ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σουβλάκι: Έχει γίνει απλησίαστο το άλλοτε φθηνότερο φαγητό – Πού έχει φτάσει η τιμή του
Οι επιχειρηματίες ρίχουν την ευθύνη στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, ενώ οι καταναλωτές κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια
Περικοπές ακόμη και στο πιο προσιτό -έως πρόσφατα- φαγητό κάνουν οι Έλληνες καθώς η τιμή του το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει στα ύψη φτάνοντας μέσα σε λίγους μήνες από τα 2,5 ευρώ το τυλιχτό σε πάνω από 3,20 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στα νησιά πωλείται ακόμη και πάνω από 3,5 ευρώ.
Οι παραγγελίες μέσω ντελίβερι έχουν μειωθεί σημαντικά και οι καταστηματάρχες αποδίδουν το φαινόμενο στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και του ρεύματος.
«Οτιδήποτε μπαίνει στο μαγαζί μας, από πρώτες ύλες μέχρι υλικά συσκευασίας και φυσικά ή ενέργεια έχει αυξηθεί» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Αττικής Νίκος Αγγελουσούλης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου μετακύλισαν το αυξημένο κόστος στις τιμές των προϊόντων τους, όχι μόνο στο σουβλάκι αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα των καταλόγων τους, γεγονός που κάνει πολλούς καταναλωτές να κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια.
Το τυλιχτό σουβλάκι ήδη από τον Μάρτιο είχε γίνει ακριβότερο κατά 10 – 15% σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο.
Πλέον στα περισσότερα ψητοπωλεία της Αττικής κοστίζει 3,20 – 3,30 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ πάνω από τα 3,50 ευρώ πωλείται σε κάποια νησιά.
Αντίστοιχα με το τυλιχτό έχει αυξηθεί και το σκέτο σουβλάκι (καλαμάκι κοτόπουλο και χοιρινό) κατά περίπου 0,40 λεπτά φτάνοντας στα 2,10- 2,20 ευρώ αλλά και η μερίδα τηγανητές πατάτες, κατά μέσο όρο 0,30 – 0,50 λεπτά.
Στην Αττική η πτώση στην κατανάλωση αυτή στιγμή αγγίζει έως και το 15%.
Μεγαλύτερη μείωση στις παραγγελίες διαπιστώνουν οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης φτάνει το 30% σε σύγκριση με πέρσι.
Όσον αφορά στο κόστος των παραγγελιών, ενδεικτικά σε ένα συνοικιακό ψητοπωλείο όπου η μέση παραγγελία ήταν γύρω στα 11 ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται στα 8 με 8,5 ευρώ.
«Περιμένουμε να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην αγορά για να μπορέσουμε και εμείς να διαμορφώσουμε τους καταλόγους μας χωρίς αλλαγές.
Το θετικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε νέες αυξήσεις» σημειώνει ο κ. Αγγελουσούλης.
Λαμβάνοντας υπόψη πάντως ότι το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά συνεχίζεται, η ανησυχία ότι θα έρθουν και νέες ανατιμήσεις στα ψητοπωλεία το επόμενο διάστημα είναι έντονη.
Βάσιμοι φαίνονται οι φόβοι των καταναλωτών ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσουν να πληρώνουν το «τυλιχτό» σουβλάκι 4 ευρώ.
Οι παραγγελίες μέσω ντελίβερι έχουν μειωθεί σημαντικά και οι καταστηματάρχες αποδίδουν το φαινόμενο στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και του ρεύματος.
«Οτιδήποτε μπαίνει στο μαγαζί μας, από πρώτες ύλες μέχρι υλικά συσκευασίας και φυσικά ή ενέργεια έχει αυξηθεί» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Αττικής Νίκος Αγγελουσούλης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου μετακύλισαν το αυξημένο κόστος στις τιμές των προϊόντων τους, όχι μόνο στο σουβλάκι αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα των καταλόγων τους, γεγονός που κάνει πολλούς καταναλωτές να κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια.
Το τυλιχτό σουβλάκι ήδη από τον Μάρτιο είχε γίνει ακριβότερο κατά 10 – 15% σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο.
Πλέον στα περισσότερα ψητοπωλεία της Αττικής κοστίζει 3,20 – 3,30 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ πάνω από τα 3,50 ευρώ πωλείται σε κάποια νησιά.
Αντίστοιχα με το τυλιχτό έχει αυξηθεί και το σκέτο σουβλάκι (καλαμάκι κοτόπουλο και χοιρινό) κατά περίπου 0,40 λεπτά φτάνοντας στα 2,10- 2,20 ευρώ αλλά και η μερίδα τηγανητές πατάτες, κατά μέσο όρο 0,30 – 0,50 λεπτά.
Πτώση στις παραγγελίες
Οι ανατιμήσεις έχουν ήδη εμφανείς επιπτώσεις και στην κατανάλωση καθώς οι παραγγελίες γίνονται μικρότερες σε ποσότητα και πιο αραιές όσο περνάει ο καιρός, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.Στην Αττική η πτώση στην κατανάλωση αυτή στιγμή αγγίζει έως και το 15%.
Μεγαλύτερη μείωση στις παραγγελίες διαπιστώνουν οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης φτάνει το 30% σε σύγκριση με πέρσι.
Όσον αφορά στο κόστος των παραγγελιών, ενδεικτικά σε ένα συνοικιακό ψητοπωλείο όπου η μέση παραγγελία ήταν γύρω στα 11 ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται στα 8 με 8,5 ευρώ.
«Θετικό ότι δεν έγιναν αυξήσεις... την τελευταία εβδομάδα»
Ενόψει του καλοκαιριού και με το σουβλάκι να αποτελεί έως τώρα την πιο προσιτή λύση για τις διακοπές, εν μέσω μάλιστα του γενικότερου κύματος ακρίβειας, ερωτηματικό παραμένει πώς θα εξελιχθεί η τιμή του.«Περιμένουμε να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην αγορά για να μπορέσουμε και εμείς να διαμορφώσουμε τους καταλόγους μας χωρίς αλλαγές.
Το θετικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε νέες αυξήσεις» σημειώνει ο κ. Αγγελουσούλης.
Λαμβάνοντας υπόψη πάντως ότι το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά συνεχίζεται, η ανησυχία ότι θα έρθουν και νέες ανατιμήσεις στα ψητοπωλεία το επόμενο διάστημα είναι έντονη.
Βάσιμοι φαίνονται οι φόβοι των καταναλωτών ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φτάσουν να πληρώνουν το «τυλιχτό» σουβλάκι 4 ευρώ.