ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Καμπανάκι» Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1 για άρση μέτρων: Να μην πηγαίνουν σε χώρους διασκέδασης που δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα οι νέοι
«Πρέπει να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας
Αποστάσεις από την απόφαση της επιτροπής των ειδικών να επιτρέψει από το Σάββατο τους όρθιους πελάτες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης πήρε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης συνέστησε στους νέους να μην πηγαίνουν σε χώρους διασκέδασης όπου δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας.
Παράλληλα σημείωσε πως κάποιες περιοχές έχουν επιβαρυμένους δείκτες που θα συνεχιστούν έως τα μέσα Μαρτίου και συνέστησε προσοχή.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1
Ερωτηθείς αν του έχουνε κάνει πρόταση να κατέβει στις επόμενες εκλογές, ο καθηγητής Πνευμονολογίας απάντησε: «Καταρχήν δεν επεδίωξα εγώ να γίνω γνωστός με αυτό τον τρόπο και δεύτερον σαν τύπος είμαι πολύ στενάχωρος για να μπορέσω να παίξω τον ρόλο του πολιτικού. Ποτέ βέβαια μη λες ποτέ. Έχω την αίσθηση στη ζωή μου ότι ποτέ μη λες ποτέ άλλα έχω την αίσθηση ότι δεν θα μπορούσα να παίξω αυτό το ρολό γιατί έχει άλλα χαρακτηριστικά ένας πολιτικός που εγώ δεν τα διαθέτω».ΔΗΜ: Καμιά κρούση έγινε όμως;
«Αυτό αφήστε το τώρα...», απάντησε δεικτικά ο καθηγητής.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την απόφαση της επιτροπής να επιτρέψει τους όρθιους στα κλειστά κέντρα. ο κ. Τζανάκης σημείωσε: «Είμαι πάρα πολύ σκεπτικός με αυτή ειδικά τη δραστηριότητα γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν ακριβώς τα πρωτόκολλα των πελατών ανά τετραγωνικό κι όλοι να κρατήσουμε την αυτοκυριαρχία μας όταν θα πηγαίνουμε σε τέτοιους χώρους. Πραγματικά είναι μια δύσκολη αποφαση, πρακτικά δεν θα την ήθελα αυτή τη στιγμή. Θα μπορουσε ειδικά η όρθια διασκέδαση να καθυστερήσει λιγάκι, δεν είμαστε εντάξει ακόμα».
«Είναι αυτό που λένε οι ξένοι ενδημική αυταπάτη, epidemic illusion, μήπως δηλαδή ο ιός μας ξεγελάει με αυτά και ίσως βρεθούμε σε ένα προβλημα. Ελπίζω όμως παρά ταύτα να συνεχίσει η πανδημία να μην επιβαρύνεται ή τουλάχιστον να αποκλιμακώνεται τόσο αργά που αποκλιμακώνεται για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ζήσουμε καλύτερες μέρες, να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την ανοσία της αγέλης, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Το θέμα της ανοσίας της αγέλης δεν παίζει πλέον με όλες αυτές τις μεταλλάξεις καθότι βλέπετε ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται σε ικανό αριθμό. Επομένως μιλάμε για μια ανοσία προστασίας της αγέλης. Δηλαδή όπως αποκτούμε προστασία απέναντι στη γρίπη, δεν αποκτούμε ανοσία ισόβια εννοώ απέναντι σε κοινά κρυολογήματα, δεν μπορουμε δυστυχώς να αποκτήσουμε κι ανοσία απέναντι στους κοροναϊούς. Επομένως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκτούμε προστασία, και αυτό επιτυγχάνουν τα εμβόλια και η φυσική νόσηση, προστασία στη βαριά νόσο, τη διασωλήνωση και την απώλεια ζωής».
Για την χαλάρωση των μέτρων, σημείωσε: «Εμένα δεν μου αρέσει η λέξη χαλάρωση, εμένα μου αρέσει εστιασμός των μέτρων προς αντιμετώπιση της πανδημίας με την κοινωνία ανοιχτή. Αυτο θα μου άρεσε σαν επικεφαλίδα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε να συνειδητοποιήσει ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανοιχτή την κοινωνία, με όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε έτσι ώστε να μην επισκιάζει την κοινωνική μας ζωή και να μην επιβαρύνει, και καταστρέφει την οικονομική μας ζωή. Πρέπει ο κόσμος να εκπαιδευτεί, να βγει έξω από τα σπίτια του, να αντιμετωπίσει τον ιό με τα όπλα της επιστήμης που έχουμε κι έτσι να προχωρήσουμε σε μια κανονικότητα διαφορετική από το 2019 αλλά εξίσου συναρπαστική με τις νέες συνήθειες που θα αποκτήσουμε».
Ερωτηθείς τι συμβουλές θα έδινε στον κόσμο που θέλει να βγει να διασκεδάσει, ο κ. Τζανάκης δήλωσε: «Κατ’ αρχήν θα τους έλεγα να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν λίγο διαφορετικά, να μην πάνε ειδικά σε ώρες ή σε σημεία που υπάρχει τεράστιος συνωστισμός ή όπου δεν ακολουθούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεύτερον οι ίδιοι να κάνουν παρέες με κόσμο που ξέρουν ότι είναι εμβολιασμένος ή τηρεί κάποια πρωτόκολλα ή δεν πάσχει. Άρα να φτιάξουν κάποιες κοινωνικές φούσκες, κάποιες παρέες προστατευμένες. Και βεβαίως να τηρήσουν όπου μπορούν το μέτρο της μάσκας, όπου μπορούν να διατηρήσουν τα μέτρα προστασίας».
Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ανέφερε: «Σε γενικό επίπεδο είναι σταθεροποιημένες οι τιμές διότι δυο μεγάλες περιοχές πληθυσμιακά, η Αττική και η Θεσσαλονίκη, έχουνε περάσει τον κάβο αλλά υπάρχουν περίπου 25 άλλες περιφερειακές ενότητες που έχουνε δείκτη μεταδοτικότητας μεγαλύτερο από το 1 αυτή τη στιγμή. Υπάρχει η περιοχή του Ηρακλείου και των Χανίων, υπάρχουν περιοχές όπως η Θεσπρωτία ή τα Ιωάννινα. Υπάρχουν αρκετές περιοχές αυτή τη στιγμή που μπορεί να έχουνε δείκτες πραγματικά επιβαρημένους αρκετά. Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να προσέξουν, μπορεί να φαίνονται οτι υποχωρούν αλλά δεν είναι ακριβώς τα πράγματα όπως ίσως περιγράφονται. Να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα».
«Το μοντέλο μας δείχνει ότι συντηρούνται τα κρούσματα σε αυτά τα επίπεδα συνεχιστικά και μέχρι τις 15 του Μάρτη τουλάχιστον. Οι διασωληνωμενοι θα πέφτουν σταδιακά και πολύ αργά με τον τρόπο που πέφτουν τώρα καθώς και οι θάνατοι θα έχουμε 7 με 10 θανάτους λιγότερο κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα έχουμε λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα, απάντησε: «Όχι πολύ κοντά, θα ειμαι ευχαριστημένος αν όλα πάνε καλά να ειναι αυτό προς τον Απρίλιο αλλά οι πιθανότητες να είναι μονοψήφιος αριθμός είναι πάρα πολύ μικρές. Ένας χαμηλός διψήφιος το βλέπω πιο πιθανό δηλαδή 20 με 30 θανάτους. Ο μονοψήφιος υπάρχει πιθανότητα αν όλα πάνε καλά και δεν μας εκπλήξει ο ιός να γίνει γύρω στον Ιούνιο».