ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαύρο βελούδο σε κλειστό κύκλο - Οι αποκαλύψεις Ζαμπούνη για την τελευταία επιθυμία του τέως και το «πριβέ» πνεύμα 40 ημέρες μετά
Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζαμπούνη, οι τόνοι θα διατηρηθούν χαμηλοί
H ανακοίνωση από το προσωπικό γραφείο της πρώην βασιλικής οικογένειας είναι λιτή, όπως αρμόζει στην περίσταση, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά:
Βασιλέως Κωνσταντίνου, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 11.00 π.μ., παρακαλούμε όπως σημειώσετε: Θα υπάρχει προκαθορισμένος χώρος στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης για τους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι θα μπορούν να προσέρχονται με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας ή ταυτοτήτων ΕΦΕ και Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Εσωτερικά στον ναό δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν εκπρόσωπο του Τύπου. Φωτογραφικό υλικό θα διατεθεί μέσω pool. Επιπλέον θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι απαγορεύεται ρητά η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone)».
Και ο ενδυματολογικός κώδικας θα είναι ανάλογος, χωρίς καν να έχει ειπωθεί. Χρωματικά τουλάχιστον. Μαύρο, με ίσως λίγο λευκό. Λιγότερα καπέλα, εξίσου αυστηρά μέτρα. Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» μίλησε με τον Χρήστο Ζαμπούνη, συγγραφέα, δημοσιογράφο, εκδότη, για λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα διαφοροποιηθεί αυτή τη φορά, τι να περιμένουμε 40 ημέρες μετά την κηδεία και τον επίσημο αποχαιρετισμό του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου.
Ιδιωτική τελετή
«Αυτή τη φορά θα είναι ιδιωτική η τελετή», λέει ο Χρήστος Ζαμπούνης, χωρίς να προσδιορίζει ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός των προσκεκλημένων. «Ξέρω όμως ποιοι θα προσκληθούν. Έπεσε πολύ θανατικό. Πρώτα ο Φίλιππος, μετά η Ελισάβετ και τώρα ο Κωνσταντίνος. Όλα τα κεντρικά πρόσωπα». Θα δούμε και καλεσμένους που δεν ήταν στην κηδεία. «Είναι ευρύς ο κύκλος. Σκεφτείτε πως, από τους 200 καλεσμένους που ήταν στην κηδεία, οι Έλληνες που βρέθηκαν στη Μητρόπολη των Αθηνών ήταν οι πάρα πολύ στενοί άνθρωποι της οικογένειας.
Ο συμμαθητής από τα Ανάβρυτα, ο Σταύρος Λιβανός, ο Μιχάλης Χανδρής, όλοι άνθρωποι πολύ συνδεδεμένοι με τον πρώην βασιλιά των Ελλήνων. Τώρα είναι ένας δεύτερος κύκλος, που όμως θα είναι πολύ μικρός. Να μην ξεχνάμε ότι ισχύουν και τα αυστηρά μέτρα για τον Covid στην εκκλησία. Τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας προσκαλούν αυτή τη φορά ανθρώπους από έναν λίγο ευρύτερο κύκλο, όπως είναι οι συμμαθητές του Παύλου, του Νικολάου και της Αλεξίας από το Ελληνικό Κολλέγιο. Αυτός είναι ο κύκλος τους και είναι συνδεδεμένοι. Βλέπονται, δεν έχουν χαθεί, οι παλιοί συμμαθητές κανονίζουν συναντήσεις. Αλλά θα είναι και συμμαθητές του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου από τα Ανάβρυτα, όσοι είναι εν ζωή, γιατί ορισμένοι επίσης “έφυγαν”». Ο Χρήστος Ζαμπούνης, ως συγγραφέας, αλλά και ως άνθρωπος που γνωρίζει καλά τις ισορροπίες, θεωρεί ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να σκεφτεί κανείς το νόημα. Την ουσία. Πώς μεταφράζονται όλα αυτά. Τι συμβολίζουν.
Χαμηλοί τόνοι
«Το νόημα ποιο είναι. Δεν θέλουν να προκαλέσουν… Και, ως εκ τούτου, μετά την αναπάντεχη κάλυψη του Τύπου για την κηδεία του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου οι τόνοι είναι χαμηλοί. Ποιος θα περίμενε ότι 10 ημέρες μετά θα ασχολούνται τα ελληνικά Μέσα με την κηδεία κάποιου που διετέλεσε αρχηγός κράτους πριν από 50 χρόνια; Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του θεσμού. Αυτό είναι το νόημα. Το ότι καθίσαμε και ασχοληθήκαμε ως έθνος σημαίνει ότι δεν ήρθαν και πέρασαν… Κάτι άφησαν».
Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζαμπούνη, οι τόνοι θα διατηρηθούν χαμηλοί. «Επειδή υπάρχει το προηγούμενο, το ’93, με την πρώτη ιδιωτική επίσκεψη του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα, υπάρχει το μάθημα. Σε σχέση με το πολιτικό σύστημα. Και το μάθημα είναι ότι πρέπει να τηρηθεί χαμηλό προφίλ. Θα μπορούσαν να κάνουν προσκλητήριο. Εσείς που δεν είχατε τη δυνατότητα επειδή ήταν εργάσιμη μέρα, ελάτε να προσκυνήσετε. Ελάτε στη Μητρόπολη. Πώς γίνεται για τον Μίκη Θεοδωράκη και ανθρώπους που συμμετείχαν στον δημόσιο βίο... Υπήρχε αυτό το πνεύμα. Εδώ το πνεύμα είναι private, πριβέ». Αναρωτιέται κανείς αν η διάθεση ήταν η ίδια και στις 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη και αμέσως μετά στο Τατόι ή στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». «Στην κηδεία, 40 ημέρες πριν, δεν γινόταν διαφορετικά. Δεν γινόταν να πάει… χαμηλά», εξηγεί. «Με οκτώ αρχηγούς κρατών, υπάρχει διεθνής ακτινοβολία για την οικογένεια αλλά και για τον θεσμό. Δεν σβήνονται με γόμα αυτά. Η Ιστορία δεν σβήνεται. Να μην ξεχνάμε ότι είναι και οι πρόγονοι…»
«Θα αγοράσει σπίτι»
«Όταν έχεις συγγενέψει με όλους, είναι συγγενικές οι σχέσεις. Τώρα δεν θα έρθει κανένας ξένος». Στην ερώτηση αν θα βρεθούν όλοι μαζί ξανά στην Αγία Σοφία, στο Λονδίνο, ο Χρήστος Ζαμπούνης αναρωτιέται: «Γιατί να γίνει στο Λονδίνο; Έλληνες είναι, εδώ γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος, εδώ ήθελε να ταφεί. Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Ήταν υποχρεωμένος να πηγαίνει στην Αγία Σοφία στο Λονδίνο, γιατί δεν μπορούσε να πάει στη Μητρόπολη των Αθηνών...».
Τα διεθνή Μέσα ασχολούνται πάντα με την οικογένεια Γλύξμπουργκ, τον Παύλο και τη Μαρί-Σαντάλ, τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ... Τα παιδιά, τα εγγόνια, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τα ταξίδια, τις σχέσεις… Το ερώτημα παραμένει. Αν έχουν γίνει πιο τακτικές οι επισκέψεις του Παύλου στην Αθήνα. «Εξαρτάται τι εννοούμε τακτικό. Ερχόταν έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα ο Παύλος. Και τώρα που η μητέρα του είναι μόνη, σίγουρα θα έρχεται… Τακτικά τι σημαίνει; Όχι κάθε βδομάδα, αλλά θα την επισκέπτεται συχνά. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι φιλοξενείται η μητέρα στη χώρα. Το ενδεχόμενο να αγοραστεί σπίτι εδώ υπάρχει… Όμως δεν είναι του τύπου “έρχεται ο Παύλος να ζήσει στην Ελλάδα με τη Μαρί-Σαντάλ και ψάχνουν σπίτι”. Δεν ισχύει αυτό».
Ρεπορτάζ: Σάντυ Τσαντάκη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/2
«Σχετικά με την επικείμενη επιμνημόσυνη δέηση των 40 ημερών του Και ο ενδυματολογικός κώδικας θα είναι ανάλογος, χωρίς καν να έχει ειπωθεί. Χρωματικά τουλάχιστον. Μαύρο, με ίσως λίγο λευκό. Λιγότερα καπέλα, εξίσου αυστηρά μέτρα. Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» μίλησε με τον Χρήστο Ζαμπούνη, συγγραφέα, δημοσιογράφο, εκδότη, για λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα διαφοροποιηθεί αυτή τη φορά, τι να περιμένουμε 40 ημέρες μετά την κηδεία και τον επίσημο αποχαιρετισμό του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου.
Ιδιωτική τελετή
«Αυτή τη φορά θα είναι ιδιωτική η τελετή», λέει ο Χρήστος Ζαμπούνης, χωρίς να προσδιορίζει ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός των προσκεκλημένων. «Ξέρω όμως ποιοι θα προσκληθούν. Έπεσε πολύ θανατικό. Πρώτα ο Φίλιππος, μετά η Ελισάβετ και τώρα ο Κωνσταντίνος. Όλα τα κεντρικά πρόσωπα». Θα δούμε και καλεσμένους που δεν ήταν στην κηδεία. «Είναι ευρύς ο κύκλος. Σκεφτείτε πως, από τους 200 καλεσμένους που ήταν στην κηδεία, οι Έλληνες που βρέθηκαν στη Μητρόπολη των Αθηνών ήταν οι πάρα πολύ στενοί άνθρωποι της οικογένειας. Ο συμμαθητής από τα Ανάβρυτα, ο Σταύρος Λιβανός, ο Μιχάλης Χανδρής, όλοι άνθρωποι πολύ συνδεδεμένοι με τον πρώην βασιλιά των Ελλήνων. Τώρα είναι ένας δεύτερος κύκλος, που όμως θα είναι πολύ μικρός. Να μην ξεχνάμε ότι ισχύουν και τα αυστηρά μέτρα για τον Covid στην εκκλησία. Τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας προσκαλούν αυτή τη φορά ανθρώπους από έναν λίγο ευρύτερο κύκλο, όπως είναι οι συμμαθητές του Παύλου, του Νικολάου και της Αλεξίας από το Ελληνικό Κολλέγιο. Αυτός είναι ο κύκλος τους και είναι συνδεδεμένοι. Βλέπονται, δεν έχουν χαθεί, οι παλιοί συμμαθητές κανονίζουν συναντήσεις. Αλλά θα είναι και συμμαθητές του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου από τα Ανάβρυτα, όσοι είναι εν ζωή, γιατί ορισμένοι επίσης “έφυγαν”». Ο Χρήστος Ζαμπούνης, ως συγγραφέας, αλλά και ως άνθρωπος που γνωρίζει καλά τις ισορροπίες, θεωρεί ότι το πιο σημαντικό από όλα είναι να σκεφτεί κανείς το νόημα. Την ουσία. Πώς μεταφράζονται όλα αυτά. Τι συμβολίζουν.
