Τζούμης στα Παραπολιτικά 90,1: Εμμονικές οι αναφορές της Τουρκίας στην κυριαρχία των νησιών και στην αποστρατιωτικοποίηση
«Αυτό πρέπει να μας απασχολεί είναι αυτή η ρητορική της Τουρκίας», επισήμανε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία
«Η Τουρκία είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, προσπαθεί οι κρίσεις να είναι ελεγχόμενες τουλάχιστον αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα, και θα προσπαθήσει αν πάει σε κάτι τέτοιο να επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης.
«Σε ότι αφορά τα BMP εγώ θεωρώ ότι ήταν μια θετική κίνηση διότι ήταν ανατολικής προέλευσης, είχαμε προβλήματα στην τεχνική υποστήριξη τους λόγω δυσκολία εύρεσης ανταλλακτικών και είχαν παρουσιάσει και κάποιες κατασκευαστικές αδυναμίες από την μάνα τους. Μια εξ αυτών αφορούσε τη παύση λειτουργίας των φρένων και του τιμονιού όταν έσβηνε η μηχανή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμης.
Ερωτηθείς αν τα νέα που θα πάρουμε από τη Γερμανία είναι καλύτερα, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία απάντησε: «Πιο σύγχρονα είναι απλά άκουσα ότι είναι σε μακρά εναποθήκευση συνεπώς χρειάζεται κάποιος χρόνος να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία. Και δεν θα τα πάμε στα νησιά τα Marder απ’ ότι άκουσα τις ανακοινώσεις, θα τα πάμε στον Έβρο προκειμένου να καλυφτεί το κενό που υπάρχει τουλάχιστον επιχειρησιακά από τα BMP-1 τα οποία αποσύρουμε θα πάνε εκεί τα Μ-113. Αυτή τη στιγμή παραλαμβάνουμε από τις ΗΠΑ 1.200 Μ-117 τεθωρακισμένα τα οποία θα τα στείλουμε στον Έβρο και θα τα πάρουμε απ’ εκεί».
ΔΗΜ: Στα νησιά τι θα πάμε;
«Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113 αυτά θα στείλουμε στη θέση των BMP-1», διευκρίνισε ο ίδιος.
ΔΗΜ: Άρα δεν υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
«Όχι κανένα πρόβλημα. Είναι μια θετική κίνηση απλά ο προβληματισμός ο δικός μου αφορά τα πυρομαχικά τα οποία στέλνουμε. Δεν υπάρχουν πυρομαχικά που περισσεύουν. Άκουσα τον υπουργό ο οποίος είπε ότι στείλαμε και πυρομαχικά 115 χιλιοστών όλα αυτά συμφώνα με την επιχειρησιακή σχεδίαση προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν σε κάποια φάση των επιχειρήσεων, με βάση τη χρονική διάρκεια που θα έχουν οι επιχειρήσεις αυτές δηλαδή έχουν ενταχθεί όπως το λέμε στον στρατό στο ρεύμα εφοδιασμού. Δεν περισσεύουν δηλαδή πυρομαχικά, δεν είναι πυρομαχικά τα οποία τα έχουμε σε μια αποθήκη και λέμε αυτά είναι περισσευούμενα», εξήγησε ο κ. Τζούμης.
ΔΗΜ: Αυτά τα πυρομαχικά που στέλνουμε θα τα αντικαταστήσουμε με άλλα;
«Δεν το ξέρω αυτό, άκουσα ότι θα πάρουμε κάποια χρήματα αλλά αυτό ξέρετε όταν έχεις μια τουρκική προκλητικότητα που κτυπάει κόκκινο και κάθε μέρα δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει διότι δεν ξέρουμε και τη χρονική διάρκεια που θα έχει. Δηλαδή λέμε ενδεχομένως αν θα καταλήξουμε- κανένας δεν το θέλει το απευχόμαστε- σε κάποια σύγκρουση δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει», δήλωσε επιπρόσθετα.
Αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική άσκηση, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Οι ασκήσεις αυτές μετατρέπονται από την Τουρκία σε ένα είδος προβολής ισχύος και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Ο τελικός αντικειμενικός σκοπός των ασκήσεων όταν φτάνουμε στην τελική φάση είναι να καταλάβουν κάποιο νησί αρχιπελαγικής χώρας, εν προκειμένω δηλαδή αφορά την Ελλάδα. Είναι μια διακλαδική άσκηση, περιλαμβάνει αμφίβιες επιχειρήσεις δηλαδή είναι από αποβατικές δυνάμεις στο τελευταίο στάδιο είναι ότι πάνε και καταλαμβάνουν ένα νησί.
«Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί τόσο η άσκηση γιατί ασκήσεις γίνονται κάθε χρόνο αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι αυτή η ρητορική της Τουρκίας κι αυτή η εμμονή το τελευταίο διάστημα που αναφέρονται στην κυριαρχία των νησιών και στην αποστρατιωτικοποίηση. Βλέπω μια έμμονη στο συγκεκριμένο θέμα και δεν ξέρω μήπως η Τουρκία έχει αποφασίσει να πάει σε μια κρίση, προσχεδιασμένη κρίση εννοώ. Η Τουρκία είναι πάρα πολύ προσεκτική στις κινήσεις της, προσπαθεί οι κρίσεις να είναι ελεγχόμενες τουλάχιστον αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα, και θα προσπαθήσει αν πάει σε κάτι τέτοιο να επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή θα βρει μια αφορμή για να το κάνει αυτό είτε μια προβοκάτσια είτε τέλος πάντων θα δημιουργήσει μια κατάσταση τέτοια ώστε να αναγκάσει την Ελλάδα να αντιδράσει», υπογράμμισε ο ίδιος.
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου περί ελβετικού τυριού, σημείωσε: «Η ασφάλεια των πληροφοριών είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και θα πρέπει και τα στελέχη να δείχνουν μια ιδιαίτερη προσοχή απλά δεν μου άρεσε που το είπε ο πολιτικός προϊστάμενος. Θα μπορούσε να γίνει κριτική από οποιονδήποτε άλλον αλλά όχι από τον υπουργό Άμυνας. Θα μπορούσε ο υπουργός να το συζητήσει με τους αρχηγούς των επιτελείων αλλά δεν χρειαζόταν νομίζω η αναφορά αυτή να γίνει».
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μιλάνε αρκετά στο στράτευμα, ανέφερε: «Μιλάνε αρκετά και δεν πρέπει να μιλάνε. Εάν πράγματι ο βουλευτής αυτός ο οποίος αναφέρετε τα έμαθε από κάποιο στέλεχος πρέπει να λάβουμε υπόψη κι αυτή την εξάρτηση που υπάρχει ανάμεσα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα κόμματα. Η ασφάλεια των πληροφοριών είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντική και θα πρέπει αυτό το πράγμα να το ενστερνιστούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως αλλά και οι πολίτες γιατί και οι πολίτες μεταφέρουν πληροφορίες δηλαδή κάποιος που είναι στην περιοχή ξέρει τι γίνεται με τις μονάδες και που βρίσκονται και τα όπλα».