Οι τουρκικές προκλήσεις ολοένα και κλιμακώνονται κατά τις τελευταίες ημέρες τόσο με δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί , αλλά και αξιωματούχων της Άγκυρας όσο και μέσω των εγχώριων ΜΜΕ.

Το ανιστόρητο παραλήρημα με τους «χάρτες» που δείχνουν την Κρήτη καθώς και νησιά του Αιγαίου υπό τουρκική κυριαρχία προκάλεσε, όπως θα ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση της Αθήνας, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα και καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να πάρει θέση για τον «χάρτη Μπαχτσελί» .

Αν και η Αθήνα φαίνεται ψύχραιμη στις νέες τουρκικές προκλήσεις, το σίγουρο είναι πως ο Μπαχτσελί κατάφερε να δυναμιτίσει εκ νέου το κλίμα και όλα τελούν υπό αναμονή για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ελληνοτουρκικά ζητήματα εντός του καλοκαιριού.

«Σιγή ιχθύος» από πλευράς Ερντογάν

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για τον «χάρτη Μπαχτσελί», ενώ σιωπή επικρατεί και από το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Υπενθυμίζεται ότι την αφορμή για την εκ νέου διατύπωση ακραίων θεωριών και σεναρίων έδωσε ο «χάρτης Μπαχτσελί» που δώρισε στον ακροδεξιό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων και παρουσιάζει τα μισά νησιά του Αιγαίου καθώς και την Κρήτη να ανήκουν στην τουρκική επικράτεια.

Επιμένουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Πληθώρα τουρκικών δημοσιευμάτων συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα του τουρκικού δικτύου TR Haber, που υποστηρίζει πως τα 3/4 της Κρήτης, ανήκουν στην Τουρκία και πως μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά.
Σημειώνεται δε ότι τόσο η παρουσία της Ελλάδας στο νησί όσο και των ΗΠΑ είναι παράνομη. Στην ιστοσελίδα δημοσιεύονται οι θέσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού και γεωπολιτικού – στρατιωτικού αναλυτή Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος πρώτος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα τα 3/4 της Κρήτης.

Η Κρήτη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά στο Αιγαίο παρέμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου. Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε αδιευκρίνιστο έναν αιώνα μετά τον πόλεμο. Ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Όπως ισχυρίζεται το άρθρο «η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». Αυτά τα «συμμαχικά κράτη» που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί».

Το άρθρο υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Κρήτη «που ουσιαστικά βρισκόταν υπό ελληνική κατοχή, έχει μετατραπεί σε φρούριο των ΗΠΑ, ειδικά τα τελευταία χρόνια». Κάνει ακόμα λόγο για «γενοκτονία κατά των Τούρκων, που αποτελούσαν το ήμισυ του πληθυσμού του νησιού» από τους Έλληνες σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει ίχνος Τούρκων στην Κρήτη, η οποία ήταν μια τουρκική γη που χρησίμευε ως γέφυρα μεταξύ Ανατολίας και Αφρικής μέχρι τα τέλη του 1800». Χαρακτηρίζει δε ως «μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που διέπραξαν οι Έλληνες κατά τη γενοκτονία στο νησί ήταν η Σφαγή του Λασιθίου».

Η θεωρία Γιαλίμ

Ο Γιαλίμ, δε υποστηρίζει πως τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία και αφήνει στην ελληνική δικαιοδοσία το νομό Χανίων, παρερμηνεύοντας προκλητικά τις Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913.
Ισχυρίζεται ότι στη Συμφωνία του Λονδίνου δεν υπάρχει άρθρο που να αναφέρει ότι η Κρήτη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα δόθηκε το 1/4 της Κρήτης. Τα 14 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι γύρω από το νησί συνεχίζουν να είναι υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους».