Για τη μετάλλαξη Όμικρον 2, τον αυξημένο αριθμό θανάτων από τον κοροναϊό, τους εμβολιασμούς αλλά και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε και στη χώρα μας την χορήγηση 4ης δόσης στους άνω των 65 ετών , τοποθετήθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Όμικρον 2, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Η Όμικρον 2 δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά από την Όμικρον είναι πιο μεταδοτική. Το σημαντικό μέχρι στιγμής που αυτό είναι που θα καθορίσει τα πράγματα, είναι αν επιβαρύνει πάρα πολυ σε νοσηλείες και σε θανάτους που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται. Άρα έχει μια αρκετά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, οφείλεται και σε κάποιους άλλους λόγους η αύξηση των κρουσμάτων, παρατηρείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ δεν είναι μόνο στη δικιά μας».

«Η Όμικρον και η Όμικρον 2 είναι στο 99% άρα έχουμε πλήρη επικάλυψη της Όμικρον. Έχουμε επικράτηση της Όμικρον στη χώρα μας όπως και στις υπολοιπες χώρες. Το θέμα δεν είναι πλέον αν κολλάει καποιος εύκολα ή όχι, το θέμα είναι αν μπει για νοσηλεία και επηρεάζει σε νοσηλευόμενους, σε θανάτους και διασωληνώσεις τη μονάδα. Η εικόνα και στη δική μας χώρα και στις υπόλοιπες είναι μια ελαφριά αύξηση που δεν δείχνει να δίνει αυτά που έδινε η Δέλτα την μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία άρα συγκρατημένα το παρακολουθούμε και θα δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε λέγοντας: «Είναι πολλοί οι λόγοι για το που οφείλονται οι θάνατοι, είναι πολυπαραγωντικό το θέμα σίγουρα παίζει ότι έχουμε πολύ περισσότερους ηλικιωμένους εμείς από άλλες χώρες. Για παράδειγμα από το Ισραήλ έχουμε τους διπλάσιους άνω των 70, αποτελούν το 11% του πληθυσμού και σε εμάς το 22% του πληθυσμού. Επίσης τους θανάτους θα πρέπει να τους δούμε συνολικά από την αρχή της πανδημίας, για παράδειγμα η Πορτογαλία που κατάφερε το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτων υπήρξε περίοδος περίπου ένα χρόνο πριν που είχε διπλάσιους από τα ρεκόρ τα δικά μας άρα δεν πρέπει να απομονώνουμε τη στιγμή. Είμαστε περίπου στο μέσο όρο της ΕΕ».

Ερωτηθείς πόσοι εμβολιασμοί γίνονται καθημερινά, απάντησε: «Γίνονται γύρω στις 15 με 20 χιλιαδες εμβολιασμοί την ημέρα. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων, θα υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα έτσι ώστε ο πολίτης να βρίσκει ραντεβού μέσα σε 2 ή 3 μέρες».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε και στη χώρα μας την χορήγηση 4ης δόσης στους άνω των 65 ετών, ανέφερε: «Η περίπτωση υπάρχει, αυτό που συζητείται επιστημονικά και το βλέπουμε και σε άλλες χώρες είναι να ξεκινήσει, αν θα ξεκινήσει, στους ηλικιωμένους μετά από κάποια ηλικία. Η 4η δόση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο ήταν η 3η δόση, Υπάρχει επιστημονική συζήτηση, εξετάζεται και από τη δική μας Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα το δείτε στις επόμενες συνεδριάσεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αν θα τεθεί σε κάποια ηλικία και άνω για να γίνει η 4η δόση. Είναι δύο τα ερωτήματα ποια θα είναι αυτή η ηλικία και ποιο είναι το χρονικό διάστημα αν θα γίνει τώρα ή αν θα γίνει το Σεπτέμβριο. Δεν έχουν απαντηθεί αυτά τα ερωτήματα».

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή η 4η δόση είναι αναμνηστική της 3ης με το ίδιο εμβόλιο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που έχει κάνει και τις 3 δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού, είπε: «Το ποσοστό του γενικού πληθυσμού είναι στο 75%, στον ενήλικο είναι 85% και από αυτούς που είναι δικαιούχοι και θα λήγαν τα πιστοποιητικά τους δηλαδή στο 7μηνο και στο 3μηνο έχει εμβολιαστεί το 96%».

Ερωτηθείς αν οι μη εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών καταβάλλουν το πρόστιμο των 100 ευρώ, απάντησε: «Έχουν χρεωθεί και ήδη έχουν αρχίσει να πληρώνονται τα πρόστιμα αυτά».