ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γκάγκα στα Παραπολιτικά 90,1: Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ εισάγει νέα πράγματα
Ανέφερε μεταξύ άλλων, πως δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης των γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία
«Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ εισάγει νέα πράγματα»,
δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Ανέφερε μεταξύ άλλων, πως δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης των γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία, για παράδειγμα στα νησιά που αν και προκηρύσσονται θέσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον γιατρών να μπουν στο σύστημα υγείας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις της
Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία: Το νομοσχέδιο εισάγει κάποια νέα πράγματα. Το ένα είναι ότι δίνει στους νέους αποφοίτους της ιατρικής τη δυνατότητα εξάμηνης άσκησης σε νοσοκομεία που δίνουν ειδικότητα, με βάση τις αδειοδοτήσεις του κεντρικού συμβουλίου υγείας, σε κλινικές του παθολογικού τομέα και παράλληλα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ώστε να υπάρχουν για πρώτη φορά για 6 μήνες ως αυτόνομοι γιατροί που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν, που μπορούν να δουν τον άρρωστο και να έχουν την ευθύνη του αρρώστου αλλά είναι σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και κάτω από την επίβλεψη ανθρώπων που είναι πολλά χρόνια έμπειροι γιατροί. Αυτό θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική νέα τροποποίηση, θα λειτουργήσει καταρχήν πιλοτικά με εθελοντές, με όποιους αποφοίτους της ιατρικής το προτιμούν, θα τελειώνουν αυτό το εξάμηνο, θα πιστοποιούνται, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε και θα μπορούν να πάνε μετά ένα εξάμηνο σε ένα αγροτικό όπου και ο κόσμος θα είναι πιο ασφαλής και οι ίδιοι θα αισθάνονται καλύτερα.
Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι έχουμε, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία και σε μέρη που πολλές φορές είναι νησιά και τουριστικοί προορισμοί όπως Κως, Σαντορίνη, Κέρκυρα θέσεις που προκηρύσσονται και δεν υπάρχει επιθυμία των γιατρών να μπουν στο σύστημα εδώ δίνουμε τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος άνθρωπος που θέλει να μετακινηθεί σε αυτά τα νησιά μπορεί να δουλεύει τρεις μέρες μέσα στο νοσοκομείο, να κάνει τον αριθμό των εφημεριών που του αντιστοιχούν, να βλέπει τους ασθενείς και να εξυπηρετεί τον πληθυσμό του νησιού αλλά παράλληλα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει πολύς τουρισμός να μπορεί να έχει και η δυνατότητα του ελεύθερου έργου. Είναι πολύ σημαντικό γιατί οι περιοχές αυτές έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό τουριστών που από κάποιον πρέπει να εξυπηρετηθούν και είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να εξυπηρετούνται και από τους ιδιώτες γιατρούς που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και από γιατρούς του δημοσίου συστήματος. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα καλό μέτρο γιατί σε πάρα πολλά από αυτά τα μέρη υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί εμείς θέλουμε να δυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να μπορούμε να έχουμε περισσότερους γιατρούς μέσα στα νοσοκομεία. Και το τρίτο είναι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ και που δεν κάνουν απλώς την πρωινή τους δουλειά αλλά συμμετέχουν και στην πρωινή δουλειά και θέλουμε να κάνουμε απογευματινά χειρουργεία και να βελτιώσουμε και να βοηθήσουμε τις ώρες λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου, αν λοιπόν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που μας βοηθούν