Χαρδαλιάς: «Η Ελλάδα είναι ισχυρή και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική»
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα συνεισφέρει στη σταθερότητα αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις
Τη θέση ότι «η Ελλάδα είναι ισχυρή και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική» επανέλαβε για άλλη μία φορά σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια του χαιρετισμού του, κατά τη διάρκεια της «Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών» της διακλαδικής, πολυεθνικής ασκήσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Ωρίων ’22», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ), στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής.
Στην προαναφερθείσα επίδειξη παρέστησαν επίσης ο εν Αθήναις Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάϊατ, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Αλεξανδράκης, ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, Ακόλουθοι Αμύνης ξένων χωρών και άλλοι.
Ο ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα συνεισφέρει στη σταθερότητα αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις, ενώ αναφέρθηκε στις στρατηγικές συνεργασίες της χώρας μας με φίλους και συμμάχους, επισημαίνοντας τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή.
Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος, υπογράμμισε ότι το διεθνές περιβάλλον αλλάζει και γίνεται όλο και πιο απαιτητικό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια». Ο ίδιος, αναφορικώς με τα της ασκήσεως τόνισε ότι αποτελεί «ευκαιρία για να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητα και να μοιραστούμε εμπειρίες σε ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης».
Ο παριστάμενος Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, με δήλωσή του, μετά το πέρας της επιδείξεως, αναφερόμενος στην επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο, όπου υπογραμμίζεται ότι η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, σημείωσε ότι «η Αμερική έχει συμφέρον να δει την Τουρκία να παραμένει «δεμένη» στη Δύση», επισημαίνοντας ότι «η στρατιωτική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικώς, «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ προχωρούν στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35», και ότι «εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και το περιεχόμενου του στρατηγικού διαλόγου μας».
Στοιχεία της ασκήσεως «Ωρίων ’22»
Όπως ανέφερε ο Επιτελάρχης της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αρχιπλοίαρχος Παναγιώτης Νικολαρέας, η άσκηση «Ωρίων» ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2018 ως αμιγώς ελληνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και έκτοτε εξελίσσεται διαρκώς. Το 2021 έγινε διεθνής με τη συμμετοχή 5 χωρών, ενώ εφέτος συμμετέχουν στην άσκηση «Ωρίων ’22» έξι χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Βουλγαρία και Κύπρος).
Συνολικώς, στη φετινή εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετέχουν 1.095 στελέχη όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελλάδα και τις άλλες πέντε συμμετέχουσες χώρες, σε 22 σημεία εκπαιδεύσεως σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία 3 είναι σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και 2 σε νησιά των Δωδεκανήσων, με πλήθος ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων και μονάδων. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 32 έξοδοι μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ για προσβολή επίγειων στόχων, που «φώτιζαν» με καταδείκτες λέϊζερ ασκούμενο προσωπικό, 7 έξοδοι μεταφορικών αεροσκαφών, 8 έξοδοι αεροσκαφών σε αποστολές αναγνωρίσεως, 8 έξοδοι Μη Επανδρωμένων Αερο-οχημάτων (UAV) κλπ.
Τέλος, αλλά όχι έσχατο, η φετινή άσκηση, εκτός από το ρεκόρ συμμετοχής που προαναφέρθηκε, είχε και άλλες τέσσερις «επιχειρησιακές πρωτιές»:
- Τη συμμετοχή ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior
- Τη συμμετοχή των νέων σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) Mark V.
- Τη συμμετοχή των νέων σκαφών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Viking
- Τη νέα διαδικασία ταχείας απομακρύνσεως «ομήρων» με ελικόπτερο.
- Τη συμμετοχή, όχι για πρώτη φορά, αλλά είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική της νέας φιλοσοφίας και τρόπου δράσεως, ανδρών της ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Μονάδος Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.