Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου από τον θάνατο του «μεγάλου» μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ήταν πέρσι τον Σεπτέμβριο. Επτά ημέρες, αφότου ο Μίκης Θεοδωράκης -ένας ζωντανός μύθος που πέρασε στη σφαίρα της αθανασίας- άνοιξε τα φτερά του και πέταξε ψηλά, επέστρεψε στην κρητική γη, όπου μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με τραγούδια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, πραγματοποιήθηκε η κηδεία του από το νεκροταφείο στο Γαλατά Χανίων.

Οι στιγμές ήταν μοναδικές, καθώς πάνω από τον τάφο του Μίκη, την ώρα της ταφής, μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν μεγάλες επιτυχίες του κορυφαίου δημιουργού.

Λίγο πριν αποχαιρετήσουν για πάντα τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, με μουσικά όργανα πάνω από τον τάφο τραγούδησαν ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά.

Η αντιπρόεδρος της Σερβίας έριξε στον τάφο του εκλιπόντος μια «χούφτα» σερβικής γης.

Η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα, ενώ το φέρετρο συνόδευσαν μέλη της οικογένειάς του. Στο νεκροταφείο παρέστη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο.

Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή.

Νωρίτερα, σε κλίμα συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «Τον ανδρειωμένο μην τον κλαις» και αξέχαστες μελωδίες του, φωνάζοντας «αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποίου μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη ήταν τοποθετημένο το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, που του απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού, τραγούδησε το «παλικάρι», που είχε αποδώσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ κατέληξε με την εξής φράση: «Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων μα περισσότερο στη δική μου καρδιά».

Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως αυτός είχε επιλέξει θα «αναπαυθεί» αιώνια στο κοιμητήριο του χωριού του για να αγναντεύει για πάντα τα υπερήφανα Λευκά Όρη και τον απέραντο κάμπο των Χανίων.

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη. 

«Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι πάντα εδώ. Θα είναι για πάντα εδώ, το έργο του αθάνατο. Ένας μεγάλος Έλληνας, ένας μεγάλος μουσουργός», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τον αποχαιρετούμε σήμερα, όπως του αξίζει. Τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα του 20ου αιώνα. Τα τραγούδια του θα τα σιγοψιθυρίζουμε και θα τα τραγουδάμε, εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου, του σπουδαίου, του μοναδικού, Έλληνα της Ρωμιοσύνης» προσέθεσε.

mi