Θεμιστοκλέους στα Παραπολιτικά 90,1: Το 50% των πολιτών της χώρας έχει εγγραφεί στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
Διευκρινίσεις από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας
Επιπλέον, είπε πως υπάρχουν κενές θέσεις σε όλη την επικράτεια εκτός από περιοχές, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
«Μειωμένη συμμετοχή»
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι είναι μειωμένη η συμμετοχή των γιατρών και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα το ζήτημα θα λυθεί. Σημείωσε, μάλιστα, πως στο θεσμό εντάσσονται ειδικότητες και δεν χρειάζεται οι πολίτες να εγγράφονται σε γιατρό που είναι μακριά ή δεν τους ικανοποιεί.Αναλυτικά η συνέντευξη
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή:
Για το θεσμό του προσωπικού γιατρού: Αυτή τη στιγμή έχει εγγραφεί το 50% σχεδόν της χώρας, έχουμε 4 εκατομμύρια 200 χιλιαδες εγγραφές περίπου. Υπάρχουν κενές θέσεις σε όλη την επικράτεια εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιοχές μια από αυτές είναι η Αττική, η πόλη της Θεσσαλονίκης και αυτό οφείλεται στη μειωμένη συμμετοχή των γιατρών. Για να αντιμετωπιστεί αυτό έχουμε κάνει κάλεσμα στους γιατρούς ειδικοτήτων για να ενταχθούν.
Για τη μειωμένη συμμετοχή των γιατρών: Είναι εν μέρει οικονομικό το πρόβλημα, έχουμε αλλάξει τις απολαβές και έχουμε δώσει πολύ υψηλότερες αμοιβές από αυτές που δίνονταν στο παρελθόν. Ένας γιατρός παίρνει μεταξύ 70 και 80 χιλιάδων ευρώ το χρόνο από τη στιγμή που έχει 2.000 εγγεγραμμένους... βγαίνει ένα πολύ υψηλό ποσό με βάση τους μισθούς και τις αμοιβές οι οποίες δίνονται στην Ελλάδα. Μας λείπουν πολύ συγκεκριμένοι γιατροί γιατί αλλάζουμε και για να αλλάξει κάτι χρειάζεται αλλαγή και στη νοοτροπία και των πολιτών και των γιατρών. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος οι γιατροί θα πειστούν στο να ενταχθούν στο σύστημα και δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Βήμα –βήμα θα χτιστεί και αυτό. Έχουμε βγάλει ανακοίνωση στην Αθήνα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί να μην εγγράφονται οι πολίτες. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί πρόστιμο σε έλληνα πολίτη που δεν έχουμε δώσει εμείς τη δυνατότητα να εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό στην περιοχή του. Κάποιος που θα γραφτεί στον προσωπικό γιατρό δεν θέλουμε να γραφτεί λόγω του προστίμου, αυτή τη στιγμή είναι μια δωρεάν παροχή, αλλάζουμε την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, μια παροχή που ξεπερνάει τα παραδοσιακά της διάγνωσής και της θεραπείας μπαίνουμε σε πρόληψη και αγωγής υγείας και για αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει αυτό από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και πολιτών και γιατρών για να γίνει αυτό. Το πρόστιμο έχει ανασταλεί σε όλη τη χώρα. Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που έχουμε αυτή την υψηλή συμμετοχή. Η χώρα μας σε καμία προσπάθεια στο παρελθόν δεν ξεπέρασε το 15%. Όλα θα μπούνε σε μια σειρά έτσι ώστε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, για να το οριοθετήσω θα μας πάρει από 6 μήνες με ένα χρόνο για να μπορέσουμε να φτιάξουμε όλο αυτό το επιχειρησιακό- διοικητικό τμήμα για να βελτιώσουμε την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Για το ότι δεν υπάρχει όριο στην επισκεψιμότητα των ασθενών: Δεν υπάρχει όριο επισκεψιμότητας στους ασθενείς αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς θα παρακολουθήσουμε και αν αυτό αυξάνει τα ραντεβού σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μην εξυπηρετούνται άλλοι τότε θα οριοθετηθεί. Αυτή τη στιγμή δεν επηρεάζει την εξυπηρέτηση του πολίτη ούτε την υπηρεσία του γιατρού ώστε να βάλουμε όριο στην επισκεψιμότητα. Δεν χρειάζεται να γράφονται οι πολίτες σε γιατρό που είναι μακριά ή που δεν τους ικανοποιεί. Θα μπουν γιατροί, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη αρχίσει, έχουν ενταχθεί ειδικότητες στο ρόλο του προσωπικού γιατρού οι οποίοι θα φέρουν περισσότερους γιατρούς. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα ούτε ξυπνήσαμε και σχεδιάσαμε ένα σύστημα μεταξύ μας, καταρχήν στη χώρα μας αυτό είναι οριοθετημένο εδώ και 40 χρόνια αλλά κανείς δεν μπόρεσε να το κάνει απλώς δεν το γνωρίζει ο κόσμος. Εφαρμόζουμε με πολύ μικρές αλλαγές μια συμφωνία που εφάρμοσαν πάρα πολλές κυβερνήσεις προς τα πίσω για να γίνει. Δεύτερον είναι ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το αν κάποιος το ονομάζει «κόφτη» και βάζοντας όλα αλλά τα οποία μας οδηγούν στο να μην αλλάξουμε γιατί όλες οι παρατηρήσεις είναι στο να μην αλλάξουμε το να υπάρχει ένας θεσμός της Πρωτοβάθμιας γιατί είπατε «να μην καταλήγουμε όλοι στα νοσοκομεία», για να μην καταλήγουμε όλοι στα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να είναι πριν από τα νοσοκομεία αλλά με το που πάμε να φτιάξουμε αυτό που είναι πριν από τα νοσοκομεία κάποιος μας λεει «πάτε να φτιάξετε κόφτη». Θα πρέπει να αποφασίσουμε σε αυτή τη χώρα τι θέλουμε.