Προβληματισμένη είναι η ιατρική κοινότητα από τους αιφνίδιους θανάτων δύο μικρών παιδιών που έχουν λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη , με διαφορά λίγων ημερών.

Την ώρα που οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια που προκάλεσαν τις απώλειες της 3χρονης Κατερίνας και του 7χρονου Μάριου, αναπαράγονται διάφορα σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ένα από αυτά είναι ότι οι δύο θάνατοι σχετίζονται με το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού.


«Πολλά μπορεί να είναι τα αίτια»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου», διέψευσε το σενάριο αυτό, λέγοντας ότι «με έκπληξη βλέπω και εγώ τέτοιες θεωρίες. Είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Εμείς στις ΜΕΘ αυτό το κλινικό σύνδρομο της ανεπάρκειας πολλαπλών οργάνων, με πολύ μεγάλη θνητότητα, το βλέπουμε πολύ συχνά».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά αίτια που κρύβονται από πίσω. Και όπως επισήμανε, ένα λοιμώδες νόσημα οδηγεί σε κατάρρευση το ανοσοποιητικό σύστημα και σε ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων.

«Είναι τραγικό το γεγονός. Χρειάζονται απαντήσεις όμως με υπευθυνότητα. Και τα δύο νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο έχουν πιθανότητες σε κάποιες διαγνώσεις όμως περιμένουν και τα μικροσκοπικά αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία δυστυχώς η Θεσσαλονίκη τα στέλνει στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, έκανε έκκληση να δοθεί προτεραιότητα στη διενέργεια των σχετικών εξετάσεων, για να σταματήσει η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ξαφνικό θάνατό τους.

«Η έκκληση η δική μας, παρόλη την ευαισθησία του υπουργείου Υγείας είναι να δοθεί προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «όλη αυτή η υπόθεση είναι ένα τραγικό συμβάν που μπορεί να συμβεί ακόμα και σε υγιείς ανθρώπους. Το λοιμώδες αίτιο είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά πρέπει να αποδειχθεί», δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «δεν είναι συνηθισμένο δύο παιδιά να χάνουν τη ζωή τους. Τα ερωτήματα που έχουμε σαν ιατρική κοινότητα και σαν κοινωνία θα πρέπει να απαντηθούν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μη δώσουν λαβή σε τέτοιες θεωρίες που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση».