Στην εκπομπή «Τ-Live», στον Alpha, μίλησε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Ο έμπειρος δικηγόρος αναφέρθηκε στην υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή, στην παρουσία του στις Βρυξέλλες αλλά και στο γιατί η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν έχει καταφέρει ακόμη να δει το παιδί της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την παρουσιάστρια Τατιάνα Στεφανίδου, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή εκνευρίστηκε ιδιαίτερα με ερωτήματα που του τέθηκαν. Ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για ειρωνεία από πλευράς της παρουσιάστριας, λέγοντάς της πως παριστάνει τον εισαγγελέα, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως ο ίδιος έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια να συμμετέχει σε «τηλεδίκες».

«Διαπραγμάτευση σημαίνει ομολογία ενοχής»

«Το πρώτο 24ωρο που είχε συλληφθεί, οι βελγικές Αρχές δεν επέτρεψαν επικοινωνία με δικηγόρο. Ξαφνικά εμφανίστηκε η αστυνομία, της είπαν τα δικαιώματά της, μεταξύ των οποίων και ο δικηγόρος. Όταν κατέθεσε για πρώτη φορά, συνδρομή από δικηγόρο που να γνωρίζει το Ποινικό δεν είχε. Όλα αυτά έχουν αξία, διότι η γνώμη μου είναι ότι στις δύο πρώτες καταθέσεις που έδωσε αυτά που ειπώθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι εν μέρει πάρα πολύ ασαφή και γενικόλογα και δίνουν τη δυνατότητα πολλών ερμηνειών», είπε αρχικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για την Εύα Καϊλή.

«Δεν φιλοδοξώ να κάνω καριέρα στις Βρυξέλλες. Δεν έχω δώσει την εικόνα ότι είμαι υπερφίαλος. Δεν έχω πει ποτέ ότι είμαι ο καλύτερος δικηγόρος. Και έσχατο να με πουν, θα το αποδεχθώ. Το μόνο που λέω είναι ότι είμαι έμπειρος, διότι έχω πάρα πολλά χρόνια στο επάγγελμα. Γνωρίζετε και τον συνεργάτη μου, ήμασταν δικηγόροι της κ. Καϊλή σε θέματα αστικής φύσεως», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως «η κ. Καϊλή μού μετέφερε ότι χρειάζεται ποινική διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεσαι την ενοχή. Εγώ τότε τη ρώτησα αν έχει διαπράξει όσα κατηγορείται. Μου απάντησε "όχι, δεν έχω δωροδοκηθεί". Τότε της είπα πως εγώ ως δικηγόρος δεν θα μπω στη διαπραγμάτευση. Δεν θα την έβαζα να ομολογήσει απλά και μόνο για να είναι ελεύθερη. Της είπα "θα μείνεις στη φυλακή, θα δώσεις τον αγώνα σου για να αποδείξεις την αθωότητά σου"».

«Δεν θα κάνω κάτι που δεν το έκανα στις Βρυξέλλες, ούτε εδώ. Δεν θα πάρω την κατάθεση της κ. Καϊλή και να δω τα λάθη. Επαναλαμβάνω ότι έχω σταματήσει τις τηλεδίκες. Κάποτε τις έκανα, απολογούμαι στους συμπολίτες μου. Δεν με ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μου, αναζητούσα μια μικρή θεσούλα στο ποινικό στερέωμα. Αλλά τώρα πια έχω σταματήσει τις τηλεδίκες», συμπλήρωσε.

«Έμαθε για τα χρήματα όταν συνελήφθη ο σύντροφός της»

Σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της κ. Καϊλή, τόνισε πως «Τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν στην κατοικία της κ. Καϊλή, πληροφορήθηκε την ύπαρξή τους από τις εφημερίδες. Όταν πληροφορήθηκε από τη "Le Soir" ότι ο σύντροφός της είναι υπό καθεστώς συλλήψεως, είχε δύο επιλογές. Η μία να καταγγείλει τον πατέρα του παιδιού της και η άλλη να απομακρύνει το "τοξικό τέρας", τα χρήματα δηλαδή, που ήταν μέσα στο διαμέρισμα. Το μείζον είναι ότι πληροφορήθηκε την ύπαρξη των χρημάτων μετά τη σύλληψη του συντρόφου της. Η κ. Καϊλή ήξερε ότι ο σύντροφός της είχε επαγγελματική συνεργασία με τον κ. Παντσέρι. Ήξερε ότι ο κ. Παντσέρι έχει ΜΚΟ, έχει σχέσεις με πολλές χώρες και ήταν στον δημιουργικό τομέα. Ήξερε ότι ο σύντροφός της αμειβόταν από τον κ. Παντσέρι για τις υπηρεσίες της. Η σκέψη της ήταν πως τα χρήματα ανήκουν στον κ. Παντσέρι. Προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, και με συνεργάτες του, κανείς δεν απάντησε. Τότε είπε στον πατέρα της να πάει εκεί τα χρήματα και να μην πειράξει τίποτα».

