Η παρουσία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ , της ανεξάρτητης Αρχής για την ασφάλεια των επικοινωνιών, και οι χειρισμοί που έχει υπαγορεύσει ο κ. Ράμμος, στο πλαίσιο των ερευνών για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, με εμπλοκή της ΕΥΠ ή με ανεξάρτητο δίκτυο με τη χρήση λογισμικών κατασκοπείας, έχουν πολλάκις κατακριθεί εξαιτίας της έντονης πολιτικής και σχετιζόμενης με τον ΣΥΡΙΖΑ χροιάς τους.

Η επίσκεψη εντυπώσεων, για παράδειγμα, του Αλ. Τσίπρα στην Αρχή και ο φάκελος με στοιχεία της υπόθεσης που προμηθεύτηκε από εκεί, κατόπιν αιτήματός του για ενημέρωση, σε μια τακτική εντυπωσιασμού, πριν από την επίσκεψή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή τις σχετικές συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, δημιούργησαν μια πολύ αρνητική ατμόσφαιρα, ως προς το τεκμήριο της υπερκομματικής λειτουργίας της ανεξάρτητης Αρχής, με ευθύνη του επικεφαλής της και συγκεκριμένων μελών της διοίκησής της.

Στην παρούσα φάση, υπάρχουν πληροφορίες ότι εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, και σε μια μάλλον εξαρχής αποτυχημένη προσπάθεια να επανέλθει η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στο προσκήνιο της επικαιρότητας και της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Ράμμος θα επιχειρήσει να επιβάλει πρόστιμα στην ΕΥΠ για στοιχεία που αρνήθηκε η διοίκησή της, στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, να κοινοποιήσει στην ανεξάρτητη Αρχή. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι για τις συγκεκριμένες υποθέσεις διενεργείται δικαστική έρευνα.

Σε ακρόαση

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμος, προτίθεται εντός των επόμενων ημερών να καλέσει σε ακρόαση τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, ζητώντας να του επιδειχθούν όσα διαβαθμισμένα ως «άκρως απόρρητα» έγγραφα δεν του είχαν δοθεί κατά την εξέταση των καταγγελιών για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, όπως και οι φάκελοι της υπηρεσίας που αιτιολογούν τον χαρακτηρισμό «εθνικής ασφαλείας», πέραν των τηλεφωνικών τους αριθμών, που έχουν ήδη τεθεί υπόψη της Αρχής.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι η ΕΥΠ αλλά και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημερώνουν την ανεξάρτητη Αρχή μέσα σε ένα ρητά διατυπωμένο, θεσμικά και νομικά, πλαίσιο, διατηρώντας ένα επίπεδο «απορρήτου», στο οποίο δεν μπορεί να έχει πρόσβαση η ανεξάρτητη Αρχή, αλλά μόνον οι τακτικές δικαστικές Αρχές. Ο κ. Ράμμος και κάποια από τα στελέχη της Αρχής, άμεσης επιρροής του, δείχνουν διατεθειμένοι να δημιουργήσουν ζήτημα ως προς το εύρος της δικαιοδοσίας της Αρχής στην πρόσβαση σε «άκρως απόρρητα» στοιχεία, σε μια λογική ρήξης με τη νέα διοίκηση της ΕΥΠ και σε μια προσπάθεια δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιχειρήματα προεκλογικής εκμετάλλευσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ράμμος φέρεται διατεθειμένος να εισηγηθεί ακόμα και την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ σε περίπτωση άρνησης της διοίκησης να υπακούσει στις αυθαίρετες, κατά την εκτίμησή της, απαιτήσεις της Αρχής.

Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι η ΑΔΑΕ και ο κ. Ράμμος, όταν αντιστοίχως κάλεσε τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) και της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) -και οι δύο υπηρεσίες εντάσσονται στην Ελληνική Αστυνομία- να του κοινοποιήσουν αντιστοίχως τέτοια στοιχεία και επίσης αρνήθηκαν, δεν προχώρησε ούτε επιχείρησε να προχωρήσει σε απειλή ανάλογου τύπου κυρώσεων.

Έλεγχοι

Παράλληλα, φέρεται να προτείνει στο συμβούλιο της ΑΔΑΕ τη συνέχιση των ελέγχων για τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Documento» τελευταία, ενώ παροτρύνει τους αναφερόμενους σε αυτά να του υποβάλουν αιτήματα για ενημέρωση.

Ο κ. Ράμμος, επί της ουσίας, δίδει δική του ερμηνεία στον ισχύοντα νόμο (Ν. 3115/2003, άρ. 6, παρ. 1) βάσει του οποίου «η ΑΔΑΕ μπορεί να διενεργήσει, αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από καταγγελία, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, αρχεία, τράπεζες δεδομένων και έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), άλλων δημόσιων υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ιδιωτικών επιχειρήσεων…». Ζητά πρόσβαση στους φακέλους των υποθέσεων ως προς τη διαδικασία που οδήγησε στον χαρακτηρισμό λόγων «εθνικής ασφάλειας» και δεν περιορίζεται στον έλεγχο της εκτέλεσης των πράξεων, όπως προβλέπεται.

Από τις υπηρεσίες ασφαλείας, πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι «φάκελοι δεν βγαίνουν για τον οποιονδήποτε τέτοιο λόγο». Ωστόσο, επί του παρόντος μάλλον χρήζουν περαιτέρω εξηγήσεων από την πλευρά του κ. Ράμμου ορισμένες διοικητικές μεταβολές στην ΑΔΑΕ που φέρεται να έχει εισηγηθεί με έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομικών. Πρώτο αίτημα είναι η έγκριση δημιουργίας 4 ακόμα τμημάτων, πλέον των 20 υφισταμένων, και η αναβάθμιση τεσσάρων υπαλλήλων σε τμηματάρχες (οι οποίοι θα λαμβάνουν επίδομα θέσης 250 ευρώ).

Σημειώνεται ότι η Αρχή στεγάζεται σε ένα μικρό κτίριο στο Μαρούσι και απασχολεί περί τα 43 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα μισά είναι «τμηματάρχες».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/4