Αίτημα για δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική από μεταναστευτικές κοινότητες
Στο αίτημα πρωτοστατεί η οικογένεια Φαγκίρι, που το πεντάχρονο παιδί της βρήκε τραγικό θάνατο στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας
Την ανάγκη δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική επανέλαβαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου η Κοινότητα Αφγανών στην Ελλάδα, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).
Στο αίτημα πρωτοστατεί η οικογένεια Φαγκίρι, που το πεντάχρονο παιδί της βρήκε τραγικό θάνατο τον Ιανουάριο του 2021 στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας από τις ρόδες ενός φορτηγού και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο του Σχιστού.
Οι γονείς ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του παιδιού τους, να μεταφερθεί η σορός του στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Θράκης, αλλά και να δημιουργηθεί μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αττική.
Το «παρών» στη συνέντευξη τύπου έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, Νίκος Φίλης και Κώστας Ζαχαριάδης.
Ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για «εργολαβικά συμφέροντα», εξαιτίας των οποίων δεν προχώρησε το αίτημα δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι θέμα δημοκρατικής τάξης, θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το νεκροταφείο αυτό», πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Ψυχογιός επισήμανε ότι «είναι οι συνθήκες και οι κοινωνίες ώριμες» για να υλοποιηθεί το αίτημα αυτό και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στη Βουλή ωστόσο δεν έλαβε απάντηση από την κυβέρνηση. Επίσης, πρόσθεσε ότι «το πλαίσιο στο οποίο δουλεύουμε είναι αρνητικό, ένα πλαίσιο επαναπροωθήσεων, ένα πλαίσιο αποκλεισμού χιλιάδων ανθρώπων από την ιθαγένεια και μια οπισθοδρόμηση της χώρας σε θέματα δικαιωμάτων».
Ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε ότι η δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου «είναι υποχρέωση για κάθε χώρα, για κάθε πολιτεία, για κάθε Δημοκρατία που θέλει να σέβεται πρώτα από όλα τον εαυτό της και τους πολίτες της» και ζήτησε «την ευρύτερη συσπείρωση και συστράτευση από κάθε δημοκράτη άνθρωπο, φιλελεύθερο, της Αριστεράς και των αξιών που θέλει να κάνει ο διπλανός του τις επιλογές του και να είναι σεβαστές».
Ο δικηγόρος της οικογένειας Φαγκίρι, Νίκος Παπαδάτος υπογράμμισε ότι «η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδας έχει σταθεί υπέρ της δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου, αλλά έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία» και ζήτησε να υπάρξει η πολιτική απόφαση με την οποία θα απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, επισήμανε ότι επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου Αθηναίων και ζήτησε το θέμα της δημιουργίας μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό να μπει στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