Ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας , που έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Όσον αφορά τον δόλο που πρέπει να γίνει αποδεκτός από το δικαστήριο που θα κρίνει την υπόθεση για το αδίκημα της διατάραξης ασφαλείας των συγκοινωνιών, είπε: «Υπάρχει σχετική νομολογία ήδη από την υπόθεση των Τεμπών, όπου αρκεί και ενδεχόμενος δόλος. Είναι αμετάκλητη η απόφαση αυτή, έχει δοκιμαστεί η διάπραξη του αδικήματος και οι συνθήκες μέχρι τον Άρειο Πάγο. Είναι βέβαιο ότι θα την αναπτύξουν οι συνάδελφοί μου στο δικαστήριο, το οποίο θα γίνει ή στη Λάρισα ή στα Τρίκαλα ή στην Καρδίτσα ή στον Βόλο, εκεί είναι η περιφέρεια του Εφετείου Λαρίσης, αλλά όσον αφορά τον δόλο είναι νομολογημένο».

«Μια υπόθεση έχουμε μέχρι τώρα για τη διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών με πολλαπλούς θανάτους και μάλιστα τότε, όταν δικάστηκε η υπόθεση αυτή, αρχικά στον Βόλο και μετά στη Λάρισα, υπήρχε μια μειοψηφία για κάποιον εκ των κατηγορουμένων, αλλά εκείνο που είναι το σημαντικό είναι ότι ο δόλος που δέχτηκε το δικαστήριο είναι πλήρως δικαιολογημένος και αρκεί και ενδεχόμενος δόλος. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τη νομοθεσία τότε, το δικαστήριο ήταν δέσμιο να επιβάλει ποινή προσκαίρου καθείρξεως, δεν προβλεπόταν ποινή ισοβίων. Με τον νέο ποινικό κώδικα 01/07/19 προβλέπεται για τη διατάραξη συγκοινωνιών, διάπραξη αδικήματος εκ του οποίου επήλθαν πολλαπλοί θάνατοι, η ποινή της ισοβίου καθείρξεως», σημείωσε.

Ερωτηθείς σε ποιους άλλους, πέραν του σταθμάρχη, θα αναζητηθούν ευθύνες, σημείωσε: «Αυτό είναι εργασία της ανακρίσεως. Εγώ την Τρίτη το πρωί θα υποστηρίξω την κατηγορία εκ μέρους των οικογενειών που μου έχουν εμπιστευτεί και θα πάρω και αντίγραφα της δικογραφίας.

Μόλις μελετήσω τη δικογραφία, θα αντιληφθώ ποια είναι η πορεία της ανακρίσεως. Από τις ερωτήσεις που θα υποβληθούν στον κύριο κατηγορούμενο, ο οποίος αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή αυτές τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα αντιληφθώ ποιο είναι το μέλλον αυτής της υποθέσεως.

Η παρουσία μας εκεί, όμως, είναι για να βοηθήσουμε την ανάκριση, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστώσουμε ότι οι ανακριτικές πράξεις δεν κινούνται προς την κατεύθυνση, την οποία επιδιώκουν οι εντολείς μας, τότε εμείς θα ζητήσουμε τη διενέργεια προσθέτων ανακριτικών πράξεων.
Και να δούμε από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις της κυρίας ανακριτού, εάν πρέπει να κάνουμε το αίτημα αυτό για νέες ανακριτικές πράξεις ή αν θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, όπως έγινε με την ανακρίτρια της υποθέσεως Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, η οποία έκανε όλες τις ανακριτικές πράξεις και τελικά από έναν κατηγορούμενο είχαμε δώδεκα κατηγορούμενους».

«Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη ότι από υπαιτιότητα, όχι από αμέλεια, από δόλο δηλαδή ο κατηγορούμενος έστω και με ενδεχόμενο δόλο, έκανε τις πράξεις τις οποίες έκανε, αυτή η κατηγορία θα επεκταθεί εφόσον υπάρχουν και άλλα πρόσωπα οπωσδήποτε και στους υπολοίπους, είτε με τη μορφή του άμεσου συνεργού, αυτού που βοήθησε, είτε με ενέργειες είτε με κάποιες παραλείψεις να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η επέκταση μπορεί να γίνει ακόμα και σε ανώτερα στελέχη, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, δηλαδή μιλάμε για την ΤΡΕΝΟΣΕ, την Hellenic Train. Η κρίση του αν τελικώς καταδικαστούν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι ή όσοι είναι και τι βαθμό συμμετοχής θα έχουν, είναι αποκλειστικά του δικαστηρίου», τόνισε.

«Εκπροσωπώ αυτήν τη στιγμή 50 ανθρώπους, οι οποίοι είναι συγγενείς 7 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους και 2 κοριτσιών που αυτήν τη στιγμή είναι με εγκαύματα στο ΑΧΕΠΑ», κατέληξε.