Επιλύθηκε οριστικά το θέμα των ιερέων - Προεδρικό Διάταγμα ρυθμίζει τις οργανικές θέσεις των κληρικών
Έπειτα από εκκλήσεις και διαβουλεύσεις 78 ετών με την πολιτεία. 6.000+2.311 οι μόνιμοι
Έπειτα από 78 χρόνια λύνεται οριστικά το θέμα των οργανικών θέσεων των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τις οργανικές θέσεις των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, στις 6.000 θέσεις μόνιμων ιερέων στις μητροπόλεις τις Ελλαδικής Εκκλησίας που προβλέπονταν στον σχετικό νόμο του 1945 πλέον προστίθενται άλλες 2.311 θέσεις. Αυτό πρακτικά δεν σημαίνει νέες προσλήψεις, αφού οι κληρικοί αυτοί ήδη υπηρετούν.
Μη προσωποπαγείς
Όμως πλέον οι θέσεις γίνονται μόνιμες και δεν είναι προσωποπαγείς, όπως συνέβαινε έως τώρα (οι 2.311 θέσεις ήταν προσωποπαγείς και ότα μία θέση έμενε κενή δεν την αναπλήρωναν με νέα πρόσληψη ιερέα).
Εκτός των θέσεων των ιερέων, για πρώτη φορά, και οι μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, οι οποίες υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποκτούν νομικό καθεστώς. Μέχρι τώρα υπήρχε αυτονομία, αλλά δεν υπήρχε νομική κάλυψη ως προς το καθεστώς λειτουργίας τους και ανά πάσα στιγμή αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Πλέον, με το Προεδρικό Διάταγμα το Φανάρι έχει και νομικά παρουσία στην Ελλάδα χωρίς τον κίνδυνο αλλαγών σε βάρος του.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις των ιερέων στη συγκεκριμένη περιφέρεια αυτές θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.
Συνάντηση με Κυριάκο
Η Εκκλησία της Ελλάδος, εδώ και πολλά χρόνια, κατέθετε σχετικό αίτημα, αλλά τελικά η λύση βρέθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της ΔΙΣ, όπου αποφασίστηκε η αύξηση και η μονιμοποίηση του αριθμού των ιερέων στην Ελλαδική Εκκλησία και την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης.
Η κατανομή των θέσεων έγινε από την Ιερά Σύνοδο, η οποία συγκέντρωσε και αξιολόγησε τα αιτήματα των μητροπόλεων.
Σύμφωνα με τον νόμο στο εξής:
* Εάν κληρικός θέλει να φύγει από μια μητρόπολη για να υπηρετήσει σε μια άλλη, θα μπορεί να το πράξει αυτό εφόσον η μητρόπολη προορισμού του έχει αντίστοιχη κενή οργανική θέση.
* Εάν κάποιοι ιεράρχες προσλάβουν επιπλέον κληρικούς από αυτούς που προβλέπονται στις οργανικές θέσεις, θα μπορούν να το κάνουν, αλλά ο μισθός τους θα καταβάλλεται από τις μητροπόλεις.
* Η Εκκλησία στο εξής θα μπορεί να εκλέγει όσους επισκόπους επιθυμεί, αφού δεν θα αλλάζει το μισθολογικό καθεστώς.
* Στις περιπτώσεις όπου κάποιος κληρικός κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις, αυτόματα, ο μισθός του θα μειώνεται στο 50% μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει. Στην περίπτωση δε που κριθεί ένοχος, διακόπτεται πλήρως η μισθοδοσία.
* Η πλήρωση των οργανικών θέσεων των εφημερίων, διακόνων, ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων υπόκειται στη διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις για τον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης. Η μετατροπή και η μεταφορά κενών οργανικών θέσεων εφημερίων, διακόνων, ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων μεταξύ των μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιείται με νόμο, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των οικείων μητροπολιτών και απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.
* Η μεταβολή του αριθμού των ενοριών ή των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος ή των ορίων αυτών δεν μεταβάλλει τον συνολικό αριθμό των οργανικών θέσεων.
Οι περισσότερες θέσεις, όπως είναι φυσικό, ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (528) και ακολουθούν οι Μητροπόλεις Πατρών (236) και Ηλείας με 208.
Συνολικά, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει 81 μητροπολίτες, 8.311 ιερείς, 17 βοηθούς επισκόπους, 292 ιεροκήρυκες, 320 διακόνους και 349 υπαλλήλους. Η Κρήτη έχει 8 μητροπολίτες, έναν βοηθό επίσκοπο, 955 ιερείς, 18 ιεροκήρυκες, 31 διακόνους και 41 υπαλλήλους.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 18/2