Η αποκλιμάκωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους θα συνεχιστεί ενώ παραμένουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους , δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εκτιμώντας ότι έως τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ Σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ είπε ότι όσο διαρκεί η πανδημία δεν θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ και θα παραταθεί η αναστολή της σύμβασης τους. Ο υπουργός πρόσθεσε πως θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για τον πληθυσμό ξεκινώντας από την μαστογραφία, ενώ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είπε πως θα δίνεται η δυνατότητα ο πολίτης να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό. Σε ότι αφορά την φαρμακευτική δαπάνη είπε πως γίνονται διαπραγματεύσεις και θα πάμε σε μέτρα που θα μειώνουν τις τιμές των φαρμάκων και όποιος δημιουργεί υπέρβαση θα την επωμίζεται.



Αναλυτικά η συνέντευξη - Τι είπε ο κ. Πλεύρης:

Για την εξέλιξη της πανδημίας

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή παρά τη σταθεροποίηση και τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζουν τα εισιτήρια και τα εξιτήρια να έχουνε θετικό ισοζύγιο, και παράλληλα συνεχίζεται και η αποκλιμάκωση του σκληρού δείκτη των ΜΕΘ. Γιατί οι ΜΕΘ είναι βασικός παράγοντας και κινούμαστε σταθερά κάτω από τις 400 ΜΕΘ, 360 περίπου με αυτή τη στιγμή, άρα τι μας λεει όλη αυτή η εξίσωση; Ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πίεση στο σύστημα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό οτι πλέον η χώρα μας είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον άφορα στους εμβολιασμούς, κι επομένως παρακολουθούμε ότι όσο δεν πιέζεται το σύστημα από μόνα τους τα κρούσματα δεν μας αποτρέπουν στο να συνεχίσουμε την αποκλιμάκωση των μέτρων. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη πίεση. Πάντα λέμε με την μετάλλαξη που έχουμε τώρα δεν

φαίνεται να υπάρχει κάποια πίεση περαιτέρω οπότε θεωρούμε ότι αυτό το διάστημα θα είναι ένα διάστημα πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Έχουμε μια συνεχή αποκλιμάκωση, στους εμβολιασμένους στην πραγματικότητα έχουμε φτάσει στην πλήρη κανονικότητα δηλαδή αυτά που υπολείπονται αν είναι η μάσκα στον εσωτερικό χώρο ή κάποια πρωτόκολλα που υπάρχουν θεωρώ ότι επηρεάζουν πάρα πολύ λίγο την καθημερινότητα των πολιτών, οπότε τα όποια μέτρα αυτή τη στιγμή περιορισμού, και πάλι επειδή ανοίγει ο καιρός και οι ανοιχτοί χώροι είναι περισσότεροι, είναι για τους ανεμβολίαστους όμως για τον λόγο των ανοιχτών χωρών και σε αυτους αντίστοιχα οι περιορισμοί γίνονται πολλοί λιγότεροι. Και μέσα σε όλα αυτά να σας πω το test ως test ακριβώς με την ανάλυση που σας έκανα προηγουμένως κι έχουμε μιλήσει με τους ειδικούς, κατα την άποψη μας αυτή τη στιγμή στο βαθμό που δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα ακόμα και η επιμονή σε πάρα πολλά test δεν μας βοηθάει σε κάτι για την διαχείριση της πανδημίας.

ΔΗΜ: Δηλαδή μπορεί να δούμε να βγαίνει θετικός κάποιος και να μην μπαίνει σε περιορισμό;

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Όχι αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν παρά πολλοί χώροι που γίνονται πάρα πολλά tests, λέω ότι μπορεί να γίνονται πιο στοχευόμενα τα test.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς του ΕΣΥ

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή τα νούμερα τα οποία έχουμε εμείς είναι 3.500 βέβαια υπάρχει κι ένας πληθυσμός στο ΕΣΥ που ήταν ανεμβολίαστοι έχουν επιστρέψει με πιστοποιητικό νοσήσεις άρα δεν ξέρουμε στην ολοκλήρωση της νόσου τι θα κάνουν.

ΔΗΜ: Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη μεγαλύτερη μαζική απόλυση μονίμων δημοσίων υπαλλήλων;

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Όπως σας έχω πει κατά καιρους υπάρχει και η δική μου εισήγηση σε αυτή την κατεύθυνση, από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση στις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί. Είναι βέβαιο ότι 1η Απριλίου δεν επιστρέφουν στο ΕΣΥ ο συγκεκριμένος κόσμος δηλαδή είτε υπάρχει η περίπτωση εξέτασης της απόλυσης ότι ειναι τυπικό προσόν ο εμβολιασμός, είτε θα συνεχίσει το καθεστώς το οποίο συνεχίζουμε ως τώρα δηλαδή για όσο διαρκεί η πανδημία, γιατι η πανδημία δεν εχει τελειώσει, θα βρίσκονται σε αναστολή και δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και η σαφής αποφαση της κυβέρνησης η οποία όμως θα είναι μια

