Υπέρ της χορήγησης τέταρτης δόσης στον πληθυσμό τάχθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Ειδικότερα, η ίδια ευχήθηκε οι επιστήμονες να αναβαθμίσουν ως τότε τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως το ΕΣΥ δεν θα αντέξει άλλη πίεση εάν δεν ενισχυθεί με χρηματοδότηση, προσλήψεις γιατρών και κίνητρα σε γιατρούς να πάνε σε νησιά.

Aναλυτικά οι δηλώσεις της Ματίνας Παγώνη

Αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου

Επειδή ο κοροναϊός θα είναι εδώ η δόση που θα εισηγηθεί η επιτροπή πότε θα γίνεται, μια φορά το χρόνο θα δούμε πως θα το διαχειριστούμε, δόση όμως θα γίνει και θα γίνει για τους εξής λόγους. Τα κρούσματα μπορεί μεν να μειώνονται σταδιακά με αργούς ρυθμούς και οι δείκτες μειώνονται σταδιακά με αργούς ρυθμούς αλλά δεν παύει να παραμένουν οι δείκτες θανάτου διψήφιοι που προβληματίζει τους πάντες και όλα αυτό εξαρτάται από τα κρούσματα, από τις ηλικίες από τα υποκείμενα νοσήματα. Για να μειωθούν όλα αυτά πρέπει με επιμονή και υπομονή να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Τρίτη δόση δεν έχουν κάνει όλοι και η τρίτη δόση είναι σημαντική και για την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Από εκεί και πέρα η τέταρτη δόση θα γίνει, θα γίνει σταδιακά. Μακάρι να έχουν αναβαθμίσει τα εμβόλια και να είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα.

Η τέταρτη δόση θα γίνει, θα ξεκινήσουν οι ομάδες σιγά-σιγά, στην ουσία όλοι θα το κάνουμε γιατί όταν περνάνε οι μήνες τα αντισώματα στον οργανισμό μειώνονται αρκετά. Λογικό είναι λοιπόν ήδη μελετάνε και για τα παιδιά η τρίτη δόση.

Για το ΕΣΥ

Είναι πολύ δύσκολη η επόμενη μέρα για το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ έσωσε μια φορά τη χώρα από την πανδημία αλλά από εδώ και πέρα και οι άνθρωποι οι δουλεύουν μέσα εκεί δεν θα αντέξουν άλλη πίεση. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν ενισχυθεί το ΕΣΥ με χρηματοδότηση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με χρησιμοποίηση των νέων γιατρών στους οποίους θα δώσουν κίνητρα να πάνε στην επαρχία και στα νησιά το ΕΣΥ δεν θα αντέξει άλλη πίεση. Πρέπει να γίνει κατανοητό οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Ερωτηθείσα αν θα βοηθήσει η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας

Για εμάς είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί και το είχαμε τονίσει τις μέρες της πανδημίας. Αν υπήρχε μια ενισχυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εμείς στα νοσοκομεία δεν θα είχαμε όλη αυτή την ιστορία γιατί οι εμβολιασμοί έπρεπε να γίνουν στην Πρωτοβάθμια. Σε κάθε χώρα εκεί γίνονται οι εμβολιασμοί και επιπλέον ο καθένας πρέπει να έχει τον γιατρό του που θα τον επιβλέπει, θα συνεννοηθεί, μπορεί να νοσήσει θα έρθει σε επαφή μαζί του, θα πάρει οδηγίες, όχι να τρέχουν όλοι στα νοσοκομεία και να είναι οι ουρές στα επείγοντα.

Αναφορικά με το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό

Νομίζω ότι μετά από δύο χρόνια οι συνάδελφοί μου έχουν καταλάβει και βλέπουν ότι ειδικά η Όμικρον 2 είναι τόσο επιθετική που στην περίπτωση που μπεις σε νοσοκομείο και δεν έχεις εμβολιαστεί δεν υπάρχει περίπτωση να μην νοσήσεις. Εμείς εδώ εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις και υπάρχουν άτομα που έχουν νοσήσει δύο φορές. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εμβολιάστηκαν και είναι μέσα στο νοσοκομείο περνάνε τη νόσο με πολύ διαφορετικό τρόπο στο σπίτι τους αλλά περνάνε τη νόσο. Όταν είσαι ανεμβολίαστος κάνεις εισαγωγή, αν έχεις δε και υποκείμενο νόσημα διασωληνώνεσαι. Για αυτό ανεξάρτητα από το τι λεει ο υπουργός, τι λεω εγώ, τι λεει ο καθένας για το καλό των συναδέλφων μου για την υγεία τους, για την οικογένειά τους πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν αλλιώς μπαίνοντας στην πόρτα του νοσοκομείου που εκεί το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό δεν υπάρχει περίπτωση να μην νοσήσουν.

Ακούστε τη συνέντευξή της