ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Στην Ευρώπη 10 εκατομμύρια πρόσφυγες»: Οι σοκαριστικές εκτιμήσεις της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα για τους Ουκρανούς
Πως προετοιμάζεται η κυβέρνηση για το «κύμα των εκριζωμένων»
Ενώπιον νέας προσφυγικής κρίσης
µεταναστευτικών ροών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική. Οι εχθροπραξίες σε βάρος της Ουκρανίας, σε συνδυασµό µε τις καταστροφές στα πολιτικά και κοινωνικά δίκτυα της χώρας, προκαλούν µεγάλο κύµα εξόδου, καθώς ήδη πάνω από 870.000 Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους, ενώ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και κάποια ακόµα αστικά κέντρα έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 3.000.
Στο χειρότερο σενάριο, εκτιµάται ότι ο συνολικός αριθµός των εκριζωµένων θα µπορούσε να ανέλθει σε 10 εκατοµµύρια. Από αυτούς 80.000-90.000 θα διαµείνουν σε σπίτια, ξενοδοχεία και δοµές φιλοξενίας, όπως αυτή που λειτουργεί ήδη στη Σιντική Σερρών. Με δεδοµένο ότι άδεια διαµονής σε ισχύ διαθέτουν περίπου 21.250 συνάνθρωποί µας από τις εµπόλεµες ζώνες και πως στους επικαιροποιηµένους καταλόγους των οµογενών έχουν εγγραφεί 90.000, χωρίς να υπολογίζονται δεκάδες χιλιάδες επιπλέον, κυρίως από τα ουκρανικά παράλια µε ελληνική αναφορά, ενδέχεται ο τελικός απολογισµός να είναι κατά πολύ µεγαλύτερος.
Για παράδειγµα, στην Οδησσό, τη Μαριούπολη, τη Χερσώνα και σχεδόν σε όλη τη νότια ακτογραµµή υπάρχουν πολλοί ελληνικής καταγωγής επιχειρηµατίες που ασχολούνται µε τη ναυτιλία και το εµπόριο πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων, που, σύµφωνα µε τους επιτελείς των υπουργείων Ανάπτυξης, Υποδοµών και Εµπορικής Ναυτιλίας, «η έµπρακτη στήριξή τους σε αυτή τη συγκυρία θα έχει τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονοµία στο µέλλον».
Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, την Τρίτη το απόγευµα ο επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας στην Αθηνα, Τζ. Πάιατ, στο πλαίσιο των δράσεων που κατά καιρούς εκπονεί η πρεσβεία των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες, είχε σύσκεψη µε αξιωµατούχους της κυβέρνησης αλλά και µε εκπροσώπους από τον ∆ήµο Αθηναίων και ΜΚΟ µε αντικείµενο την προετοιµασία ενός σχεδίου προστασίας και φιλοξενίας γυναικόπαιδων από την Ουκρανία. Στη συνάντηση αυτή εκτίµησε πως ο αριθµός των προσφύγων µε κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές χώρες µπορεί να φτάσει και τα 10 εκατοµµύρια.
«Ήταν µια χώρα που πάλευε να ζήσει δυτικότροπα, να απεξαρτηθεί από τη ρωσική επιρροή», φέρεται να είπε, µεταφέροντας την προσωπική του εµπειρία.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Μαρτίου 2022.
βρίσκεται η Ε.Ε. και, κατ’ επέκταση, η Ελλάδα, επτά χρόνια µετά την έκρηξη των Στο χειρότερο σενάριο, εκτιµάται ότι ο συνολικός αριθµός των εκριζωµένων θα µπορούσε να ανέλθει σε 10 εκατοµµύρια. Από αυτούς 80.000-90.000 θα διαµείνουν σε σπίτια, ξενοδοχεία και δοµές φιλοξενίας, όπως αυτή που λειτουργεί ήδη στη Σιντική Σερρών. Με δεδοµένο ότι άδεια διαµονής σε ισχύ διαθέτουν περίπου 21.250 συνάνθρωποί µας από τις εµπόλεµες ζώνες και πως στους επικαιροποιηµένους καταλόγους των οµογενών έχουν εγγραφεί 90.000, χωρίς να υπολογίζονται δεκάδες χιλιάδες επιπλέον, κυρίως από τα ουκρανικά παράλια µε ελληνική αναφορά, ενδέχεται ο τελικός απολογισµός να είναι κατά πολύ µεγαλύτερος.
