Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις «κόκκινες» περιοχές - Πού έχουν εντοπιστεί στην Αττική
Αρκετοί είναι οι πολίτες που αποφεύγουν το μπάνιο στις παραλίες που έχουν εντοπιστεί μωβ μέδουσες.
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές ακτές, καθώς μωβ μέδουσες έχουν βρεθεί στο Ιόνιο Πέλαγος, το Αιγαίο, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, τον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες, αλλά και στον Αργοσαρωνικό.
Πλέον, έχουν εντοπιστεί και σε πολλές παραλίες της Αττικής. Πληθυσμοί μωβ μέδουσας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τον Άγιο Κοσμά, τη Γλυφάδα, την Ανάβυσσο, τη Βάρη, τη Βουλιαγμένη και τη Σαρωνίδα.
Μωβ μέδουσες: Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος
Σε περίπτωση τσιμπήματος υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε.
«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε, για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», είναι οι οδηγίες που έδωσε ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου, στον ΣΚΑΪ
Υπογράμμισε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.
Το κιτ πρώτων βοηθειών που πρέπει να έχετε μαζί
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα κιτ πρώτων βοηθειών για την παραλία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ενδεχόμενο τσίμπημα μέδουσας:
- Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική)
- Ένα τσιμπιδάκι
- Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης)
- Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό)
- Αντιισταμινικό χάπι
- Κάποια κορτιζονούχα κρέμα.