Πάτρα: Τι συνέβη με το «σημάδι» της Τζωρτζίνας και το φιαλίδιο με το αίμα της
«Υπάρχουν τρίχες του κοριτσιού» προς εξέταση λέει ο δικηγόρος τη Ρούλας
Ολοένα και περιπλέκεται η πιο δύσκολη ίσως υπόθεση ανθρωποκτονίας που έχει απασχολήσει ποτέ τα αστυνομικά χρονικά. Έτσι, την ώρα που η έρευνα των Αρχών για την εξιχνίαση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, στο φως έρχονται αβλεψίες και παραλείψεις των αρμοδίων που προκαλούν εύλογα ερωτήματα γύρω από τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.
Κι αυτό γιατί, έναν χρόνο μετά την πρώτη ανακοπή της πρωτότοκης κόρης του ζεύγους Δασκαλάκη (στις 11 Απριλίου 2021) και σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση του πορίσματος για την αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας από τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, ανακαλύφθηκε παραπεταμένο μέσα σε ψυγείο της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου φιαλίδιο με αίμα του παιδιού.
Το αίμα είχε ληφθεί στις 8 Απριλίου του 2021, κατά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο, για έναν τυπικό μικροβιολογικό έλεγχο, μετά τα επεισόδια σπασμών που ανέφερε ότι πάθαινε η κατηγορούμενη για τη δολοφονία του, Ρούλα Πισπιρίγκου.
Από κει και πέρα φαίνεται πως ακολούθησε ένα αλαλούμ, με τις πληροφορίες για την τύχη του φιαλιδίου να παραμένουν ασαφείς και ως έναν βαθμό αντικρουόμενες.
Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες ήδη έχει διαταχθεί από το υπουργείο Υγείας Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το διοικητή του Καραμανδάνειου, Παύλο Αθανασόπουλο, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες εντοπίστηκε το πολύτιμο εύρημα, διαψεύστηκαν λίγο αργότερα από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, τόσο ο διοικητής όσο και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου χαρακτήρισαν «ανεξήγητο» το πώς βρέθηκε έπειτα από ένα χρόνο το φιαλίδιο, τη στιγμή που τα δείγματα αίματος πετιούνται σε διάστημα το πολύ δύο εβδομάδων.
Όπως είπε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος στο Mega, στο παιδιατρικό τμήμα όταν λαμβάνουν κάποιο δείγμα το φυλάνε σε ψυγείο για 10 με 15 ημέρες, σε περίπτωση που το χρειαστούν ξανά, ώστε να μην τρυπούν ξανά και ξανά τα παιδιά. Το συγκεκριμένο φιαλίδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, εντοπίστηκε πριν η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα ζητήσει τυχόν εναπομείναν βιολογικό υλικό της Τζωρτζίνας. «Το βρήκε τυχαία ένας γιατρός που καθάριζε το ψυγείο.
Αμέσως έγινε επαφή με τον ιατροδικαστή του ΑΠΘ Νίκο Ράικο και το αίμα εστάλη στο ειδικό εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Θεσσαλονίκης» είπε. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ήθελαν το φιαλίδιο να έχει μεταφερθεί την Πέμπτη από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο στην Αθήνα από ειδική εταιρεία, συνοδεία κλιμακίου του Τμήματος Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής.
Το εύρημα πάντως θεωρείται πολύτιμο, καθώς, ενδεχομένως, μπορεί να δώσει πληροφορίες γύρω από το τι οδήγησε ένα άλλοτε υγιέστατο παιδί σε αιφνίδια ανακοπή καρδιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24.news, το αίμα της Τζωρτζίνας βρέθηκε τοποθετημένο όχι στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, αλλά σε ψυγείο που υπάρχει στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, το οποίο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση διάφορων σκευασμάτων γενικής χρήσης, ενώ πολλές φορές το χρησιμοποιούν και οι γιατροί της κλινικής για να συντηρήσουν τα γεύματά τους.
Μέχρι στιγμής η διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για αυτή την εξέλιξη. Την ίδια ώρα, την ενόχλησή της φέρεται να εξέφρασε η 33χρονη προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς με δήλωσή της στον Alpha άφησε για άλλη μια φορά αιχμές κατά των γιατρών.
«Τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν κάπου πεταμένο ένα φιαλίδιο με το αίμα της Τζωρτζίνας. Είναι δυνατόν; Έχουν δώσει καταθέσεις, έχουν κάνει υποτίθεται έρευνες τόσο καιρό. Αυτό και μόνο δείχνει ότι στα νοσοκομεία δεν ήξεραν τι γινόταν! Αυτό δεν είναι αμέλεια; Δεν είναι λάθος των γιατρών;» τονίζει χαρακτηριστικά η 33χρονη μητέρα των τριών παιδιών.
Πάντως ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου δήλωσε σχετικά ότι προτίθεται να ζητήσει εξέταση DNA, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι το αίμα ανήκει στην κόρη της εντολέως του: «Θα γίνει αίτημα για εξέταση DNA για να πιστοποιηθεί ότι πρόκειται για αίμα του παιδιού και περιμένουμε με ενδιαφέρον το πόρισμα. Προς το παρόν αναφερόμαστε στο πώς αυτό ανασύρεται τώρα. Ξαφνικά, σε αυτό το ύστερο στάδιο έρχεται ένα τέτοιο στοιχείο…» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, που πρόσθεσε ότι δεν έχει λάβει κάποια επίσημη πληροφόρηση και θα την αναζητήσει από τη Δευτέρα.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στο θέμα εκταφής για τη λήψη τριχών που έχει προκύψει και συζητιέται έντονα τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε πως υπάρχει ήδη ένα δείγμα με τρίχες το οποίο, εάν ζητηθεί, θα δοθεί.
Υπενθυμίζεται ότι σακουλάκι με μαλλιά του παιδιού αλλά και τρίχες από το καροτσάκι πάνω στο οποίο βρισκόταν καθηλωμένο είχαν εντοπιστεί μέσα στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη, όταν στις αρχές Απριλίου αξιωματικοί είχαν μπει στην οικία και κατέσχεσαν οτιδήποτε θεώρησαν κομβικό για τις έρευνές τους.
Σημειώνεται πως στις παρατηρήσεις του ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, που υπέγραψε το τελικό πόρισμα για την αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας, ανέφερε πως σε περίπτωση εκταφής του παιδιού θα έπρεπε να γίνει έλεγχος στις τρίχες προκειμένου να διαπιστωθεί αν σε παρελθόντα χρόνο είχε χορηγηθεί κεταμίνη ή άλλη ουσία στο κοριτσάκι που προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή.
Ωστόσο, αμφίβολο παραμένει αν το συγκεκριμένο υλικό είναι αξιοποιήσιμο καθώς για την ανεύρεση φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών απαραίτητος κρίνεται και ο θύλακας της τρίχας. Τα μαλλάκια της Τζωρτζίνας, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΜΠΑΜ», είχαν κοπεί λίγο πριν το παιδί εισαχθεί στη ΜΕΘ του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, στις 11 Απριλίου του 2021.