Χαμηλοί τόνοι
«Το νόημα ποιο είναι. Δεν θέλουν να προκαλέσουν… Και, ως εκ τούτου, μετά την αναπάντεχη κάλυψη του Τύπου για την κηδεία του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου οι τόνοι είναι χαμηλοί. Ποιος θα περίμενε ότι 10 ημέρες μετά θα ασχολούνται τα ελληνικά Μέσα με την κηδεία κάποιου που διετέλεσε αρχηγός κράτους πριν από 50 χρόνια; Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του θεσμού. Αυτό είναι το νόημα. Το ότι καθίσαμε και ασχοληθήκαμε ως έθνος σημαίνει ότι δεν ήρθαν και πέρασαν… Κάτι άφησαν». Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζαμπούνη, οι τόνοι θα διατηρηθούν χαμηλοί. «Επειδή υπάρχει το προηγούμενο, το ’93, με την πρώτη ιδιωτική επίσκεψη του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα, υπάρχει το μάθημα. Σε σχέση με το πολιτικό σύστημα. Και το μάθημα είναι ότι πρέπει να τηρηθεί χαμηλό προφίλ. Θα μπορούσαν να κάνουν προσκλητήριο. Εσείς που δεν είχατε τη δυνατότητα επειδή ήταν εργάσιμη μέρα, ελάτε να προσκυνήσετε. Ελάτε στη Μητρόπολη. Πώς γίνεται για τον Μίκη Θεοδωράκη και ανθρώπους που συμμετείχαν στον δημόσιο βίο... Υπήρχε αυτό το πνεύμα. Εδώ το πνεύμα είναι private, πριβέ». Αναρωτιέται κανείς αν η διάθεση ήταν η ίδια και στις 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη και αμέσως μετά στο Τατόι ή στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». «Στην κηδεία, 40 ημέρες πριν, δεν γινόταν διαφορετικά. Δεν γινόταν να πάει… χαμηλά», εξηγεί. «Με οκτώ αρχηγούς κρατών, υπάρχει διεθνής ακτινοβολία για την οικογένεια αλλά και για τον θεσμό. Δεν σβήνονται με γόμα αυτά. Η Ιστορία δεν σβήνεται. Να μην ξεχνάμε ότι είναι και οι πρόγονοι…»
«Θα αγοράσει σπίτι»
«Όταν έχεις συγγενέψει με όλους, είναι συγγενικές οι σχέσεις. Τώρα δεν θα έρθει κανένας ξένος». Στην ερώτηση αν θα βρεθούν όλοι μαζί ξανά στην Αγία Σοφία, στο Λονδίνο, ο Χρήστος Ζαμπούνης αναρωτιέται: «Γιατί να γίνει στο Λονδίνο; Έλληνες είναι, εδώ γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος, εδώ ήθελε να ταφεί. Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία. Ήταν υποχρεωμένος να πηγαίνει στην Αγία Σοφία στο Λονδίνο, γιατί δεν μπορούσε να πάει στη Μητρόπολη των Αθηνών...». Τα διεθνή Μέσα ασχολούνται πάντα με την οικογένεια Γλύξμπουργκ, τον Παύλο και τη Μαρί-Σαντάλ, τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ... Τα παιδιά, τα εγγόνια, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τα ταξίδια, τις σχέσεις… Το ερώτημα παραμένει. Αν έχουν γίνει πιο τακτικές οι επισκέψεις του Παύλου στην Αθήνα. «Εξαρτάται τι εννοούμε τακτικό. Ερχόταν έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα ο Παύλος. Και τώρα που η μητέρα του είναι μόνη, σίγουρα θα έρχεται… Τακτικά τι σημαίνει; Όχι κάθε βδομάδα, αλλά θα την επισκέπτεται συχνά. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι φιλοξενείται η μητέρα στη χώρα. Το ενδεχόμενο να αγοραστεί σπίτι εδώ υπάρχει… Όμως δεν είναι του τύπου “έρχεται ο Παύλος να ζήσει στην Ελλάδα με τη Μαρί-Σαντάλ και ψάχνουν σπίτι”. Δεν ισχύει αυτό».
Ρεπορτάζ: Σάντυ Τσαντάκη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 17/2