και που τους θέλουν οι ασθενείς και θέλουν να τους βρουν να έχουν τη δυνατότητα μια φορά την εβδομάδα, ένα απόγευμα ή δύο απογεύματα την εβδομάδα να μπορούν να δουν και σε άλλο χώρο αυτούς τους ασθενείς εφόσον οι ασθενείς το επιλέξουν εφόσον οι ίδιοι το επιλέξουν. Ουσιαστικά δηλαδή κρατάμε όλο το δημόσιο σύστημα όπως έχει, πλήρως την πρωινή λειτουργία την οποία παρακολουθούμε και πάρα πολύ στενά, λίστες χειρουργείων, ιατρεία, στεφανιογραφίες οτιδήποτε χρειάζονται οι ασθενείς, δεν μειώνεται τίποτα ίσα -ίσα θέλουμε να δουλεύει ακόμα περισσότερο, δίνουμε επίσης την επιλογή που υπήρχε μέχρι τώρα για τα απογευματινά ιατρεία να πάει ο ασθενής και να δει το δικό του γιατρό με δική του επιλογή και δίνοντας κάποια αμοιβή, το ίδιο να γίνεται και για τα χειρουργεία.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι θέλουν οι ασθενείς, αν οι ασθενείς θέλουν περισσότερες επιλογές είμαστε εκεί για να το κάνουμε. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχουν ασθενείς που προτιμούν περισσότερες επιλογές και να πω ξανά ότι δεν υποχρεώνουμε κανέναν να δουλέψει πέρα από τις ώρες που δουλεύει αυτή τη στιγμή ένας γιατρός στο ΕΣΥ. Πρωινό ωράριο, απογευματινά ιατρεία αν τα έχει επιλέξει, απογευματινά χειρουργεία αν τα επιλέξει και τις εφημερίες που οφείλει να κάνει μέσα σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτά είναι ότι επιλέξει, αν θέλει κάποιος να το κάνει είναι δική του επιλογή. Είναι μια παραπάνω επιλογή που δίνουμε σε όποιον θέλει, δεν υποχρεώνεται κανένας γιατρός του ΕΣΥ να κάνει έστω και αυτό το περιορισμένο ελεύθερο επάγγελμα ή και αν δεν θέλει να κάνει απογευματινά χειρουργεία ή και απογευματινά ιατρεία. Ποτέ δεν υποχρεώσαμε ούτε τώρα υποχρεώνουμε άρα δίνουμε απλώς μια παραπάνω επιλογή.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών: Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ο κ.Πατούλης μας είπε ότι το ελληνικό κράτος ξοδεύει περίπου 300 χιλιάδες € για κάθε απόφοιτο ιατρικής. Νομίζω ότι πολλοί λίγοι συνάδελφοι έχουν κάνει επενδύσεις για τα ιατρεία τους περισσότερες από αυτές που έχει κάνει το ελληνικό κράτος για τους γιατρούς. Δεν απειλείται κανείς, στην Αθήνα ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών έχει 26.000 εγγεγραμμένα μέλη και στο ΕΣΥ είναι 1.860. Θα βγουν όλοι οι συνάδελφοι να κάνουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα ιατρείο πόση επίδραση θα έχει στους υπόλοιπους;
Ερωτηθείσα τι απαντάει στην κριτική ότι θα υπάρξει κόσμος που θα «ψαρέψει» πελατεία στα δημόσια νοσοκομεία και θα ωθεί τον κόσμο να χειρουργηθεί ιδιωτικά και θα ενισχυθεί το «φακελάκι»: Εδώ μιλάμε για την ηθική των ιατρών, δεν δέχομαι καταρχήν ότι οι ιατροί δεν είναι ηθικοί άρα εάν εγώ θέλω να δουλέψω στο δημόσιο σύστημα υγείας και να εξυπηρετήσω τους έλληνες ασθενείς θα το κάνω, εάν δεν θέλω να το κάνω δεν θα μου το απαγορεύσει ούτε ο κανόνας ούτε τίποτα. Δηλαδή αν θέλω να πάρω φακελάκι, που δεν επιτρέπεται να πάρω φακελάκι, θα το πάρω είτε μου το επιτρέπουν είτε όχι αν είμαι αφιλότιμη . Δεν θεωρώ ότι οι συνάδελφοί μου είναι αφιλότιμοι, δεν θεωρώ ότι θα διώξουν τους ασθενείς θα τους πανε στον ιδιωτικό τομέα και αν έχεις 7 ώρες την ημέρα επί 5 μέρες κάθε εβδομάδα και έχεις και δύο απογευματινά και πας και μια μέρα έξω πόση μεταφορά πελατείας θα κάνεις; Να είμαστε και λίγο πραγματικοί, μιλάμε για πράγματα τα οποία δεν έχουμε δει ας το δούμε. Αν δούμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά είμαστε σε περίοδο διαβούλευσης, ακούμε, θα μπούμε στις επιτροπες της Βουλής ακούμε, αν πράγματι δεν το θέλουν ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί μπορεί να πούμε ότι δεν θα το βάλουμε αλλά είμαστε σε μια περίοδο διαβούλευσης ακούμε όλους και πρέπει να σεβαστούμε τους πάντες.
