Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη Λήμνο: Παρευρέθη σε εκδήλωση για τους πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης (φωτό)
Το «παρών» έδωσε και ο κυβερνήτης της Αυστραλίας, David Hurley - Η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους ύστερα από 20 χρόνια
Στη Λήμνο, σε επετειακή εκδήλωση «τιμής και μνήμης για τους Πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης», η οποία συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου και τον Δήμο Λήμνου και πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κοινοπολιτειακού Στρατιωτικού Κοιμητηρίου, στον Μούδρο, παρευρέθη χθες Τετάρτη 3/5 η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Εις μνήμην του αγαπημένου μου συζύγου που έφυγε αλλά ποτέ δεν θα λησμονηθεί». Μόλις 31 ετών, ο J. Still ήταν ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες που ήρθαν στη Λήμνο από την Αυστραλία για να πολεμήσουν την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναπαύεται στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο Μούδρου. Οι άνδρες αυτοί, νεαρής ηλικίας όλοι, χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης που έμεινε στην ιστορία ως μια συγκλονιστική αποτυχία της Αντάντ, που είχε ως αποτέλεσμα τη θυσία περισσότερων από 200.000 ανδρών.
Η μνήμη του στρατιώτη Still και άλλων πολλών εκατοντάδων στρατιωτών (κάποιοι παραμένουν αγνώστων στοιχείων έως και σήμερα) από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία, ακόμη και από την Ινδία τιμήθηκαν την Τετάρτη το πρωί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και από τον κυβερνήτη της Αυστραλίας, David Hurley. Μαζί τους ήταν -μεταξύ άλλων- ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και οι πρέσβεις των χωρών της Βρετανίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, κ.λπ. Επίσης, παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο δήμαρχος της Λήμνου.
Διπλωματία
Σε διπλωματικό επίπεδο, το ταξίδι του Αυστραλού κυβερνήτη στη χώρα μας αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους ύστερα από 20 χρόνια. Όπως επισημαίνουν και οι δύο πλευρές, πρόκειται για μια επιβεβαίωση των ισχυρών φιλικών δεσμών. Σε ανάρτησή του ο πρέσβης της Αυστραλίας, Άρθουρ Σπύρου, υπογραμμίζει ότι «η κληρονομιά αυτής της θυσίας αντανακλάται στον αδελφικό δεσμό των εθνών μας».
Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της περιοχής και τη θυσία των ανδρών. «Η Λήμνος ήταν νησί καίριας σημασίας για την εξέλιξη της επιχείρησης και το λιμάνι του Μούδρου χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των συμμαχικών δυνάμεων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο για την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών, καθώς χιλιάδες στρατιώτες νοσηλεύτηκαν εδώ, με τη συνδρομή και Αυστραλών νοσηλευτριών. Και είναι συγκινητικός ο τρόπος που οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν όλους και τους αγκάλιασαν, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ανάμεσά τους ισχυροί δεσμοί, οι οποίοι έχουν αφήσει έως σήμερα το αποτύπωμά τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού νεκροταφείου και άφησε ένα κόκκινο γαρίφαλο στους τάφους των πεσόντων. Στη συνέχεια η Πρόεδρος και ο γενικός κυβερνήτης μετέβησαν στην αυστραλιανή προβλήτα Μούδρου, η οποία φτιάχτηκε το 1915 από τους Αυστραλούς ως κύρια βάση του στόλου τους. Σε μια ειδική τελετή θεμελίωσαν το Μονοπάτι Μνήμης Λήμνου, αφιερωμένο στους πεσόντες του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδέζικου Εκστρατευτικού Σώματος (ANZAC), καθώς και στην προσφορά των Αυστραλών γιατρών, νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού, που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο κυβερνήτης της Αυστραλίας, από την πλευρά του, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η επετειακή εκδήλωση και το έργο που πραγματοποιείται στη Λήμνο προσφέρουν μια ανάλογη ευκαιρία. Για μένα, η Ημέρα των ANZAC ανακινεί μνήμες απώλειας και ξυπνά κρυμμένα συναισθήματα. Αντοχή, σθένος, πνεύμα αυτοθυσίας και συναδελφικότητα – αυτά είναι τα γνωρίσματα που προσδιορίζουμε ως κληρονομιά των ANZAC.
Μονοπάτι Μνήμης στη Λήμνο
Η δημιουργία του Μονοπατιού Μνήμης στη Λήμνο ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2018. Η Μελβούρνη συνεργάστηκε με τη νομαρχία Β. Αιγαίου με στόχο τη δημιουργία ενός μονοπατιού το οποίο θα συνδέει τις διάφορες σημαντικές τοποθεσίες που σχετίζονται με την εκστρατεία της Καλλίπολης και τους ANZACS. Τον περασμένο Οκτώβριο ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας ο προϋπολογισμός στον οποίο συμπεριλήφθηκε η κατασκευή του Μονοπατιού Μνήμης στη Λήμνο. Θα αποτελείται από 17 σημεία τα οποία βρίσκονται σε ολόκληρο το νησί και θα τοποθετηθούν διάφορα τοπόσημα.
Το τέλος του ταξιδιού της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Λήμνο συνοδεύτηκε με τοπικούς χορούς και μεζέδες. Η Λήμνος θεωρείται ακριτικό νησί και αντιμετωπίζει, όπως εξομολογούνται οι κάτοικοι, αρκετά προβλήματα στην ακτοπλοϊκή της συγκοινωνία. Χρόνια, όπως λένε, το επισημαίνουν, ωστόσο ακόμη δεν έχει βρεθεί μια λύση. Για να ταξιδέψουν στην Αθήνα, όπως λένε, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο, τονίζοντας με νόημα ότι αυτό έχει και ανάλογο κόστος.