Σε αυτό το σημείο άρχισε να διαφαίνεται εκνευρισμός από πλευράς του δικηγόρου. «Ο τρόπος που μου θέτετε τα ερωτήματα είναι εξόχως ειρωνικός. Στη ζωή μου δεν έχω καταφύγει ποτέ στην ειρωνεία, γιατί είναι ένδειξη αδυναμίας. Επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η υπεράσπιση της κ. Καϊλή. Ο ανακριτής της υπόθεσης διέταξε την προσωρινή κράτηση. Όταν έγινε η ακρόαση από τον Μισέλ Κλεζ, είπε πως δεν έχει στοιχεία ότι έχει δωροδοκηθεί από το Κατάρ. Η κατοχή των χρημάτων από μόνη της δεν σημαίνει ότι υπάρχει δωροδοκία. Θα έπρεπε να αποδεικνύεται ποιος της έδωσε τα χρήματα αλλά και ποια παράβαση καθήκοντος έκανε για να πάρει αυτά τα χρήματα. Αυτά δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν. Δεν υφίσταται βασικό αδίκημα, δηλαδή «ξέπλυμα», άρα δεν υπάρχει και εγκληματική οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ένταση και χαρακτηρισμοί on air

«Κάνετε τον εισαγγελέα, κ. Στεφανίδου», πρόσθεσε εμφανώς εκνευρισμένος. Από την πλευρά της, η Τατιάνα Στεφανίδου σχολίασε πως δεν κάνει κανέναν εισαγγελέα, αλλά εκφράζει τον κοινό νου, με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο να επιμένει πως «Αυτά που λέτε είναι στο επίπεδο του μπορεί, είστε ο εισαγγελέας αυτήν τη στιγμή…». Η παρουσιάστρια επέμεινε πως εκφράζει την κοινή λογική, με τον κ. Δημητρακόπουλο να απαντάει «Ο Μισέλ Κλεζ, που χειρίζεται την υπόθεση, έχει τα στοιχεία της δικογραφίας, δεν μπορεί να εκφράσει τον κοινό νου; Εμείς δεν έχουμε σχέση με τον κοινό νου, εμείς πετάμε αλλού».

Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συμπλήρωσε πως «Εσείς ψάχνετε τα πράγματα του συζύγου σας; Να την κατηγορήσουμε, δηλαδή, γιατί δεν έψαξε τα πράγματα του συντρόφου της. Τα τετραγωνικά είναι πάνω από 120, ήταν τα χρήματα σε έναν χώρο όπου δεν είχε πρόσβαση. Δεν τα είχε δει. Επαναλαμβάνω ότι από μόνα τους τα χρήματα δεν στοιχειοθετούν κατηγορία. Πάρτε τον κ. Κλεζ τηλέφωνο να του πείτε πώς θα κάνει το κατηγορητήριο. Το δικό σας ρεπορτάζ δεν έχει σχέση με το "ρεπορτάζ" που έχει κάνει ο αρμόδιος ανακριτής, που θεωρείται από τους καλύτερους».

«Ακούστε, γιατί πάλι ειρωνεύεστε, εγώ δεν ειρωνεύομαι, αν συνεχίσετε να με ειρωνεύεστε, θα μιλάτε μόνη σας μετά. Επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία η ανακριτική, ήταν υποχρεωμένος να την έχει προσωρινά κρατούμενη, γιατί μπορεί να προκύψουν στοιχεία», σχολίασε εκ νέου φορτισμένος.