Ερωτηθείσα αν θα κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: Έχουμε ήδη ξεκινήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκηρύχθηκαν 4.000 θέσεις νοσηλευτών, προκηρύχτηκαν 450 περίπου γιατροί στις επαρχίες. Αλλάζουμε τις κρίσεις των γιατρών για να τις φέρουμε πίσω στο νοσοκομείο που ήταν πάγιο αίτημα των νοσοκομείων και με το που θα τελειώσει αυτό και θα περάσουν οι κρίσεις θα προκηρύξουμε τις υπόλοιπες θέσεις και θέσεις που βγαίνουν off τις ξαναπροκηρύσσουμε. Άρα ναι έχουμε αρκετές θέσεις και έχουμε και θέσεις λοιπού προσωπικού και με την καινούργια χρονιά έχουμε πάλι καινούργιες θέσεις. Έχουμε πολλές θέσεις μόνιμου προσωπικού.
Έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και συζητάμε με όλο τον κόσμο, αυτό που θέλουμε να κάνουμε θέλουμε να είναι καλό για όλους δεν θέλουμε να απειλήσουμε ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους, δεν θέλουμε να απειλήσουμε γιατρούς του ΕΣΥ, θέλουμε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για όποιον το επιλέξει, για όποιον ασθενή το επιλέξει, για όποιον γιατρό το επιλέξει. Αν τα πράγματα δεν δουλεύουν είμαστε εδώ. Από πλευράς υπουργείου θέλουμε πραγματικά καλύτερες υπηρεσίες για κάθε έλληνα ασθενή και θέλουμε τους γιατρούς ευχαριστημένους. Και από πλευράς κυβέρνησης το θέλει ο πρωθυπουργός με δική του παρέμβαση ξεκίνησε το γραφείο Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, με δική του υπογραφή ξεκίνησε ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σαν υπουργείο και σαν κυβέρνηση είναι καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για όλους τους ασθενείς.
Ανέφερε μεταξύ άλλων, πως δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης των γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία, για παράδειγμα στα νησιά που αν και προκηρύσσονται θέσεις δεν υπάρχει ενδιαφέρον γιατρών να μπουν στο σύστημα υγείας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις της
Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία: Το νομοσχέδιο εισάγει κάποια νέα πράγματα. Το ένα είναι ότι δίνει στους νέους αποφοίτους της ιατρικής τη δυνατότητα εξάμηνης άσκησης σε νοσοκομεία που δίνουν ειδικότητα, με βάση τις αδειοδοτήσεις του κεντρικού συμβουλίου υγείας, σε κλινικές του παθολογικού τομέα και παράλληλα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ώστε να υπάρχουν για πρώτη φορά για 6 μήνες ως αυτόνομοι γιατροί που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν, που μπορούν να δουν τον άρρωστο και να έχουν την ευθύνη του αρρώστου αλλά είναι σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και κάτω από την επίβλεψη ανθρώπων που είναι πολλά χρόνια έμπειροι γιατροί. Αυτό θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική νέα τροποποίηση, θα λειτουργήσει καταρχήν πιλοτικά με εθελοντές, με όποιους αποφοίτους της ιατρικής το προτιμούν, θα τελειώνουν αυτό το εξάμηνο, θα πιστοποιούνται, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε και θα μπορούν να πάνε μετά ένα εξάμηνο σε ένα αγροτικό όπου και ο κόσμος θα είναι πιο ασφαλής και οι ίδιοι θα αισθάνονται καλύτερα. