Ανατροπή στην υπόθεση της Πάτρας: Στην τελική ευθεία τα πορίσματα για Μαλένα και Ίριδα
Τα επόμενα 24άωρα, ίσως ακόμα και την Τετάρτη, θα κατατεθεί το ιατροδικαστικό πόρισμα που θα ανοίξει νέο κύκλο ερευνών και καταθέσεων.
Συγκλονισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις ραγδαίες εξελίξεις της υπόθεσης θανάτου των παιδιών από την Πάτρα. Ανατροπή παίρνει η υπόθεση σχετικά με τους θανάτους της Μάλενας και της Ίριδας, με το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογριά να επιβεβαιώνει τις υποψίες, ότι ο θάνατος των μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα οφείλεται σε ανθρωποκτονία.
«Δεν έχουν προκύψει ιστοπαθολογικά ευρήματα τα οποία να αναδεικνύουν κάποιο παθολογικό αίτιο θανάτου, θεωρώ ότι οι δύο θάνατοι, της Μαλένας και της Ίριδας θα αποδοθούν σε ανθρωποκτονία», δήλωσε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.
Τα νέα στοιχεία, η επανεξέταση ιστοπαθολογικών ευρημάτων και οι νέες τοξικολογικές εκθέσεις, στις οποίες δεν ανιχνεύθηκαν ύποπτες ουσίες, εξετάστηκαν ενδελεχώς, συνδυαστικά και υπό νέο πρίσμα από τους έμπειρους ιατροδικαστές. Τα επόμενα 24άωρα, ίσως ακόμα και την Τετάρτη, θα κατατεθεί το ιατροδικαστικό πόρισμα που θα ανοίξει νέο κύκλο ερευνών και καταθέσεων.
«Εφόσον οι τοξικολογικές είναι αρνητικές, οι ιστοπαθολογικές θα έχουν βγει ήδη οπότε, το να καταλήξουμε στο συμπέρασμα είναι θέμα ημερών και φυσικά το πόρισμα το θεωρούμε πανέτοιμο τα επόμενα 24άωρα», συμπλήρωσε ο κ. Γαλεντέρης.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του Live News, το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογριά θα κάνει λόγο για:
- Για κοινή αιτία θανάτου στα δυο κοριτσάκια,
- Για αρνητικές τοξικολογικές εξετάσεις,
- Για μη παθολογικά αίτια,
- Ενώ τα ιστοπαθολογικά ευρήματα που έριξαν φως στις αιτίες θανάτου της Μαλένας και της Ιρίδας, καταδεικνύουν ασφυκτικό θάνατο.
«Ο μηχανισμός έτσι όπως τον βλέπω εγώ, στα ιστοπαθολογικά τα μέχρι τώρα, ο ασφυκτικός θάνατος ταιριάζει πάρα πολύ για τον θάνατο της Ίριδας. Της Μαλένας θεωρώ ότι περιμένουμε να δούμε τα καινούργια ιστοπαθολογικά τα οποία ενδεχομένως να προστεθούν στα προηγούμενα και να καταλήξουμε και εκεί σε κάποιο παρόμοιο συμπέρασμα», δήλωσε ο ιατροδικαστής.
Τα φάρμακα τα έδινε η μητέρα, μέχρι που άλλαξε η οδηγία
Την ίδια ώρα, η εκπομπή Live News αποκάλυψε τι ανάφερε στις αρχές, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Παίδων, για την χορήγηση των φαρμάκων της Τζωρτζίνας. Την ημέρα που το κοριτσάκι έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο, η μητέρα ζήτησε να χορηγεί η ίδια τα φάρμακα της γαστροστομίας της 9χρονης κόρης της.
«Πήγα στη μαμά και τη ρώτησα αν είχε μαζί της τα φάρμακα που θα χορηγούνταν από τη γαστροστομία. Μου είπε ότι τα είχε και η δεύτερη ερώτηση που της έκανα ήταν αν ξέρει να χορηγεί αυτά τα φάρμακα από τη γαστροστομία. Μου απάντησε ότι ήξερε να τα χορηγεί και συγκεκριμένα μου είπε: «εγώ τα δίνω στο σπίτι». Το ότι αφήνουμε τους γονείς να χορηγούν οι ίδιοι κάποια φάρμακα στα παιδιά τους είναι μια κοινή πρακτική, κάτι που το κάνουμε. Ο λόγος είναι γιατί συνήθως πρόκειται για παιδιά που ακολουθούν μια μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή, η οποία δίνεται και στο σπίτι. Επίσης επιτρέπουμε στους γονείς να χορηγούν την αγωγή όταν είμαστε σίγουροι ότι ξέρουν πώς να το κάνουν. Ποτέ όμως δεν επιτρέπουμε στους γονείς χορήγηση ενδοφλεβίων φαρμάκων», δήλωσε η νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Παίδων.
Γιατρός και νοσηλευτές συμφώνησαν να χορηγεί η κατηγορουμένη τα φάρμακα του παιδιού, ενώ σύμφωνα με την νοσηλεύτρια στο νοσηλευτικό δελτίο του παιδιού αναγραφόταν «τα δίνει η μητέρα» κάθε φορά που η Πισπιρίγκου έδινε η ίδια τα φάρμακα της Τζωρτζίνας μέσω της γαστροστομίας.
«Σε συνεννόηση με τον γιατρό, αποφασίσαμε ότι τα φάρμακα από τη γαστροστομία θα τα χορηγεί η μητέρα. Το ότι τα φάρμακα από τη γαστροστομία θα τα χορηγεί η μητέρα, γράφτηκε και στην κάρτα φαρμάκων του παιδιού, και αν δεν κάνω λάθος το έγραψα και στο νοσηλευτικό δελτίο του παιδιού. Αναλυτικά τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στην Τζωρτζίνα, οι ποσότητες, η οδός χορήγησης, η ημερομηνία και ποιος από το νοσηλευτικό προσωπικό της τα χορήγησε, φαίνονται αναλυτικά στον ιατρικό της φάκελο».
Ωστόσο ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν καταλήξει το 9χρονο κοριτσάκι, η οδηγία άλλαξε και στις 28/9 αποφασίστηκε, η Πισπιρίγκου να μην χορηγεί πλέον η ίδια τα φάρμακα του παιδιού, αλλά να δίνονται από τις νοσηλεύτριες.
«Το Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, κατά την παραλαβή των ασθενών, ενημερώθηκα ότι η Τζωρτζίνα το προηγούμενο βράδυ (28/1) είχε κάνει κάποιο επεισόδιο ταχυκαρδίας και ότι είχε πυρετό, αλλά εκείνη την ώρα ήταν απύρετη. Επίσης ενημερώθηκα από τις νοσηλεύτριες της βραδινής βάρδιας, ότι η γιατρός είχε δώσει εντολή τα φάρμακα της γαστροστομίας να χορηγούνται πλέον από εμάς και όχι από τη μητέρα», συμπλήρωσε η νοσηλεύτρια.
Σημειώνεται πως το πρωί του Σαββάτου, μέχρι το μεσημέρι που έφυγε η νοσηλεύτρια, όπως λέει «είχε την έννοια της στην Τζωρτζίνας», παρακολουθώντας συχνά την μικρούλα να είναι ήρεμη στο κρεβάτι. Τίποτα δεν προμήνυε ότι 10 λεπτά μετά το τέλος της βάρδιας της και την αναχώρηση της από το νοσοκομείο, το κοριτσάκι θα έφευγε από τη ζωή, με την ίδια να ξεσπάει σε κλάματα όταν το έμαθε.