Με πλήρως φωτισμένες και με καθαρή ενδοεπικοινωνία μέσω του GSM-R έγινε χθες η διέλευση της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας από τις σήραγγες των Τεμπών.

Η εμπορευματική αμαξοστοιχία έκανε το πρώτο δρομολόγιο Θριάσιο-Θεσσαλονίκη μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τα στιγμιότυπα που εξασφάλισαν τα «Π» δείχνουν τη φωταγώγηση τόσο των δύο πρώτων σηράγγων των Τεμπών (Τέμπη 1 και Τέμπη 2) όσο και της τρίτης σήραγγας που ενώνει τον Πλαταμώνα με τη Σκοτίνα. Παράλληλα ακούγονται πλήρως οι ενδοσυνεννοήσεις των μηχανοδηγών με τον ΟΣΕ μέσω του συστήματος GSM-R.



Η διοίκηση του ΟΣΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Τερεζάκη κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να αποκαταστήσει τις προδιαγραφές ασφαλούς διέλευσης των τριών σηράγγων στον άξονα που ενώνει τον κάμπο της Λάρισας με εκείνον της Πιερίας. Ήταν δε το πιο δύσκολο κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Παρά όμως τις αναβαθμίσεις εξοπλισμού στο εσωτερικό των σηράγγων, η διέλευση τρένων θα γίνεται με την πρακτική «ένα τη φορά», μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει το σύστημα ETCS στο τμήμα Λάρισα - Πλατύ.

Εκτιμάται ότι μετά και την έναρξη των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών Αθήνας-Θεσσαλονίκης χθες το βράδυ, δρομολογείται για το επόμενο Σάββατο ή Δευτέρα η έναρξη και των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών. Μέχρι την Κυριακή των Βαΐων η λειτουργία του σιδηροδρόμου στη χώρα μας θα αποκατασταθεί πλήρως, έχοντας όμως τους περιορισμούς που έχει θέσει εξαρχής ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα, τον αριθμό των ανοικτών σταθμών, τον αριθμό των μηχανοδηγών σε κάθε τρένο κ.ο.κ.