«Μιλάτε λες και είστε η "Πάπισσα" της νομικής επιστήμης. Έχετε μπροστά σας έναν δικηγόρο επί 34 χρόνια και κάνετε σχολιασμό που στηρίζεται στην άγνοιά σας», είπε προς την παρουσιάστρια.

«Για αυτό δεν έχει δει το παιδί της η Καϊλή»

Η Τατιάνα Στεφανίδου, ωστόσο, φρόντισε να ρίξει τους τόνους, καταθέτοντας στη συνέχεια ερώτηση για το γιατί η κ. Καϊλή δεν έχει δει το παιδί της. «Το παιδί της, δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή είναι σε απεργία οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι γιατί παντού υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ ευγενείς, ήθελαν να εξυπηρετήσουν, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να βοηθήσουν να δει το παιδί. Αυτό μας είπαν, το δέχομαι ως αληθινό», ανέφερε.

Στο ερώτημα γιατί σε άλλες κρατούμενες έχει επιτραπεί να δουν τα παιδιά τους στο ίδιο διάστημα, ο κ. Δημητρακόπουλος απάντησε: «Υπάρχει ένας αντίλογος ότι είναι προσωρινά κρατούμενη έναν μήνα, οι επισκέψεις παιδιών που είδατε αφορούν καταδικασμένες γυναίκες. Είχαν ένα πλεονέκτημα για να δουν τα παιδιά τους. Αυτή η εξήγηση μου δόθηκε. Το παιδί είναι με τον πατέρα της κ. Καϊλή, έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας με προβλήματα. Όταν είσαι σε μια φυλακή, και ξενοδοχείο να είναι αυτή η φυλακή, στερείσαι την ελευθερία. Και τέτοιες ημέρες, όταν έχεις ένα παιδάκι 22 μηνών να μένει με τον παππού, είναι δύσκολο».

«Στην ακρόαση δεν βάλαμε συναισθηματικά στοιχεία. Αναφέραμε την υπερασπιστική μας γραμμή. Ο εισαγγελέας της έδρας είπε το αμίμητο ότι, αν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό η κ. Καϊλή, υπάρχει κίνδυνος αρπαγής από πράκτορες του Κατάρ. Εγώ αντέδρασα λέγοντας ότι| "είναι δυνατό να γίνει αυτό"; Να αρπάξουν οι ένοπλες δυνάμεις του Κατάρ την «ωραία Εύα»; Μειδίασε, εγώ καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα με αυτή τη φράση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ακόμα πως «Μιλάνε τώρα για το Qatar Gate, αυτό δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα. Εγώ από την πρώτη στιγμή που είδα τη δικογραφία, είπα ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής του Κατάρ. Υπάρχει η δικονομική αλήθεια. Όχι με βάση τι λέμε στα καφενεία. Με βάση τη δικογραφία, η έρευνα θα πάει στις χώρες της Αφρικής. Μαρόκο, Μαυριτανία, χώρες κοντά στη Σαχάρα. Η Αστυνομία στις Βρυξέλλες φεύγει από το Κατάρ και πάει προς το Μαρόκο. Στο Μαρόκο δεν υπάρχει καμία μα καμία εμπλοκή της κ. Καϊλή. Υπάρχουν νομικές έννοιες, δεν έχω αξίωση να έχετε τις γνώσεις στη δικηγορία, σας λέω ότι η κ. Καϊλή δεν είχε καμία θεσμική αρμοδιότητα με τις χώρες της Αφρικής. Δεύτερον, η κ. Καϊλή, εφάρμοσε σε σχέση με το Κατάρ την ευρωπαϊκή πολιτική».

Τέλος, για την εντός Ελλάδας περιουσία της κ. Καϊλή, που ελέγχεται, ανέφερε: «Όλα τα αποκτήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες. Δικαιολογούνται από τα εισοδήματα της ίδιας και του συντρόφου της. Ευχαριστώ τον κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, πρόεδρο της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, που διέταξε την έρευνα και θα αποδειχθεί ότι όλα δικαιολογούνται έως το τελευταίο ευρώ. Καμία ΜΚΟ δεν είχε η κ. Καϊλή στην Ελλάδα. Τελευταίο, τα εμβάσματα αυτά που εμφανίστηκαν ήταν «μαϊμού». Αυτό πρέπει να σας βάλει σε προβληματισμό. Τα εμβάσματα ήταν κατασκευασμένα με χώρα προέλευσης την Ισπανία».