Ιστορικής σημασίας αναμένεται να είναι το Συνέδριο της ΓΣΕΕ στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ . ο σημερινός πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος, σκοπεύει να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής του, έχοντας συμπληρώσει 17 συνεχόμενα έτη στην ηγεσία του εργατικού κινήματος.

Έχοντας πάρει από το 2006 τη σκυτάλη της προεδρίας από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, ο Γ. Παναγόπουλος, ως επικεφαλής της παράταξης ΠΑΣΚΕ, πλέον καταγράφεται ως ο μακροβιότερος ηγέτης των συνδικάτων του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές δοκιμασίες, δύσκολες στιγμές και ιστορικές προκλήσεις.

Ακόμα και στο εσωκομματικό πεδίο, δηλαδή ως «πράσινος» συνδικαλιστής, αναδείχθηκε σε επιδραστικό παράγοντα των εξελίξεων, συμβάλλοντας στην εκλογή του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ στην αναμέτρησή του με τον Ε. Βενιζέλο. Ο τελευταίος μάλιστα τον είχε καταγγείλει ενώπιον δημοσιογραφικής ομήγυρης, σε μια εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας, ως τον άνθρωπο που υπονόμευε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2007.

Δύσκολες περίοδοι

Ωστόσο, ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ ο Γ. Παναγόπουλος εκλήθη να διαχειριστεί για λογαριασμό των εργαζομένων την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, αλλά και τα όσα επακολούθησαν στη συνέχεια στο κοινωνικό πεδίο με τους «αγανακτισμένους», όπου η προσπάθειά του να κρατήσει τα συνδικάτα στη γραμμή της «λογικής αντίδρασης» αποδείχτηκε αναποτελεσματική, καθώς και ο ίδιος έφτασε στο σημείο να «προπηλακιστεί» από το πλήθος.

Αν και ως επικεφαλής της ΓΣΕΕ έδειξε κατανόηση στις «αγνές» προθέσεις της Αριστεράς και του Α. Τσίπρα για «απεγκλωβισμό» της χώρας από τα μνημόνια, και μάλιστα συναντήθηκε μαζί του πριν εξαγγείλει το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2015, εντούτοις στην πορεία διαχώρισε τη θέση του, καθώς έβλεπε πως η «συγκυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη οδηγούσε τη χώρα σε ρήξη με την Ε.Ε. και ήταν ορατός ο κίνδυνος της άτακτης και ασύντακτης χρεοκοπίας.

Μαύρη λίστα

Μάλιστα, όταν αντιλήφθηκε πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να «νομιμοποιηθεί» μέσα από το δημοψήφισμα του 2015, ο Γ. Παναγόπουλος κράτησε αποστάσεις, με αποτέλεσμα να δεχτεί εκ νέου σφοδρές επιθέσεις από τους κυβερνώντες, που τον κατέταξαν στην κατηγορία των «γερμανοτσολιάδων».

Από τότε ο Γ. Παναγόπουλος, ασχέτως εάν οι εξελίξεις τον δικαίωσαν, αφού ο Α. Τσίπρας έκανε «ναι» σε όλα το «όχι» του δημοψηφίσματος, συνέχισε να βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Τα πέντε περίπου χρόνια που ο Α. Τσίπρας ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας δεν συναντήθηκε ποτέ με τη ΓΣΕΕ και τον πρόεδρό της, Γ. Παναγόπουλο.

Ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ είναι δύσκολο να απολέσει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο των εργαζομένων και ως εκ τούτου ο Γ. Παναγόπουλος θα έχει και πάλι τη δυνατότητα να ανανεώσει τη θητεία του. Ομως δεν έχει σκοπό να την εξαντλήσει, καθώς φέρεται έτοιμος να αποχωρήσει και να ανοίξει αμέσως μετά τις διαδικασίες διαδοχής.

Οι διεκδικητές

Οι πιθανότεροι διεκδικητές για την ηγεσία της ΓΣΕΕ, στελέχη- συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, είναι τουλάχιστον τέσσερις:

  • Ο επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Β. Μουτάφης, που προέρχεται από την ΕΥΔΑΠ.


  • Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, συνδικαλιστής στα λιμάνια.




  • Και ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, συνδικαλιστής στα καζίνο και εδώ και πολλά χρόνια εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ. Ο τελευταίος ανήκει στη νεότερη γενιά σε σχέση με τους υπόλοιπους, οι οποίοι είναι στο όριο της συνταξιοδότησης.


Οι συσχετισμοί

Ενόψει του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στους συσχετισμούς δυνάμεων που θα προκύψουν στη νέα διοίκηση. Ναι μεν η ΠΑΣΚΕ δεν αναμένεται να χάσει τα πρωτεία και θα είναι εκ νέου η πιο ισχυρή συνδικαλιστική δύναμη, ωστόσο σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται και το ΠΑΜΕ, που συμμετέχει στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ, άσχετα αν οργανώνει ξεχωριστές κινητοποιήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε επίπεδο ενιαίας εκπροσώπησης το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι λιγοστές δυνάμεις που διαθέτει είναι κατακερματισμένες. Με άλλη συνδικαλιστική παράταξη διεκδικεί έδρες στη ΓΣΕΕ ο Ν. Φωτόπουλος και με άλλη ο Θ. Βασιλόπουλος. Μέχρι σήμερα οι πιέσεις που τους ασκούνται από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου για να τα βρουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους έχουν αποβεί άκαρπες...

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 19 Νοεμβρίου 2022.