«Η Ρωσία θα σταματήσει όταν πέσει το καθεστώς Ζελένσκι και όταν ενώσει την Κριμαία και κλείσει την Αζοφική θάλασσα, αυτή είναι η τελική τους επιδίωξη επί του παρόντος », ανέφερε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τους δημοσιογράφους Ανδριάνα Ζαρακέλη και Λάμπρο Καλαρρύτη, ο στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης.

Αναφορικά με την ρωσο-ουκρανική σύρραξη, ο κ. Φραγκούλης σημείωσε: «Για το τι συμβαίνει δεν είναι η μια πλευρά μόνο υπεύθυνη. Όταν ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Γερμανίας είπε ότι αξίζει τον σεβασμό ο Πούτιν τον τελειώσανε που σημαίνει ότι και η άλλη πλευρά δεν έχει ευήκοον ους για τις ανησυχίες της από εκεί. Ήδη αυτή η προειδοποίηση τα λεει όλα διότι η Πολωνία ήδη ζήτησε εφαρμογή του άρθρου 4 που σημαίνει ότι όταν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα, ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ επειδή συνορεύει με την Ουκρανία, ότι πρέπει να αρχίσουν διαβουλεύσεις και των μελών του ΝΑΤΟ».

«Είναι ξεκάθαρο ο Πούτιν δεν θέλει να ανακατευτεί στις επιχειρήσεις εντός της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ. Δεν υπονοεί ότι το ΝΑΤΟ θα το χτυπήσω στην Πολωνία ή στα άλλα κράτη, ''όταν θα εμπλέκεται μέσα στην Ουκρανία θα σας χτυπήσω'' αυτό λεει. Δεν λεει ότι θα κάνει εισβολή και σε μέλος κράτος του ΝΑΤΟ δεν είναι ανόητος γιατί μετά πάμε σε άλλες διαστάσεις, ξεφεύγουμε από το συμβατικό πόλεμο, εδώ μιλάμε πλέον και για πυρηνικές δυνάμεις κατι που πρέπει να το έχουν όλοι υπόψη τους», διευκρίνισε ο στρατηγός.

«Εγώ το αποκλείω κατηγορηματικά ότι θα έχουμε μια τέτοιου είδους εμπλοκή εκείνο όμως έχουμε ήδη σαν εμπλοκή είναι αυτό το οποίο εμείς ήδη υφιστάμεθα και ενισχύθηκε ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και της Άγκυρας διότι ξεθαρρέψανε με αυτό το οποίο γίνεται τώρα με την κατάληψη εδαφών από τη Ρωσία. Δηλαδή αυτό που επιδιώκουν με τον αναθεωρητισμό τους την ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάννης και την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Θράκης μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη φάση όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Πέραν δηλαδή των όποιων επιδράσεων έχει στην οικονομία αυτή η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι θα είναι η θέση της Τουρκίας απέναντι στην ρωσο-ουκρανική σύρραξη, ο κ. Φράγκος απάντησε: «Επειδή πρέπει πάντα να ανατρέχουμε στην ιστορία είναι ο επιτήδειος ουδέτερος. Θα φροντίσει να τα έχει καλά και με τους μεν και με τους δε ήδη ''καταδίκασε'' την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, από την άλλη πλευρά όμως δεν πήρε θέση ούτε καν στο αίτημα της Ουκρανίας ούτε πρόκειται να το εφαρμόσει γιατί δεν το ζητάει Νατοική χώρα. Θα λεει ότι συμπορεύεται με το ΝΑΤΟ αλλά ουσιαστικά δεν θα κάνει τίποτα διότι έχει πολύ μεγάλες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και την ενδιαφέρει να συνεχίσει έτσι και στους κατασκευαστικούς τομείς αλλά και στα υπόλοιπα. Μην ξεχνάτε τα προγράμματα των πυρηνικών εργοστασίων που κατασκευάζει η Ρωσία στην Τουρκία είναι των 20 δις».

Ερωτηθείς αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ενεργοποίηση του άρθρου 4 όπως ζητάει η Πολωνία, είπε: «Το άρθρο 4 λεει ''όταν απειληθώ''. Δεν απειλήθηκαν».

ΔΗΜ: Επειδή έχουμε δει πως λειτουργεί ο Πουτιν ο οποίος δοκιμάζει τα όρια του αντιπάλου αν υποθέσουμε ότι υπάρξει κάποια οριακή στρατιωτική εμπλοκή στα σύνορα με Νατοική χώρα δηλαδή να είναι στην γκρίζα ζώνη εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα για το ΝΑΤΟ; Θα τους προκαλέσει είτε να εμπλακούν στρατιωτικά είτε να το καταπιούν με ότι σημαίνει αυτό για την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ

«Θα σας θυμίσω την υπόθεση της Κούβας , όταν πήγε να ακουμπήσει η Ρωσία τις ΗΠΑ έγινε αυτό που έγινε και στο τέλος τα βρήκαν. Μαλώνουν τώρα τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια. Η Ρωσία θα σταματήσει όταν πέσει το καθεστώς Ζελένσκι και όταν ενώσει την Κριμαία και κλείσει την Αζοφική θάλασσα, αυτή είναι η τελική τους επιδίωξη επί του παρόντος. Αυτά επιδιώκει και δεν πρόκειται να κάνει το λάθος να ασχοληθεί με το τι σκέφτονται και πως θέλουν να αντιδράσουν οι Νατοικοί όπου είναι λόγια όπως είναι λόγια και της ΕΕ. Όπως η ΕΕ δεν έγινε ποτέ ΗΠΑ και έχουμε μια Τουρκία να μας απειλεί και για χωρικά ύδατα με casus belli και για ΑΟΖ», ανέφερε επιπρόσθετα.

«Αργεί πάρα πολύ η Δύση να σταθεί στο πλευρό τους κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε από πολύ πριν να λάβουν υπόψη τους το μέγεθος της Ρωσίας, να σκεφτούν ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος σε οικονομικό επίπεδο που εχει διαλύσει όλες τις οικονομίες και είναι η Κίνα να συμπορευτούνε, να τα βρούνε διότι και ενεργειακά εξαρτόμαστε από αυτούς και από την άλλη πλευρά και εμείς δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε ενεργειακά διότι βάζουν και αυτοί βέτο πέραν του LNG που μας φέρνουν οι αμερικανοί. Και υφιστάμεθα όλοι αυτά που υφιστάμεθα οικονομικώς. Εδώ θα πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε πως το 11% του λιγνίτη αν μπορέσουμε και το ξεπεράσουμε γιατί είναι μέσα στο μνημόνια όταν η Γερμανία θα κάνει το 2049 απολιγνιτοποίηση ενώ εμείς θα πρέπει να κάνουμε βίαιη. Πρέπει να βλέπουμε πόσο επηρεάζει εμάς και όχι τι θα επηρεάσει το ΝΑΤΟ. Εντάξει με το ΝΑΤΟ είδαμε τι έκανε και στη Κύπρο και παντού και για αυτό ενοχλούμαστε με αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία γιατί ευθέως μας φέρνει στο μυαλό μας τι έκανε η Τουρκία στην Κύπρο και εξακολουθεί να το κάνει», επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Αν η Τουρκία κάνει την κίνηση που πάντα ψάχνει να πει ότι αναγνωρίζω αυτές τις δύο δημοκρατίες αμέσως ερχόμαστε σε μια άλλη διάσταση όσον αφορά το ψευδοκράτος», συμπλήρωσε ο ίδιος.