ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βία, τιμωρίες και απομόνωση: Κόλαφος το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την «Κιβωτό του Κόσμου»
Οι αναφορές που έφτασαν στα χέρια της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου
Δεν σήκωνε κουβέντα για τις παιδαγωγικές μεθόδους
πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου».
Ο άλλοτε «σύγχρονος άγιος» διέκοπτε τη φοίτηση παιδιών από το σχολείο, ακόμη και οριστικά, προχωρούσε σε στέρηση ελευθερίας τους ή απαγόρευση επαφής με τις οικογένειές τους, ενώ στο ίδιο «παιδαγωγικό» μοτίβο και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, «παρακολουθούσε» τους ανήλικους φιλοξενούμενους, αφού γνώριζε τους κωδικούς πρόσβασής τους στα social media.
Οι μέθοδοι του ιδρυτή της «Κιβωτού», τις οποίες φέρεται να είχαν υιοθετήσει και τα πρωτοπαλίκαρα του κατηγορούμενου σήμερα ιερέα, περιγράφονται με μελανά χρώματα μέσα στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο παραδόθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στα χέρια της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου.
Στην έκθεση 24 σελίδων, που υπογράφεται από τον επικεφαλής Ανδρέα Ποττάκη και τη βοηθό του Συνηγόρου Θεώνη Κουφονικολάκου, αναφέρονται αναλυτικά οι τιμωρίες που επιβάλλονταν στους ανηλίκους των δομών, μεταξύ των οποίων ήταν η διακοπή σχολικής φοίτησης, ο εξαναγκασμός σε πολύωρη εργασία, οι ξυλοδαρμοί και η απομόνωση.
Επίσης, τρεις εργαζόμενοι της «Κιβωτού» και στενοί συνεργάτες του πατρός Αντωνίου φέρεται να βρίσκονται πίσω από περιστατικά σωματικής βίας που φέρεται να έχουν διαδραματιστεί στο διάστημα από το 2014 έως το 2022. Οι καταγγέλλοντες «εξέφρασαν ομόφωνα την πεποίθηση ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε πλήρη γνώση των πρακτικών αυτών, δεδομένου ότι οι εν λόγω συνεργάτες του ήταν πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης του, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να θέσουν υπόψη του περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους μιλήσει».
*Δημοσιεύτηκε στην On Time στις 19 Απριλίου 2023.
που ακολουθούσε ο Ο άλλοτε «σύγχρονος άγιος» διέκοπτε τη φοίτηση παιδιών από το σχολείο, ακόμη και οριστικά, προχωρούσε σε στέρηση ελευθερίας τους ή απαγόρευση επαφής με τις οικογένειές τους, ενώ στο ίδιο «παιδαγωγικό» μοτίβο και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, «παρακολουθούσε» τους ανήλικους φιλοξενούμενους, αφού γνώριζε τους κωδικούς πρόσβασής τους στα social media.
Οι μέθοδοι του ιδρυτή της «Κιβωτού», τις οποίες φέρεται να είχαν υιοθετήσει και τα πρωτοπαλίκαρα του κατηγορούμενου σήμερα ιερέα, περιγράφονται με μελανά χρώματα μέσα στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο παραδόθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στα χέρια της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου.
«Υπεράνω κριτικής»
«Το κύρος και η ευρεία κοινωνική αποδοχή που περιέβαλλε τη δημόσια εικόνα του (σ.σ.: εννοεί του πατέρα Αντώνιου) είχαν καταστήσει την “Κιβωτό του Κόσμου” ουσιαστικά υπεράνω κριτικής ή ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας» αναφέρεται στην έκθεση. Η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από αναφορές για αντιπαιδαγωγικές ή και κακοποιητικές συμπεριφορές, τις οποίες είχε δεχτεί ο Συνήγορος του Πολίτη στο διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου 2022, προτού, δηλαδή, η υπόθεση δει το φως της δημοσιότητας και ο επικεφαλής της οργάνωσης αποπεμφθεί από αυτήν. Μάλιστα, όσες πληροφορίες έφτασαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα.Στην έκθεση 24 σελίδων, που υπογράφεται από τον επικεφαλής Ανδρέα Ποττάκη και τη βοηθό του Συνηγόρου Θεώνη Κουφονικολάκου, αναφέρονται αναλυτικά οι τιμωρίες που επιβάλλονταν στους ανηλίκους των δομών, μεταξύ των οποίων ήταν η διακοπή σχολικής φοίτησης, ο εξαναγκασμός σε πολύωρη εργασία, οι ξυλοδαρμοί και η απομόνωση.
Διακοπή φοίτησης
Από μαρτυρίες πρώην εργαζομένων αλλά και φιλοξενούμενων στη δομή προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι ως μέτρο σωφρονισμού εφαρμοζόταν και η διακοπή της σχολικής φοίτησης. Μάλιστα, στην περίπτωση ενός αγοριού διεκόπη οριστικά, καθώς υποχρεώθηκε να δουλεύει σε αποθήκη στο υπόγειο του παραρτήματος της «Κιβωτού» στον Κολωνό. Υπήρξαν μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες με ευθύνη των υπευθύνων της δομής η φοίτηση στο λύκειο αρκετών παιδιών, ιδίως αγοριών, παρεμποδιζόταν ή διακοπτόταν, καθώς υποχρεώνονταν να απασχολούνται σε βαριές αγροτικές και άλλες εργασίες, με το πρόσχημα της δήθεν συμμετοχής τους σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία όμως δεν είχαν κανενός είδους πιστοποίηση.Επίσης, τρεις εργαζόμενοι της «Κιβωτού» και στενοί συνεργάτες του πατρός Αντωνίου φέρεται να βρίσκονται πίσω από περιστατικά σωματικής βίας που φέρεται να έχουν διαδραματιστεί στο διάστημα από το 2014 έως το 2022. Οι καταγγέλλοντες «εξέφρασαν ομόφωνα την πεποίθηση ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε πλήρη γνώση των πρακτικών αυτών, δεδομένου ότι οι εν λόγω συνεργάτες του ήταν πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης του, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να θέσουν υπόψη του περιστατικά βίας κατά ανηλίκων, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους μιλήσει».
Έλεγχος
Στο πόρισμα γίνεται ακόμη αναφορά ότι η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή γνώριζε τους κωδικούς πρόσβασης των τροφίμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασκούσε έλεγχο στις επικοινωνίες τους, ενώ πάγια τακτική της δομής ήταν οι συναντήσεις των παιδιών με συγγενικά τους πρόσωπα να επιτηρούνται και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τους να γίνονται μέσω ανοικτής ακρόασης, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.*Δημοσιεύτηκε στην On Time στις 19 Απριλίου 2023.