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι έχουμε, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία και σε μέρη που πολλές φορές είναι νησιά και τουριστικοί προορισμοί όπως Κως, Σαντορίνη, Κέρκυρα θέσεις που προκηρύσσονται και δεν υπάρχει επιθυμία των γιατρών να μπουν στο σύστημα εδώ δίνουμε τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος άνθρωπος που θέλει να μετακινηθεί σε αυτά τα νησιά μπορεί να δουλεύει τρεις μέρες μέσα στο νοσοκομείο, να κάνει τον αριθμό των εφημεριών που του αντιστοιχούν, να βλέπει τους ασθενείς και να εξυπηρετεί τον πληθυσμό του νησιού αλλά παράλληλα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει πολύς τουρισμός να μπορεί να έχει και η δυνατότητα του ελεύθερου έργου. Είναι πολύ σημαντικό γιατί οι περιοχές αυτές έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό τουριστών που από κάποιον πρέπει να εξυπηρετηθούν και είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να εξυπηρετούνται και από τους ιδιώτες γιατρούς που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και από γιατρούς του δημοσίου συστήματος. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα καλό μέτρο γιατί σε πάρα πολλά από αυτά τα μέρη υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί εμείς θέλουμε να δυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να μπορούμε να έχουμε περισσότερους γιατρούς μέσα στα νοσοκομεία. Και το τρίτο είναι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ και που δεν κάνουν απλώς την πρωινή τους δουλειά αλλά συμμετέχουν και στην πρωινή δουλειά και θέλουμε να κάνουμε απογευματινά χειρουργεία και να βελτιώσουμε και να βοηθήσουμε τις ώρες λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου, αν λοιπόν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που μας βοηθούν και που τους θέλουν οι ασθενείς και θέλουν να τους βρουν να έχουν τη δυνατότητα μια φορά την εβδομάδα, ένα απόγευμα ή δύο απογεύματα την εβδομάδα να μπορούν να δουν και σε άλλο χώρο αυτούς τους ασθενείς εφόσον οι ασθενείς το επιλέξουν εφόσον οι ίδιοι το επιλέξουν. Ουσιαστικά δηλαδή κρατάμε όλο το δημόσιο σύστημα όπως έχει, πλήρως την πρωινή λειτουργία την οποία παρακολουθούμε και πάρα πολύ στενά, λίστες χειρουργείων, ιατρεία, στεφανιογραφίες οτιδήποτε χρειάζονται οι ασθενείς, δεν μειώνεται τίποτα ίσα -ίσα θέλουμε να δουλεύει ακόμα περισσότερο, δίνουμε επίσης την επιλογή που υπήρχε μέχρι τώρα για τα απογευματινά ιατρεία να πάει ο ασθενής και να δει το δικό του γιατρό με δική του επιλογή και δίνοντας κάποια αμοιβή, το ίδιο να γίνεται και για τα χειρουργεία.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι θέλουν οι ασθενείς, αν οι ασθενείς θέλουν περισσότερες επιλογές είμαστε εκεί για να το κάνουμε. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχουν ασθενείς που προτιμούν περισσότερες επιλογές και να πω ξανά ότι δεν υποχρεώνουμε κανέναν να δουλέψει πέρα από τις ώρες που δουλεύει αυτή τη στιγμή ένας γιατρός στο ΕΣΥ. Πρωινό ωράριο, απογευματινά ιατρεία αν τα έχει επιλέξει, απογευματινά χειρουργεία αν τα επιλέξει και τις εφημερίες που οφείλει να κάνει μέσα σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτά είναι ότι επιλέξει, αν θέλει κάποιος να το κάνει είναι δική του επιλογή. Είναι μια παραπάνω επιλογή που δίνουμε σε όποιον θέλει, δεν υποχρεώνεται κανένας γιατρός του ΕΣΥ να κάνει έστω και αυτό το περιορισμένο ελεύθερο επάγγελμα ή και αν δεν θέλει να κάνει απογευματινά χειρουργεία ή και απογευματινά ιατρεία. Ποτέ δεν υποχρεώσαμε ούτε τώρα υποχρεώνουμε άρα δίνουμε απλώς μια παραπάνω επιλογή.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών: Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, ο κ.Πατούλης μας είπε ότι το ελληνικό κράτος ξοδεύει περίπου 300 χιλιάδες € για κάθε απόφοιτο ιατρικής. Νομίζω ότι πολλοί λίγοι συνάδελφοι έχουν κάνει επενδύσεις για τα ιατρεία τους περισσότερες από αυτές που έχει κάνει το ελληνικό κράτος για τους γιατρούς. Δεν απειλείται κανείς, στην Αθήνα ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών έχει 26.000 εγγεγραμμένα μέλη και στο ΕΣΥ είναι 1.860. Θα βγουν όλοι οι συνάδελφοι να κάνουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα ιατρείο πόση επίδραση θα έχει στους υπόλοιπους;
