ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοροναϊός: Τα εμβόλια έσωσαν 39.018 ζωές - Η μελέτη κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων δικαιώνει την τακτική της Πολιτείας
Τι αποκάλυψε το εξαιρετικά επείγον έγγραφο που κατέθεσε ο Θ. Πλεύρης στο ΣτΕ για τους υγειονομικούς
Συντριπτικά υπέρ του πλήρους εμβολιασμού
κατά του νέου κορονοϊού είναι τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία έχει ήδη καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου η Πολιτεία να τεκμηριώσει με απόλυτα στοιχεία την πολιτική της για την παράταση του καθεστώτος αναστολής εργασίας για τους περίπου 2.150 ανεμβολίαστους υγειονομικούς της χώρας. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάζουν σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα παράταση διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και η απόφαση για το καθεστώς της αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα επανεξεταστεί, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν συντρέχουν ακόμη οι λόγοι για τη διατήρησή του, με τυχόν επιπλέον παράταση, καθώς η πανδημία καλά κρατεί.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα οποία κατέθεσε ο κ. Πλεύρης στο ΣτΕ, με το εξαιρετικά επείγον έγγραφο (με υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Γ.Π/οικ.58263 της 14ης Οκτωβρίου 2022), από τις 2 Αυγούστου 2021 έως τις 2 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2021, από το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 ποσοστό κατά μέσο όρο ίσο με 83,51% αυτών ήταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι.
Συνεπώς, τα σύνολα των θανάτων ανεμβολίαστων/ μερικώς εμβολιασμένων και τα σύνολα των θανάτων πλήρως εμβολιασμένων δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους, παρά μόνον εάν αυτά εκφραστούν ως αναλογία επί του γενικού πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένων ή ανεμβολίαστων/μερικώς εμβολιασμένων, αντίστοιχα. Μόνο σε αυτή την περίπτωση προκύπτει με αξιοπιστία και ακρίβεια ο βαθμός της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Ο ίδιος ακριβώς μεθοδολογικός κανόνας ισχύει για τους διασωληνωμένους ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Νοεμβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα παράταση διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και η απόφαση για το καθεστώς της αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα επανεξεταστεί, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν συντρέχουν ακόμη οι λόγοι για τη διατήρησή του, με τυχόν επιπλέον παράταση, καθώς η πανδημία καλά κρατεί.
Τα στοιχεία
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία είναι ότι, ακόμα και στις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες είχε σημειωθεί στη χώρα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, συνοδευόμενη από μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, αλλά και των ανθρώπινων απωλειών εξαιτίας επιπλοκών της νόσου, οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν σαφώς περισσότεροι από τους πλήρως εμβολιασμένους.Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα οποία κατέθεσε ο κ. Πλεύρης στο ΣτΕ, με το εξαιρετικά επείγον έγγραφο (με υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Γ.Π/οικ.58263 της 14ης Οκτωβρίου 2022), από τις 2 Αυγούστου 2021 έως τις 2 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2021, από το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 ποσοστό κατά μέσο όρο ίσο με 83,51% αυτών ήταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι.
Αύξηση θανάτων
Υπενθυμίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από τις 15 Νοεμβρίου 2021 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2021 υπήρξε αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων που σχετίζονταν με τον νέο κορονοϊό, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου 2022 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 σημειώθηκε έτι περαιτέρω αύξηση των θανάτων από επιπλοκές της νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 6.460 θανάτων, οι 3.722 αφορούσαν ανεμβολίαστους και μερικώς εμβολιασμένους, ενώ οι 2.688 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το ποσοστό της κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού της χώρας σε εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού έφτασε τον Μάρτιο του 2022 το 81%, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη έφτασε επίσης το 91,2% για τον πληθυσμό ηλικίας 60 ετών και άνω. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, οι θάνατοι μεταξύ των ανεμβολίαστων και των μερικώς εμβολιασμένων συνανθρώπων μας είναι περισσότεροι σε σχέση με εκείνους μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.Διασωληνώσεις
Όσον αφορά τις διασωληνώσεις, κατά την ίδια χρονική περίοδο, σε σύνολο 2.475 διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, οι 1.721 διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι και οι 754 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Με άλλα λόγια, ποσοστό ίσο με 69,5% επί των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 ήταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι, έναντι ποσοστού ίσου με 30,5% επί των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Αξίζει, σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Ιουνίου του 2022 ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας είχε ολοκληρώσει τον πλήρη εμβολιασμό του.Συνεπώς, τα σύνολα των θανάτων ανεμβολίαστων/ μερικώς εμβολιασμένων και τα σύνολα των θανάτων πλήρως εμβολιασμένων δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους, παρά μόνον εάν αυτά εκφραστούν ως αναλογία επί του γενικού πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένων ή ανεμβολίαστων/μερικώς εμβολιασμένων, αντίστοιχα. Μόνο σε αυτή την περίπτωση προκύπτει με αξιοπιστία και ακρίβεια ο βαθμός της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Ο ίδιος ακριβώς μεθοδολογικός κανόνας ισχύει για τους διασωληνωμένους ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19.
Σημαντικό συμπέρασμα
Τέλος, στους 39.018 φτάνουν οι θάνατοι από επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 τους οποίους απέφυγε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια 16 μηνών, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, χάρη στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού έναντι του νέου κορονοϊού και ανεξαρτήτως ποιας φαρμακευτικής εταιρείας τα εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό είναι το κεντρικό όσο και σπουδαίο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, ο επίκουρος καθηγητής Δημοσίας Υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και ο α’ αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής, η οποία αναρτήθηκε πρόσφατα ως «poster» σε διεθνές επιστημονικό ιατρικό συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Νοεμβρίου 2022.