«Αν δεν είχαμε σώσει το παιδί τότε, σήμερα θα ήταν ένας ακόμα αιφνίδιος θάνατος, με τον οποίο δεν θα ασχολούνταν κανείς» . Τα λόγια του επικεφαλής του αναισθησιολογικού τμήματος του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Πατρών, Ι. Χασαπόπουλου, μετά την κατάθεσή του στη 18η ανακρίτρια για την υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, φανερώνουν πως το «τέλειο έγκλημα» αποτράπηκε την ύστατη ώρα, όταν το απόγευμα της 11ης Απριλίου 2021 οι γιατροί κατάφεραν, ύστερα από 55 λεπτά, να επαναφέρουν στη ζωή την Τζωρτζίνα, η οποία δολοφονήθηκε από τη μητέρα της -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- λίγους μήνες αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου 2022.

Οι τέσσερις γιατροί του Καραμανδάνειου, ο αναισθησιολόγος, ο παιδονευρολόγος και δύο παιδίατροι, επισήμαναν ότι η 9χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις σε πολύ καλή κατάσταση στις 8 Απριλίου 2021, ανήμερα της αίτησης διαζυγίου του πατέρα της και οκτώ ημέρες μετά την τραγική κατάληξη της αδελφής της, Ιριδας (31/3).

Ωστόσο, λίγο αργότερα υπέστη ανακοπή, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί το νοσοκομείο, το οποίο, κατά τον παιδονευρολόγο Διαμαντή Κωτερέλο, γνώριζε το οικογενειακό ιστορικό.

«Οταν κάνουμε ανάνηψη, δεν κοιτάζουμε ούτε ποιος είναι μπροστά ούτε πίσω. Σημασία για εμάς έχει μόνο η αναζωογόνηση του παιδιού και όταν καταφέραμε να το επαναφέρουμε τα συναισθήματά μας ήταν συγκλονιστικά», είπε ο κ. Χασαπόπουλος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Κωτερέλος εξήγησε πως «το πρώτο πράγμα που κοιτάζουμε σε τέτοια περιστατικά είναι πώς θα τα επαναφέρουμε και ποιο είναι το γονιδιακό υπόβαθρο.

Η Τζωρτζίνα νευρολογικά δεν είχε κανένα πρόβλημα, γι’ αυτό μείναμε όλοι άφωνοι». Κανείς τους, όμως, τουλάχιστον δημοσίως, δεν απάντησε σε δύο βασικά ερωτήματα της ανακρίτριας: α) Αν τέτοια περιστατικά αιφνίδιας επιδείνωσης σε υγιή παιδιά συμβαίνουν, έστω σπανιότερα, και β) αν οι ίδιοι υποψιάστηκαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε, δεδομένης της απώλειας της Μαλένας και της Ιριδας, και σε ποιες ενέργειες προέβησαν. Οσο, δε, για την ουσία κεταμίνη που ανιχνεύθηκε στην Τζωρτζίνα, η έρευνα συναντά πρόσθετες δυσκολίες.

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων η λίστα των εισαγωγέων της ουσίας και τα σημεία διάθεσής της, ωστόσο υπάρχουν πολλά κενά που δεν αφορούν τον τρόπο προμήθειάς της από την κατηγορουμένη, αλλά τον τρόπο χορήγησης στο θύμα της. «Δεν ξέρουμε υπό ποια μορφή την έδωσε στο παιδί.

Την έβαλε στον ορό; Την έβαλε στο φαγητό; Την ανάμιξε με το νερό ή το γάλα; Πώς είμαστε σίγουροι ότι πέθανε σε 20 λεπτά από τη λήψη της κεταμίνης, αν αγνοούμε τόσες σοβαρές παραμέτρους;», αναρωτιούνται παράγοντες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.