Φοιτητές Πολυτεχνείου Κρήτης: «Πρωτοετείς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές λόγω έλλειψης στέγης»
6.500 ενεργοί φοιτητές αλλά μόνο 284 δωμάτια στη φοιτητική εστία.
Οι περιπτώσεις φοιτητών που εισάγονται στο Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά κάνουν διακοπή σπουδών εξ αιτίας της αδυναμίας εξασφάλισης στέγης δεν είναι λίγες.
Με 6.500 ενεργούς φοιτητές, τα 284 δωμάτια στη φοιτητική εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων φοιτητών. Φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά με την εκτίναξη της ζήτησης τουριστικών καταλυμάτων, η εξασφάλιση φοιτητικής στέγης έχει εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα και την ίδια στιγμή η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης ενέταξε στα κριτήρια χορήγησης εστιών την αριστεία.
Σύμφωνα με το neakriti.gr, η φοιτητική εστία διαθέτει μετά και την ανέγερση νέων κτισμάτων 284 δωμάτια, σήμερα μένουν σε αυτά 187 φοιτητές και 20 θέσεις θα διατεθούν με κριτήρια αριστείας. Άλλες 77 παραμένουν κενές καθώς δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί οι αιτήσεις πρωτοετών και επιπλέον τα μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου Εστίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος καταγγέλλουν πως «η πρυτανική αρχή κρατά κλειστά δωμάτια προκειμένου να τα διαθέσει σε πρυτάνεις ή καθηγητές που θα είναι ομιλητές σε συνέδρια».
Η λύση της φοιτητικής εστίας αφορά μόλις στο 5% του συνόλου των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης
Φοιτητές που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας λύση στο οξυμμένο πρόβλημα στέγης, μιλούν για δεκάδες πρωτοετείς που αναγκάζονται να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους, κάνοντας ακόμη και διακοπή σπουδών. Ο Νικόλαος Κουτσιούμης τριτοετής φοιτητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μιλά για πολλούς νέους που φθάνουν στα Χανιά με τους γονείς τους και μετά από μάταιη αναζήτηση σπιτιού παίρνουν απόφαση να φύγουν προκειμένου να εργαστούν στον τόπο τους και να έρθουν τον επόμενο χρόνο.
«Ακούμε πολλές φορές γονείς να λένε “δεν μπορούμε να σε σπουδάσουμε γιατί θα πεινάσουμε ή θα σε σπουδάσουμε κι ας πεινάσουμε”», είπε ο Νικόλαος Κουτσιούμης, περιγράφοντας το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Η δε λύση της φοιτητικής εστίας αφορά μόλις στο 5% του συνόλου των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης!
Το 2020 η πρυτανική αρχή πρόσθεσε ακαδημαϊκά κριτήρια στα οικονομικά και κοινωνικά για τη χορήγηση δωματίων στην εστία. Φέτος, όπως καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. «Είκοσι δωμάτια δίνονται με όρους επιβράβευσης και όχι με όρους κοινωνικής ανάγκης» σημείωσε ο Κωνσταντίνος Αποστόλου εκπρόσωπος του Συλλόγου.
«Αντί δηλαδή να πάρουν υπόψη τη συνολική κατάσταση που επηρεάζει έναν φοιτητή με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, η πλειοψηφία των οποίων αναγκάζονται να δουλέψουν, το κατά πόσο απρόσκοπτα μπορεί να σπουδάσει, αλλά και την δυσκολία των σχολών, αντιμετωπίζουν την φοιτητική μέριμνα με όρους business, ανοίγουν τον δρόμο για να μπουν νέα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια των φοιτητών να σπουδάσουν» τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εστίας.
Από τη μια η έλλειψη διαμερισμάτων για ενοικίαση στην πόλη λόγω τουριστικής εκμετάλλευσης κι από την άλλη οι ελάχιστες θέσεις στη φοιτητική εστία, δεν αφήνουν περιθώρια ομαλής έναρξης σπουδών. Ακόμη κι αν κάποιες οικογένειες έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν έως και 500 -600 ευρώ για το ενοίκιο του παιδιού τους, δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια για ενοικίαση.
Τι ζητά ο Σύλλογος Φοιτητών Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ο Σύλλογος Φοιτητών Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης συνεχίζει τις κινητοποιήσεις ζητώντας μεταξύ άλλων:
- 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν.
- Οι εστίες να δίνονται με οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια και όχι ως έπαινος αριστείας.
- Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανακαίνιση των παλιών εστιών και να αξιοποιηθούν τα κτήρια που έχει στην ιδιοκτησία του το Πολυτεχνείου Κρήτης.
Οι φοιτητές ζητούν ακόμη κατάργηση των δημοτικών τελών, μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, δωρεάν σίτιση, ίντερνετ για όλους τους φοιτητές, δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
Πηγή: neakriti.gr