Ερωτηθείσα τι απαντάει στην κριτική ότι θα υπάρξει κόσμος που θα «ψαρέψει» πελατεία στα δημόσια νοσοκομεία και θα ωθεί τον κόσμο να χειρουργηθεί ιδιωτικά και θα ενισχυθεί το «φακελάκι»: Εδώ μιλάμε για την ηθική των ιατρών, δεν δέχομαι καταρχήν ότι οι ιατροί δεν είναι ηθικοί άρα εάν εγώ θέλω να δουλέψω στο δημόσιο σύστημα υγείας και να εξυπηρετήσω τους έλληνες ασθενείς θα το κάνω, εάν δεν θέλω να το κάνω δεν θα μου το απαγορεύσει ούτε ο κανόνας ούτε τίποτα. Δηλαδή αν θέλω να πάρω φακελάκι, που δεν επιτρέπεται να πάρω φακελάκι, θα το πάρω είτε μου το επιτρέπουν είτε όχι αν είμαι αφιλότιμη . Δεν θεωρώ ότι οι συνάδελφοί μου είναι αφιλότιμοι, δεν θεωρώ ότι θα διώξουν τους ασθενείς θα τους πανε στον ιδιωτικό τομέα και αν έχεις 7 ώρες την ημέρα επί 5 μέρες κάθε εβδομάδα και έχεις και δύο απογευματινά και πας και μια μέρα έξω πόση μεταφορά πελατείας θα κάνεις; Να είμαστε και λίγο πραγματικοί, μιλάμε για πράγματα τα οποία δεν έχουμε δει ας το δούμε. Αν δούμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά είμαστε σε περίοδο διαβούλευσης, ακούμε, θα μπούμε στις επιτροπες της Βουλής ακούμε, αν πράγματι δεν το θέλουν ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί μπορεί να πούμε ότι δεν θα το βάλουμε αλλά είμαστε σε μια περίοδο διαβούλευσης ακούμε όλους και πρέπει να σεβαστούμε τους πάντες.
Ερωτηθείσα αν θα κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού: Έχουμε ήδη ξεκινήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκηρύχθηκαν 4.000 θέσεις νοσηλευτών, προκηρύχτηκαν 450 περίπου γιατροί στις επαρχίες. Αλλάζουμε τις κρίσεις των γιατρών για να τις φέρουμε πίσω στο νοσοκομείο που ήταν πάγιο αίτημα των νοσοκομείων και με το που θα τελειώσει αυτό και θα περάσουν οι κρίσεις θα προκηρύξουμε τις υπόλοιπες θέσεις και θέσεις που βγαίνουν off τις ξαναπροκηρύσσουμε. Άρα ναι έχουμε αρκετές θέσεις και έχουμε και θέσεις λοιπού προσωπικού και με την καινούργια χρονιά έχουμε πάλι καινούργιες θέσεις. Έχουμε πολλές θέσεις μόνιμου προσωπικού.
Έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά και συζητάμε με όλο τον κόσμο, αυτό που θέλουμε να κάνουμε θέλουμε να είναι καλό για όλους δεν θέλουμε να απειλήσουμε ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους, δεν θέλουμε να απειλήσουμε γιατρούς του ΕΣΥ, θέλουμε να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για όποιον το επιλέξει, για όποιον ασθενή το επιλέξει, για όποιον γιατρό το επιλέξει. Αν τα πράγματα δεν δουλεύουν είμαστε εδώ. Από πλευράς υπουργείου θέλουμε πραγματικά καλύτερες υπηρεσίες για κάθε έλληνα ασθενή και θέλουμε τους γιατρούς ευχαριστημένους. Και από πλευράς κυβέρνησης το θέλει ο πρωθυπουργός με δική του παρέμβαση ξεκίνησε το γραφείο Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, με δική του υπογραφή ξεκίνησε ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σαν υπουργείο και σαν κυβέρνηση είναι καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για όλους τους ασθενείς.