Ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας , μίλησε στην ΕΡΤ για το θέμα της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Μιλώντας για τον σεισμό της Ρόδου, την Τετάρτη, που είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ, δήλωσε ότι «είναι απάνω στη ζώνη σύγκρουσης της αφρικανικής πλάκας με την Ευρασιατική», ενώ συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα «συμβαίνουν δεκάδες σεισμοί, οι περισσότεροι σε υποθαλάσσιες περιοχές και δεν μας δημιουργούν προβλήματα. Βέβαια, όταν συμβαίνουν κοντά σε αστικά κέντρα, ακόμη και μικρού μεγέθους σεισμούς, όπως είχαμε στα Καμένα Βούρλα πριν μια βδομάδα, δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους. Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε ένα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Πιστεύω ότι ο σεισμός που έγινε την Τετάρτη που μας πέρασε τα 5,9 πλησιάζει αυτό το μέγεθος. Δεν βλέπω κάτι ανησυχητικό».

Αναφερόμενος στο ζήτημα περιοχών που ανησυχούν περισσότερο τους σεισμολόγους, δήλωσε ότι: «Βεβαίως, υπάρχουν περιοχές που οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν αυξημένη σεισμική επικινδυνότητα και αυτά τα στοιχεία οφείλουν να τα δουν. Δίνουν στις αρμόδιες επιτροπές που υπάρχουν και να συζητούν μεταξύ τους ώστε να δίνουν τις σωστές οδηγίες προς την πολιτική προστασία».

Ως προς το αν ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ στη Ρόδο, ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Χουλιάρας δήλωσε: «Πιστεύω πως ναι. Επίσης ξεχάσαμε να πούμε, η απόσταση ήταν 60 χιλιόμετρα νότια από το νησί και 30 χιλιόμετρα σε βάθος η εστία του, οπότε δεν δημιούργησε προβλήματα καθ’ αυτού ο 5,9 και δεν νομίζω και οι μετασεισμοί να έχουν δημιουργήσει προβλήματα».