Λύθηκε αμέσως
Το πρώτο βασικό πρόβληµα των προσφύγων λύθηκε αµέσως µε την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών διασταύρωσης των στοιχείων όσων εισέρχονται από τα σύνορα. Στα αστυνοµικά κλιµάκια συµµετέχουν φορείς του ουκρανικού ∆ηµοσίου ως καθ’ ύλην αρµόδιοι για την πιστοποίηση των συµπατριωτών τους και των περιφερειών από όπου προέρχονται. Ακολούθως, τους δίδεται άδεια παραµονής και βίζα 12µηνης διάρκειας εργασίας, ώστε να απασχοληθούν κυρίως στον τουριστικό - ξενοδοχειακό τοµέα, έπειτα από σχετικές ενέργειες του υπ. Τουρισµού, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει 55.000 θέσεις εργασίας για τη φετινή περίοδο, που ξεκινά νωρίς και θα διαρκέσει επί µακρόν, όπως προκύπτει από τους ρυθµούς κρατήσεων.Στη Βόρεια Ελλάδα
Περισσότερη πίεση φαίνεται πως θα δεχθεί η Βόρεια Ελλάδα, όπου αναλαµβάνονται πρωτοβουλίες για τη δηµιουργία ακόµα δύο δοµών φιλοξενίας και τη χρήση ξενοδοχειακών µονάδων κοντά στα σύνορα, µε σκοπό να φιλοξενηθούν 10.000 πρόσφυγες. Επίσης, χώροι αναµένεται να διατεθούν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους µητροπόλεις. Όσο, δε, για τους οµογενείς αλλά και τους περίπου 4.000 Ελληνες πολίτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν, θα ληφθεί µέριµνα είτε για τη συνέχιση των επαγγελµατικών τους δραστηριοτήτων είτε για την εξασφάλιση ρευστότητας και παροχής κινήτρων, προκειµένου να παραµείνουν επιχειρηµατικά στους κλάδους της ενασχόλησής τους.Για παράδειγµα, στην Οδησσό, τη Μαριούπολη, τη Χερσώνα και σχεδόν σε όλη τη νότια ακτογραµµή υπάρχουν πολλοί ελληνικής καταγωγής επιχειρηµατίες που ασχολούνται µε τη ναυτιλία και το εµπόριο πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων, που, σύµφωνα µε τους επιτελείς των υπουργείων Ανάπτυξης, Υποδοµών και Εµπορικής Ναυτιλίας, «η έµπρακτη στήριξή τους σε αυτή τη συγκυρία θα έχει τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονοµία στο µέλλον».
Ευκαιρίες
Άλλωστε, συνεχίζουν ισχυριζόµενοι ότι «κάθε κρίση παράγει ευκαιρίες και αυτή η προοπτική είναι µοναδική, γιατί έτσι θα µπορέσουµε να προσεγγίσουµε ξανά τους Ελληνες της Μαύρης Θάλασσας, που τόσους αιώνες διαπρέπουν εκεί και τόσο πολύ συνέβαλαν στην απελευθέρωση του Εθνους. Είναι καιρός να σταθούµε κι εµείς δίπλα τους, ώσπου να ξαναγυρίσουν στον τόπο τους».Οι προβλέψεις
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφορικά µε τον αριθµό των εκτοπισµένων Ουκρανών που θα αναγκαστούν να πάρουν τον δρόµο της προσφυγιάς εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών δυνάµεων στη χώρα τους.Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, την Τρίτη το απόγευµα ο επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας στην Αθηνα, Τζ. Πάιατ, στο πλαίσιο των δράσεων που κατά καιρούς εκπονεί η πρεσβεία των ΗΠΑ για τους πρόσφυγες, είχε σύσκεψη µε αξιωµατούχους της κυβέρνησης αλλά και µε εκπροσώπους από τον ∆ήµο Αθηναίων και ΜΚΟ µε αντικείµενο την προετοιµασία ενός σχεδίου προστασίας και φιλοξενίας γυναικόπαιδων από την Ουκρανία. Στη συνάντηση αυτή εκτίµησε πως ο αριθµός των προσφύγων µε κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές χώρες µπορεί να φτάσει και τα 10 εκατοµµύρια.
«Να είναι έτοιμη»
«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιµη να υποδεχτεί τουλάχιστον 10 εκατοµµύρια πρόσφυγες, κυρίως γυναικόπαιδα», ανέφερε στη συνάντηση αυτή, ενώ προέβλεψε πως η κρίση δεν θα τελειώσει άµεσα. «Ο Πούτιν θα το πάει µέχρι τέλους, αλλά οι Ουκρανοί δεν θα πέσουν εύκολα», φέρεται να είπε στους συνοµιλητές του. Παράλληλα, εκτίµησε πως αυτή η ιστορία θα του γυρίσει µπούµερανγκ. «Πίστευε πως µε µια κίνηση µατ θα βγει κερδισµένος, αλλά µακροπρόθεσµα θα το πληρώσει», ήταν το µήνυµα του έµπειρου διπλωµάτη, ο οποίος, σηµειωτέον, έχει διατελέσει σε µια πολύ κρίσιµη περίοδο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία.«Ήταν µια χώρα που πάλευε να ζήσει δυτικότροπα, να απεξαρτηθεί από τη ρωσική επιρροή», φέρεται να είπε, µεταφέροντας την προσωπική του εµπειρία.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Μαρτίου 2022.