά ζημιά. Επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι ακόμα και αν αυτή είναι μια ατυχής προσπάθεια να στρέψουν τα φώτα, που δεν το αποκλείω καθόλου, αυτή η ατυχής προσπάθεια κάνει ακόμα ατυχέστερη τη δημόσια παρουσία τους και την όποια πειθώ θέλουν να ασκήσουν ή την ανάκτηση πολιτικού ακροατηρίου και υποστηρικτών. Είμαι απολύτως βέβαιη ότι αυτές είναι κινήσεις πανικού. Δεν θέλω και εγώ με τοποθετήσεις γιατί πολύ οξύτερα θα ήθελα κα εγώ να μιλήσω, δεν θέλω να εκτρέψουμε όλοι εμείς από την ΝΔ που έχουμε το παράδειγμα του πρωθυπουργού αλλά και των ηγετικών στελεχών της παράταξης που είναι πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις και πάρα πολύ νηφάλιοι, θέλω να εγώ να ακολουθήσω αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων νοσηρών φαινομένων. Είναι απαράδεκτα για τη δημοκρατία, είναι απαράδεκτό να γράφονται τέτοια πράγματα με αρτικόλεκτα ξένα λες και δεν καταλαβαίνει ο κόσμος.
Για την ακρίβεια
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Θα συμφωνήσω πως η φτώχεια φέρνει γκρίνια και καμιά φορά και οργή αλλά θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω ότι οργή φέρνει και όταν εκείνος ο οποίος έχει τις τύχες της χώρας στα χέρια λεει ψέματα ή παριστάνει ότι μπορεί να κάνει περισσότερα
από όσα στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει. Όλα αυτά που έπαθαν και έμαθαν οι Έλληνες τους έχουν κάνει πολύ ωριμότερους. Οι πολίτες τώρα πια καταλαβαίνουν και είναι ώριμοι, καταλαβαίνουν ποιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την οργή την πρόσκαιρη, ποιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την γκρίνια που δημιουργεί η φτώχεια και ποιος είναι εκείνος που λεει την αλήθεια. Θα εκτιμήσουν εκείνον που παίρνει μέτρα με μέτρημα και όχι εκείνον που υπόσχεται τα πάντα, που θα τα λύσει όλα παρέχοντας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γκρίνια ή ο θυμός που υπάρχει τώρα δια μαγείας θα εξαφανιστούν όμως όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσει τότε θα αξιολογήσει την ειλικρίνεια, τις ενέργειες, την ανακούφιση η οποία δόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς να κινδυνεύσει το οικονομικό μέλλον ή το μέλλον των επόμενων γενεών και τότε θα κρίνει σωστά. Το λεω γιατί έχω αντιληφθεί και τη διαφορά που υπάρχει στον τρόπο που πολιτικά κρίνουν οι ψηφοφόροι μας αλλά έχει βοηθήσει και συντελέσει πάρα πολύ σε αυτό το ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναλυτικά εξηγεί, δεν υπόσχεται κάτι που δεν θα γίνει και κυρίως δεν κάνει κινήσεις προεκλογικές.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών
Ζ.ΜΑΚΡΗ: Όντως υπάρχει προβλημα στον αγροτικό τομέα και είναι κάτι το οποίο ούτε μπορούμε να το κρύψουμε ούτε μπορούμε να το παραβλέψουμε. Και θα σας θυμίζω ότι υπήρχαν και μέτρα, μειώθηκε ο ΦΠΑ στα λιπάσματα θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου, υπάρχουν και εκεί κινήσεις. Πρέπει και στα θέματα αυτά να υπάρχουν κινήσεις δραστικές και ριζικές. ...Είναι σύνθετο πρόβλημα, πολύπλοκο και είναι στα καλύτερα δυνατά χέρια με την κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέματα που αξίζουν περισσότερης προσοχής και πιο γρήγορων λύσεων.