ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μόσιαλος - Μαγιορκίνης στο parapolitika.gr: Απίθανο να αναδυθεί εκ νέου η μετάλλαξη Δέλτα
Τις αντιρρήσεις τους έναντι των προβλέψεων Ισραηλινών ειδικών εκφράζουν οι δύο καθηγητές
Η παραλλαγή Δέλτα του COVID-19 -που “παραγκωνίστηκε” τους τελευταίους μήνες από τη νεότερη Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της- ενδέχεται να μας απασχολήσει ξανά. Με δεδομένη μάλιστα τη μεγαλύτερη νοσηρότητα της, σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, αλλά και τη μείωση της εμβολιαστικής εκστρατείας, δεν αποκλείεται να προκαλέσει ένα νέο κύμα κοροναϊού ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, λένε οι ειδικοί.
Η ως άνω, λίαν αμφιλεγόμενη προειδοποίηση προέρχεται από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Ben-Gurion (BGU) του Negev στο Ισραήλ, η οποία δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο, στηριζόμενο πάνω στην επιδημιολογία λυμάτων.
Μπορεί μία προηγούμενη και πολύ χαμηλότερης μεταδοτικότητας μετάλλαξη του νέου κοροναϊού, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, να υπερισχύσει και να επικρατήσει εκ νέου έναντι των υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων Όμικρον, Όμικρον 2, Όμικρον 4 και Όμικρον 5;
Τι δήλωσαν Μόσιαλος και Μαγιορκίνης στο parapolitika.gr
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αμφιβάλλει σφόδρα και εξηγεί στο parapolitika.gr:«Η ανίχνευση μοριακών υπογραφών της Δέλτα στα λύματα δεν σημαίνει αναγκαστικά κυκλοφορία της παραλλαγής στην κοινότητα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι κυκλοφορία των ανασυνδυασμένων Όμικρον με Δέλτα υποπαραλλαγών. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανη την ανάδυση της παραλλαγής Δέλτα, μετά από την επικράτηση της Όμικρον».
Ανάλογες αντιρρήσεις εκφράζει στο parapolitika.gr ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα της πανδημίας του νέου κοροναϊού, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος συμπληρώνει, μάλιστα, με νόημα:
«Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι η μόλυνση από τη μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ανοσία έναντι της Δέλτα, κάτι το οποίο δεν ισχύει αντιστρόφως…».