αποφαση που δεν μιλάμε για επιστροφή την 1η Απριλίου ή θα υπάρξει η πιθανότητα όπως έχω αναπτύξει κι έχω προτείνει της απόλυσης ή θα υπάρξει η δυνατότητα που ισχύει μέχρι τώρα της συνέχισης της αναστολής. Εκτιμούμε όλους τους παράγοντες και με βάση την πορεία της πανδημίας, προσπαθούμε δηλαδή να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά η καλύτερη δυνατή λύση έχει έναν γνώμονα, τη δημόσια υγεία κι οχι τις αντιλήψεις που έχει κάποιος που δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή την υγεία την βλέπουμε ολιστικά και ξεκινάμε άμεσα, ξεκινάμε με τις προληπτικές εξετάσεις. Είναι το πρόγραμμα Δοξιάδης όπου θα γίνουν προληπτικές εξετάσεις δωρεάν για τον πληθυσμό ξεκινώντας από τη μαστογραφία το πρόγραμμα Φ. Γεννηματά. Ειναι έτοιμο από τον Απρίλιο θα τρέξει. Πάμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου στην πραγματικότητα δίνουμε τη δυνατότητα στον ασθενή να επιλέξει προσωπικό του γιατρό και ανοίγουμε τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα είναι κλειστός σε περιορισμένους γιατρούς, όλοι οι γιατροί θα μπορούμε να βρισκονται και να έχουν σχέση με τον ΕΟΠΥΥ πληρώνοντας την υπηρεσία προς τον πολίτη το κράτος με την μορφή που πληρώνουν και πολλές ασφαλιστικές υπηρεσίες δηλαδή το capitation δηλαδή κατά άτομο. Άρα θέλουμε να έχει περισσότερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ο πολίτης και παράλληλα αναβαθμίζουμε όλες τις δομές που υπάρχουν έχοντας διασφαλίσει 250 εκ. Πάμε στον ΕΟΠΥΥ που τον κανουμε γνήσιο ασφαλιστικό φορέα με εξορθολογισμό του budget ώστε να εχει περισσότερες υπηρεσίες. Ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει περισσότερες υπηρεσίες στον πολίτη με ποιοτικούς δείκτες. Δηλαδή όσοι συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ πάροχοι πρέπει να είναι ποιοτικοί, και ερχόμαστε στο επίμαχο σημείο που είναι το φάρμακο όπου πράγματι υπάρχει μια πίεση στην φαρμακευτική δαπάνη και τα προηγούμενα χρόνια έχει ξεφύγει και έχουμε και υποχρεώσεις να μαζέψουμε τις δαπάνες αλλά και ο κάθε υπουργός θα πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα ότι δεν μπορεί να έχουμε υπέρβαση 1,5 δις και να θεωρούμε ότι δεν συμβαίνει κάτι. Εκεί είμαστε σε μια συνεννόηση με την φαρμακοβιομηχανία, τρέχουνε κάποιες διαπραγματεύσεις που πιστεύω ότι θα ευοδωθούν με θετικό πρόσημο και για τις δύο πλευρές και θα είναι κερδισμένο και το κράτος και η φαρμακοβιομηχανία και ο ασθενής. Εάν δεν ευοδωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις όπως έχουμε ψηφίσει από το Νοέμβριο θα υποχρεωθούμε να πάμε σε μέτρα που ουσιαστικά θα μειώνουν τις τιμές των φαρμάκων και όποιος δημιουργεί υπέρβαση θα επωμίζεται την υπέρβαση. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα

κινηθούν πολύ καλά οι διαπραγματεύσεις και θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μαζέψουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και θα διασφαλίσουμε τα καλύτερα φάρμακα στους ασθενείς μας στην καλύτερη τιμή .

Για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ήδη πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο η Πρωτοβάθμια η οποία έχει περάσει εδώ και 2 -3 μήνες. Ο ΕΟΠΥΥ πια είναι έτοιμο να κατέβει αλλά ενδεχομένως εάν ολοκληρώσουμε και τη διαβούλευση τις πρωτοβάθμιας να κατέβουν και μαζί, είναι κάτι που το εξετάζουμε. Σε όλο αυτό το πλαίσιο κεντρικός παράγοντας είναι οι συμπράξεις του ιδιωτικού –δημόσιο τομέα προς όφελος του δημοσίου ενώ αντίστοιχα μεγάλη κουβέντα και οι βάσεις που μπαίνουν για μεταρρύθμιση συνολικά του ΕΣΥ γιατί μέχρι στιγμής σας είπα τους αρχικούς πυλώνες που φτάνουν μέχρι τα νοσοκομεία. Στα νοσοκομεία κάνει δουλειά η αναπληρώτρια φτιάχνοντας το νέο χάρτη υγείας. Και στα νοσοκομεία κεντρικός μας στόχος θα είναι οπουδήποτε υπάρχουν καλές πρακτικές στον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις πρακτικές ο ασθενής και ο πολίτης να τις λαμβάνουμε. Άρα έχουμε κεντρική φιλοσοφία στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και αντιστοίχως συμπράξεις με ιδιωτικό τομέα ώστε να γίνεται καλύτερο όπου χρειάζεται την παρουσία ιδιωτών.

Για τη φαρμακευτική δαπάνη

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Συνολικά η εξίσωση είναι να μειωθεί η υπέρβαση που σημαίνει να κερδίσει και το κράτος και ο ασφαλισμένος και να μειωθεί και το clawback που δίνει η φαρμακοβιομηχανία. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα budget περίπου συνολικά για όλο το φάρμακο 2 δις 600 εκ και η δαπάνη που κάνουμε είναι πάνω από 4 δις συνολικά εάν μειώσεις το 1,5 δις παραπάνω από αυτή τη μείωση προφανώς ωφελείται και το κράτος και ο ασφαλισμένος και η φαρμακοβιομηχανία. Άρα θέλουμε να πιάσουμε την κατανάλωση. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι καταναλώνουμε πολλά φάρμακα, άρα αν πάμε σε εξορθολογισμένες καταναλώσεις δεν θα χρειαστεί να πιεστούνε οι τιμές. Εάν οι καταναλώσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο τότε προφανώς θα πιεστούν οι τιμές των φαρμάκων και πιέζοντας τις τιμές των φαρμάκων αντίστοιχα μειώνεται και η συμμετοχή μειώνονται όλα. Θέση μας και θέληση μας είναι η Ελλάδα να καταναλώνει τα φάρμακα που της αντιστοιχούν και όχι πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.