«Φοβάται ο εισαγγελέας ; Τότε τι να πει ο απλός πολίτης; Ο κόσµος έρχεται σε εµάς, τους εισαγγελείς, για να τον βοηθήσουµε. Ο εισαγγελέας είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη».

Με αυτά τα λόγια η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σµυρλή απάντησε στην Ελένη Ράικου, η οποία, καταθέτοντας στο Ειδικό ∆ικαστήριο, είπε ότι ένιωσε φόβο από τις πιέσεις του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου, βάζοντας το πλαίσιο του τρόπου που λειτουργεί επί 39 συναπτά έτη στην εισαγγελική έδρα και θέτοντας τον εαυτό της στην υπηρεσία και τη βοήθεια των πολιτών.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι το πρόσωπο που το τρέχον δικαστικό έτος ενώνει τα δύο Ειδικά ∆ικαστήρια που διενεργούνται στον Αρειο Πάγο µε κατηγορουµένους δύο κορυφαία πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο και τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Οι κληρώσεις που διενεργήθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για τη συγκρότηση των δύο Ειδικών ∆ικαστηρίων, έφεραν την πολύπειρη εισαγγελική λειτουργό στην έδρα και των δύο υποθέσεων. Και µπορεί η κ. Σµυρλή να µην ήταν το µόνο κοινό πρόσωπο που έβγαλε η κλήρωση στη σύνθεση των Ειδικών ∆ικαστηρίων, υπήρξε, ωστόσο, η µόνη που δεν δήλωσε αίτηση εξαίρεσης και θέλησε να αναλάβει το βάρος της συµµετοχής και στα δύο Ειδικά ∆ικαστήρια, τα οποία πλέον διεξάγονται παράλληλα, ανεβαίνοντας στην έδρα σχεδόν καθηµερινά. Οι υπόλοιποι πέντε δικαστικοί λειτουργοί που κληρώθηκαν και στις δύο δίκες, τρεις από τον Αρειο Πάγο και δύο από το Συµβούλιο της Επικρατείας, ζήτησαν να εξαιρεθούν από την υπόθεση του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες, µε κατηγορουµένους τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Καλογρίτσα, και να συµµετάσχουν στη σύνθεση του Ειδικού ∆ικαστηρίου που δικάζει τον κ. Παπαγγελόπουλο, στην οποία δεν υπήρχε η δυνατότητα κλήρωσης άλλων δικαστών.

Στα δείγµατα γραφής που έχει δώσει µέχρι τώρα στην έδρα κυρίως της υπόθεσης του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία βρίσκεται σε πιο προχωρηµένο δικονοµικό στάδιο, καταγράφεται ο δυναµισµός της κ. Σµυρλή, η οποία υποβάλλει σε πολλές περιπτώσεις σκληρές ερωτήσεις στους µάρτυρες, ενώ ήταν κι εκείνη που εισηγήθηκε την τηλεοπτική µετάδοση της δίκης, κρίνοντας πως «συντρέχει ουσιώδες δηµόσιο συµφέρον», χωρίς το δικαστήριο να υιοθετήσει την πρότασή της.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πέρασε το «κατώφλι» του Αρείου Πάγου πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, την 1η Σεπτεµβρίου 2018. Σύντοµα ανέλαβε µια κρίσιµη και κοµβική θέση:αυτή της αρµόδιας αντεισαγγελέως του ανώτατου δικαστηρίου, για την εποπτεία και τον συντονισµό του έργου των υπεύθυνων εισαγγελέων, σε θέµατα προστασίας περιβάλλοντος, προστασίας δηµόσιων κτηµάτων, ασφάλειας και υγιεινής των εργαζοµένων και προστασίας των ζώων. Η κ. Σµυρλή υπηρέτησε στη θέση αυτή σε µια χρονική περίοδο που το νοµοθετικό πλαίσιο άλλαξε άρδην όσον αφορά την αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση ζώων. Με συνεχείς εγκυκλίους της, µάλιστα, ζήτησε από τους εισαγγελείς της χώρας την αυστηρή τήρηση του νόµου σε περιπτώσεις κακοποίησης σε βάρος των ζώων και τις συλλήψεις των υπαιτίων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, παίρνοντας το προσωνύµιο της αντεισαγγελέως «προστάτιδας των ζώων».


Η ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΛΟ

Είχε προηγηθεί ο χειρισµός µιας εµβληµατικής υπόθεσης, η οποία απασχόλησε έντονα την κοινή γνώµη. Πρόκειται για την υπόθεση της καθαρίστριας από τον Βόλο, ∆ήµητρας Τσιαντάκη, η οποία είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη, καθώς προσκόµισε για την πρόσληψή της παραποιηµένο απολυτήριο ∆ηµοτικού. Η κ. Σµυρλή εισηγήθηκε την αθώωση της καθαρίστριας, που είχε συγκινήσει την κοινή γνώµη για την οικονοµική της κατάσταση και την προσπάθειά της να τα φέρει βόλτα, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από την Ολοµέλεια του Αρείου Πάγου.

Η αντεισαγγελέας του Α.Π. υπήρξε και µέλος της νοµοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη του σχεδίου νέου Κώδικα Οργανισµού των ∆ικαστηρίων και Κατάστασης ∆ικαστικών Λειτουργών, ενώ πριν από την προαγωγή της στον Αρειο Πάγο βρέθηκε στην έδρα στην εκδίκαση σοβαρών υποθέσεων, όπως αυτή της ∆ηµόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (∆ΕΚΑ), υπηρετώντας στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας. Η κ. Σµυρλή εισήχθη στο δικαστικό σώµα στις 3 Σεπτεµβρίου 1983, ενώ συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου 2024.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 26/11/2022