Θεσμικό» τείχος προστασίας γύρω από τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου , που δίκασαν τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θέτουν αρμόδιοι φορείς μετά τις σκληρές επιθέσεις που δέχονται, με απειλές ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα, για την παραμονή, υπό όρους, εκτός φυλακής του Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι την έκδοση απόφασης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Κι αυτό διότι οι αναταράξεις από την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου να χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του Δημήτρη Λιγνάδη μετά την κατά πλειοψηφία καταδίκη του, για δύο βιασμούς 17χρονων, συνεχίζονται και, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα ακόμα και κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων ανά την επικράτεια, με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να έχει ζητήσει να διαβάζεται ψήφισμα-καταδίκη της δικαστικής κρίσης, αλλά και μέσω επικριτικών και προσβλητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση της Ενωσης Δiκαστών και Εισαγγελέων, η οποία με δύο σκληρές ανακοινώσεις της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το στήσιμο λαϊκών δικαστηρίων και απέδωσε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε βάρος της προέδρου και των άλλων μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου σε πολιτικές σκοπιμότητες. «Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημόσια και υποκινούμενη για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της προσωπικότητας της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, καθώς και των υπολοίπων δικαστών της συνθέσεως, που επί σειρά ετών κοσμούν την Ελληνική Δικαιοσύνη με την εξαίρετη νομική τους κατάρτιση, το ακέραιο ήθος και την ευσυνειδησία τους και οι οποίοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο κατ’ εξακολούθηση συκοφαντικών επιθέσεων, που συνοδεύονται από έμμεσες προτροπές ακόμα και τέλεσης πράξεων βίας σε βάρος τους», ανέφερε η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας στη δεύτερη -δριμεία- ανακοίνωσή της για την υπόθεση Λιγνάδη.

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ο οποίος με ψήφισμά του καταδίκασε τα φαινόμενα «ποινικού λαϊκισμού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς και «οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού της δικαστικής κρίσης σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι καταδικαστέα, ιδίως όταν προέρχεται
από πρόσωπα με θεσμικό ρόλο». Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας, με συνεχόμενες ανακοινώσεις του δήλωσε πεπεισμένος πως ο εντολέας του θα αθωωθεί στο Εφετείο.

Η αντιπαράθεση 

Η κόντρα για τη δικαστική κρίση έφτασε και σε πολιτικό επίπεδο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στην υπόθεση Λιγνάδη, να καλεί από το βήμα της Βουλής η αντιπαράθεση «να μην καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας». Προηγήθηκαν ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που ασκούσαν κριτική στη δικαστική κρίση, επισημαίνοντας ότι ένας καταδικασμένος για βιασμούς ανηλίκων δεν μπορεί να βγαίνει με αναστολή. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για μια στυγνή προσπάθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικής εκμετάλλευσης μιας δικαστικής και ποινικής υπόθεσης» και πρόσθεσε ότι «είναι μια προσπάθεια που πλήττει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» και αποτελεί «ανευθυνότητα, λαϊκισμό και δημαγωγία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1, εξήγησε από την πλευρά του ότι τον Νοέμβριο του 2021 ψηφίστηκε η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την οποία καθιερώθηκε η επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τον βιασμό ανηλίκου χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Εάν εφαρμοζόταν αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και όχι ευμενέστεροι νόμοι ανάλογα με τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος δεν θα υπήρχε δυνατότητα αποφυλάκισης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Τα επόμενα βήματα

Η απόφαση και τα πρακτικά του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχουν ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Μαρίας Γκανέ, η οποία μελετά το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης στη δικαστική κρίση. Η εισαγγελέας Εφετών έχει ζητήσει και αναλυτική αναφορά από τον εισαγγελέα της έδρας, Κωνσταντίνο Κούντρια, στην οποία να περιλαμβάνονται οι προτάσεις επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους. Οπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στα «Π», η εισαγγελέας Εφετών μπορεί να ασκήσει έφεση στην κατά πλειοψηφία απαλλαγή του Δημήτρη Λιγνάδη με 5-2 για έναν βιασμό και στο ύψος των ποινών που του επιβλήθηκαν, καθώς στη μία περίπτωση το δικαστήριο τον καταδίκασε στην κατώτατη προβλεπόμενη ποινή των πέντε ετών.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους νομικούς κύκλους, η έφεση, βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεν μπορεί να αφορά τη χορήγηση ανασταλτικού χαρακτήρα στην έφεση. Παρέμβαση σε αυτό το σκέλος μπορεί να κάνει μόνο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την άσκηση αναίρεσης.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 23/7